ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Tο παράνομο νεφρολογικό κέντρο προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας

 Στην αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το παράνομο νεφρολογικό κέντρο του πατέρα και αδερφού του βουλευτή της Ν.Δ. Μιχάλη Λιβανού τέθηκαν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, περιμένοντας τις απαντήσεις από τους άμεσα εμπλεκομένους.

Οι ίδιοι, ωστόσο, προτίμησαν να σιωπήσουν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δώσει μισές απαντήσεις και να καλύψει τον βουλευτή Λιβανό και τον υπουργό Θεμιστοκλέους, ώστε να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος, παρά το γεγονός πως η αποκάλυψη αφορά ένα παράνομο νεφρολογικό κέντρο, που αγγίζει τις ζωές νεφροπαθών.

Σήμερα βγήκε στη δημοσιότητα μια νέα διάσταση του σκανδάλου, αποκαλύπτοντας πως το παράνομο κέντρο «Νεφρόραμα» δεν είχε προνομιακή σχέση μόνο με το υπουργείο Υγείας αλλά και με το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το νεφρολογικό κέντρο «Νεφρόραμα» δεν αρκέστηκε στο να λειτουργεί παράνομα, αλλά θέλησε να λάβει και «ζεστό» κρατικό χρήμα, ώστε να εξασφαλίσει φθηνά εργατικά χέρια μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Χρηματοδότηση

Πράγματι, ο αδερφός και πατέρας του βουλευτή Λιβανού, αφού κατάφερε να θέσει σε λειτουργία ένα νεφρολογικό κέντρο χωρίς την απαιτούμενη άδεια, μπόρεσε να διεισδύσει και στον ΟΑΕΔ, από τον οποίο εξασφάλισε «ζεστό» κρατικό χρήμα.

Με τον αριθμό απόφασης 21382/09-01-2023 ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης αποφάσισε να δώσει «ζεστό» κρατικό χρήμα στην εταιρία «Νεφρόραμα» στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων. Η επιχορήγηση που έλαβε το παράνομο νεφρολογικό κέντρο, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή του ΟΑΕΔ, ανέρχεται στο ποσό των 45.903 ευρώ από το Δημόσιο, με ιδιωτική δαπάνη 21.272 ευρώ.

Το γεγονός αυτό γεννά ορισμένα ερωτήματα, τα οποία ελπίζουμε πως αυτή τη φορά θα απαντηθούν είτε από την οικογένεια Λιβανού είτε από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σταύρο Πρωτοψάλτη ή από το Μαξίμου.

  • Πρώτον, κάτω από ποιες διαδικασίες αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες της εταιρίας να ζητήσουν τη στήριξη του ΟΑΕΔ, ενώ γνώριζαν πως το κέντρο λειτουργεί παράνομα;
  • Δεύτερον, κάτω από ποιες συνθήκες αποφάσισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτης να δώσει οικονομική στήριξη σε μια επιχείρηση δίχως άδεια; Επαιξε ρόλο το γεγονός πως οι ιδιοκτήτες σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα με τον μέλλοντα βουλευτή;
  • Τρίτον, τα χρήματα που εγκρίθηκαν δόθηκαν στην εν λόγω παράνομη εταιρία;
  • Τέλος, αν τα λεφτά αυτά δόθηκαν στην εν λόγω εταιρία, θα ζητηθούν πίσω από το Ελληνικό Δημόσιο;
Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης

Ορισμένα ερωτήματα και προς τη διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ

Εδώ τίθενται και ορισμένα ερωτήματα και προς τη διεύθυνση του οργανισμού:

  • Πρώτον, έχει στην κατοχή του ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας εντολές πληρωμών προς το «Νεφρόραμα»; Είναι γνωστό στην περιοχή του Πειραιά ότι οι ασθενείς που πέρασαν τις πόρτες του νεφρολογικού κέντρου ήταν πολλοί, καθώς το «Νεφρόραμα» είχε τεθεί σε λειτουργία από το 2021.

Άρα:

  • Έχουν υπάρξει εντολές πληρωμής προς την εταιρία από τον ΕΟΠΥΥ και έχουν εκταμιευτεί ποσά προς την εταιρία;
    ΕΟΠΥΥ

Η κυβέρνηση σύρθηκε στην παραδοχή του σκανδάλου!

Πολλαπλά εκτεθειμένη βγαίνει η κυβέρνηση από το σκάνδαλο με το παράνομο νεφρολογικό κέντρο της οικογένειας του βουλευτή Λιβανού στον Πειραιά. Η στρατηγική της σιωπής και της αποσιώπησης του θέματος κράτησε μόλις μία ημέρα, καθώς χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποχρεώθηκε -ύστερα από ερώτηση της «δημοκρατίας»- να επιβεβαιώσει το σκάνδαλο, αρνούμενος όμως να αναλάβει τη δεδομένη πολιτική ευθύνη.

Ο Παύλος Μαρινάκης επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας, γνωστοποιώντας πως ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε πως το κέντρο λειτουργούσε χωρίς άδεια.

«Πράγματι, λοιπόν, μετά από καταγγελία που έγινε, έγινε σχετικός έλεγχος από την Περιφέρεια Αττικής στις 13/11 στο συγκεκριμένο κέντρο που αναφέρεστε και διαπιστώθηκε από την εν λόγω διεύθυνση, τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, ότι το εν λόγω κέντρο ήταν κλειστό και μετά από επικοινωνία που είχαμε με την Περιφέρεια μάλιστα δεν είχε καν σχετική άδεια. Δηλαδή, πράγματι, λειτουργούσε χωρίς άδεια. Εκείνη τη στιγμή ήταν κλειστό και εκτός λειτουργίας. Προφανώς, λοιπόν, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο. Θα ακολουθηθούν, προφανώς, όλες οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες γι’ αυτή τη συγκεκριμένη παραβίαση. Εγινε ο σχετικός έλεγχος και οι απαιτούμενες ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά.

Δίχτυ προστασίας

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρότι μίλησε για ένα «εξοργιστικό γεγονός», έσπευσε να απλώσει δίχτυ προστασίας γύρω από τον Μάριο Θεμιστοκλέους και τον βουλευτή Λιβανό, ρίχνοντας όλο το ανάθεμα στον πρώην περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

«Είδαμε και εμείς το δημοσίευμα και ζητήσαμε σχετική ενημέρωση, αφού είδαμε ότι η αρμοδιότητα είναι συγκεκριμένα στην Περιφέρεια» είπε αρχικά, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως «η λειτουργία των συγκεκριμένων κέντρων δεν ήταν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και πολύ περισσότερο στις αρμοδιότητες του εν λόγω τότε γενικού γραμματέα και νυν υφυπουργού Υγείας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε, μάλιστα, να καλύψει και τον βουλευτή Λιβανό, τονίζοντας πως το θέμα δεν πρέπει να πολιτικοποιείται. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να πολιτικοποιήσουμε το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο πραγματικά ξεπερνάει τα όρια της οργής, όταν ειδικά απευθύνεται σε τόσο ευπαθείς ομάδες, σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη της συγκεκριμένης στήριξης και πολύ εξειδικευμένης στήριξης, και ξεπερνά προφανώς και τα όρια της επικινδυνότητας» είπε χαρακτηριστικά.

O Μιχάλης Λιβανός

Η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν μας προκαλεί εντύπωση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να παραδεχθεί πως το σκάνδαλο του νεφρολογικού κέντρου «Νεφρόραμα» είναι η κορυφή της πυραμίδας που ενώνει το κράτος, τα υπουργεία και το «γαλάζιο» στελεχιακό δυναμικό που έχει προνομιακές σχέσεις με το κράτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε επίσης τους βουλευτές Τραγάκη και Μαρκόπουλο, λέγοντας πως δεν θα πήγαιναν, άμα ήξεραν πως το κέντρο είναι παράνομο. «Αυτό που μπορώ να σας πω, επειδή κατηγορήθηκαν και διάφοροι οι οποίοι μπορεί να πήγαν στα εγκαίνια του συγκεκριμένου κέντρου, προφανώς χωρίς να μιλάω εξ ονόματός τους, χωρίς να θέλω να τους υπερασπιστώ εγώ, δεν θα πήγαιναν, αν γνώριζαν μια συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά».

Πατούλης: Δεν κατέθεσαν ποτέ αίτημα αδειοδότησης

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το παράνομο νεφρολογικό κέντρο της οικογένειας Λιβανού επιβεβαιώθηκε και από την απάντηση που έδωσε στη «δημοκρατία» ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Στην επιστολή του ο κ. Πατούλης επιβεβαιώνει το γεγονός πως η συγκεκριμένη εταιρία δεν είχε λάβει καμία άδεια από τη Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης απάντησε πως η συγκεκριμένη μονάδα ουδέποτε κατέθεσε αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής για την έκδοση άδειας λειτουργίας, ενώ ενημερώνει πως ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής τού ανέφερε τα εξής:

«Μετά από προφορική ενημέρωση που είχαμε πριν από το καλοκαίρι σχετικά με το θέμα, διαπιστώσαμε ότι στο διαδίκτυο υπάρχει διαφήμιση Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) στη διεύθυνση Πέτρου Ράλλη 486, στον Δήμο Νίκαιας. Εγινε τηλεφωνική κλήση από την υπηρεσία μας και μας ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε προετοιμασίες προκειμένου να καταθέσουν αίτημα Αναγγελίας Εναρξης Λειτουργίας».

Στη συνέχεια της επιστολής του ο κ. Πατούλης αναφέρει: «Σε συνέχεια νέας προφορικής ενημέρωσης τον Οκτώβριο από πολίτη ότι στο ανωτέρω κτίριο πραγματοποιούνται αιμοκαθάρσεις και επειδή ο εν λόγω φορέας ουδέποτε είχε αιτηθεί να λάβει την απαραίτητη για τη λειτουργία σχετική άδεια, έγινε σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου για να γίνει διαπίστωση των πληροφοριών. Μετά από επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 13/11/2023 και ώρα 11.30 διαπιστώθηκε ότι στην εν λόγω διεύθυνση υπάρχει κτίριο με την επιγραφή “ΝΕΦΡΟΡΑΜΑ” στη πρόσοψη, το οποίο όμως δεν λειτουργούσε και ήταν κλειστό».

Συμπερασματικά, αναφέρεται στην επιστολή, «ο εν λόγω φορέας ουδέποτε έκανε αίτημα στην υπηρεσία μας, ούτε έλαβε άδεια για τη λειτουργία του. Εξ άλλου δεν είχαμε κανένα σχετικό έγγραφο από το υπουργείο Υγείας για “διασύνδεση” της ΜΧΑ με κάποιο νοσοκομείο, διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να κατατεθεί σχετική πράξη στην υπηρεσία μας, ώστε εν συνεχεία να εκδοθεί άδεια λειτουργίας».