Αμαλία Σοφιανοπούλου
Το σίσα, το συνθετικό ναρκωτικό που βρήκε πρόσφορο έδαφος κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης ώστε να διοχετευτεί στις πιάτσες του κέντρου της Αθήνας, ήρθε ξανά στο προσκήνιο έπειτα από την είδηση της 16χρονης στον Βύρωνα η οποία έπεσε σε κώμα και στη συνέχεια άφησε την τελευταία της πνοή από κοκτέιλ παραισθησιογόνων ουσιών, ανάμεσα στα οποία ήταν και το συγκεκριμένο ψυχοτρόπο, γνωστό και ως «κοκαΐνη των φτωχών».
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Λιάπης μιλά στη «Ζούγκλα» για το πώς δημιουργείται το συγκεκριμένο ναρκωτικό και πώς μπορεί να διεισδύσει στον εφηβικό πληθυσμό αλλά και για τις επιπτώσεις που έχει στο σώμα και τον ψυχισμό των χρηστών.
Οι δολοφονικές προσμίξεις
«Η βάση του σίσα είναι η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη αλλά έχει και αρκετές προσμίξεις οι οποίες το καθιστούν επικίνδυνο και για την σωματική υγεία του χρήστη, πέραν από τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει στον ψυχισμό του ως ψυχοτρόπος ουσία. Ως προσμίξεις μπορεί να έχει από υγρό μπαταρίας και λάδι μηχανής μέχρι και σαμπουάν», εξηγεί ο κ. Λιάπης.
«Το σίσα μπορεί να διεισδύσει και σε εφηβικούς πληθυσμούς»
Όσον αφορά τη σοκαριστική είδηση του θανάτου της 16χρονης στον Βύρωνα έπειτα από χρήση κοκτέιλ ναρκωτικών μεταξύ των οποίων και το σίσα, ο κ. Λιάπης σχολιάζει: «Αξίζει να θίξουμε το θέμα χρήσης ουσιών στους εφήβους καθώς όλο και κατεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας από την έναρξη της χρήσης. Δυστυχώς το σίσα μπορεί να έχει διεισδυτικότητα σε εφηβικούς πληθυσμούς λόγω της εύκολης παρασκευής του και της χαμηλής τιμής του ενώ μπορεί να συνδέεται, λόγω της αύξησης της επιθετικότητας που προκαλεί και με συγκεκριμένα περιστατικά εφηβικής παραβατικότητας, εγκληματικότητας και γενικά βίαιων συμπεριφορών».
Οι καταστροφικές επιπτώσεις στο σώμα και τον ψυχισμό των χρηστών
Το σίσα είναι μια ουσία που «διαλύει» το σώμα και τον εγκέφαλο των χρηστών με επιπτώσεις καταστροφικές που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο κ. Λιάπης εξηγεί: «Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι μια ουσία που “τρώει το σώμα από μέσα” και ευθύνεται για τις πολύ άσχημες εικόνες που βλέπαμε στο κέντρο της Αθήνας με ανθρώπους που είχαν “λιώσει”.
Στην ψυχική σφαίρα, πρόκειται για ένα ισχυρό παραισθησιογόνο και ψευδαισθησιογόνο που προκαλεί ψυχωτικά φαινόμενα. Είναι ένα ναρκωτικό «δολοφόνος» αλλά παράλληλα αυξάνει και την επιθετικότητα των χρηστών. Η χρήση του γίνεται είτε εισπνεόμενα είτε ενέσιμα.
Παράλληλα, είναι ένα ναρκωτικό που αυξάνει τις σεξουαλικές ορμές και την χωρίς προφυλάξεις “ναρκο-πορνεία” με όλες τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται, όπως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες».
Πότε εμφανίστηκε στις πιάτσες της Αθήνας
Όπως μας λέει ο κ. Λιάπης το σίσα έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα και κυρίως στις μεγάλες πιάτσες του κέντρου της Αθήνας κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, γι’ αυτό ονομάζεται και «ναρκωτικό της λιτότητας». Αξίζει μόνο να πούμε πως μπορεί κανείς να το προμηθευτεί με 2 και 3 ευρώ.
«Ξεκίνησε με ιδιαίτερη ένταση στη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης, γι’ αυτό θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν ένα “ναρκωτικό της λιτότητας”. Είχε το “πλεονέκτημα” ότι μπορούσε να φτιάχνεται σε οικιακά εργαστήρια χωρίς εξειδικευμένη γνώση με αποτέλεσμα να είναι πολύ φθηνό και να μπορεί να διακινηθεί πολύ εύκολα. Παράλληλα, οι αυξημένες κοινωνικοοικονομικές πιέσεις που είχε δημιουργήσει η κρίση στη χώρα μας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της αναγκαιότητας για διεγερτικές ουσίες. Σε συνδυασμό όμως με τον οικονομικό μαρασμό δεν ήταν εύκολη η προμήθεια τέτοιων ουσιών όπως η κοκαΐνη που είναι αρκετά ακριβότερη», σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ μιλώντας για το πώς διαδόθηκε η ουσία στους χρήστες της Αθήνας.
«Είδαμε λοιπόν αύξηση του σίσα στο κέντρο της Αθήνας. Στην εισβολή της στις πιάτσες και στην διάδοση της τεχνογνωσίας συνετέλεσαν και οι πρόσφυγες που ήρθαν από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής οι οποίοι αντιμετώπιζαν επίσης δύσκολες συνθήκες που τους έκαναν να στρέφονται σε διεγερτικά ναρκωτικά. Τέτοιες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος που απαιτεί ναρκωτικές ουσίες εύκολες στη διακίνηση, στη συνθετική παρασκευή και φθηνές», επισημαίνει.
«Οι αλλεπάλληλες κρίσεις εδραίωσαν το σίσα στην Ελλάδα»
Από την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009 μέχρι και την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, το σίσα βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να εδραιωθεί στις πιάτσες της Αθήνας. «Η οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, οι αλλεπάλληλες καραντίνες αλλά και οι πολεμικές συγκρούσεις δημιουργούν συνεχώς καινούργιες συνθήκες επώασης συνθετικών ναρκωτικών και της διάδοση της τεχνογνωσίας τους», εξηγεί ο κ. Λιάπης.
«Αρκεί να αναφέρουμε ότι το Captagon, μια άλλη ουσία με διεγερτική δράση, ήταν το λεγόμενο “ναρκωτικό των Τζιχαντιστών”, το οποίο ονομαζόταν επίσης “κοκαΐνη των φτωχών”».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ τονίζει: «Βλέπουμε λοιπόν ότι γεγονότα και φαινόμενα που μπορεί να συμβαίνουν μακριά μας μπορούν να επηρεάσουν το προφίλ των χρηστών στο δρόμο και τις πιάτσες της Αθήνας».