ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Ανεκτικότητα στον «πειρατή» ή συνενοχή στην «πειρατεία»;

 Η Τουρκία δεν φέρεται κατά τρόπο που δικαιολογεί οποιαδήποτε αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει άξια λόγου «θετική ατζέντα» μαζί της. Ακόμα και η Κομισιόν - που δεν φημίζεται για την διορατικότητά της - το κατάλαβε. Κάποιοι δικοί μας βέβαια, δεν το έχουν καταλάβει ακόμα…

 

Αφού η ίδια η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα έχει "υποβαθμιστεί", το πιο σημαντικό πια είναι τι θα γίνει ΜΕΤΑ: Η Τουρκία έχει ήδη διακηρύξει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ του Καστελόριζου! Έχει στείλει εκεί και τα ειδικά σκάφη της...Αν το κάνει, κι εμείς δεν αντιδράσουμε, θα έχει ήδη δημιουργήσει ένα νέο τετελεσμένο σε βάρος μας… Και όλοι θα πουν πως η Ελλάδα γνώριζε ότι ετοιμαζόταν να το κάνει ο Ερντογάν - αφού το διακήρυσσε δημόσια από πριν - και τον υποδεχόταν στην Αθήνα… Άρα, σιωπηλά «συναινούσε»...

 


Του Θανάση Κ.

 


Με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ζούμε αληθινό όργιο φιλοτουρκικής προπαγάνδας, μέσα στην Αθήνα!


Η ίδια η επίσκεψη έχει ήδη υποβαθμιστεί - και σε σημασία και σε διάρκεια και σε ατζέντα...

Ακόμα και η Κομισιόν "γείωσε" όσους είχαν μεγάλες προσδοκίες ή μεγάλες ψευδαισθήσεις:


-- Όχι, η Τουρκία δεν φέρεται κατά τρόπο που δικαιολογεί οποιαδήποτε αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει άξια λόγου "θετική ατζέντα" μαζί της.


Ακόμα και η Κομισιόν - που δεν φημίζεται για την διορατικότητά της - το κατάλαβε. Κάποιοι δικοί μας βέβαια, δεν το έχουν καταλάβει ακόμα.


Όσα μας έλεγαν μέχρι πριν λίγο - ότι ΤΩΡΑ είναι η "ευκαιρία" να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία - τελείωσαν ξαφνικά και άδοξα. Και μαζεύτηκαν βιαστικά-βιαστικά...


Τώρα λοιπόν, που τελείωσαν τα "πολιτικά" επιχειρήματα υπέρ της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, οι γνωστοί "παπαγάλοι" εδώ κατέφυγαν σε άλλα "επιχειρήματα". Μοιρολατρικά και παιδαριώδη (μη πω τίποτα χειρότερο):


-- Πρώτον, ότι είμαστε, λέει, "καταδικασμένοι" να ζούμε δίπλα στην Τουρκία, επομένως πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να "συνεννοηθούμε" μαζί της.


(Άντε, και με κάποιες "παραχωρήσεις" από την πλευρά μας...)

-- Δεύτερον: και τόσα χρόνια που δεν τα βρίσκαμε με την Τουρκία (επειδή δεν κάναμε καμία παραχώρηση στις παράνομες και προκλητικές αξιώσεις της) τι καταλάβαμε;


Έλα μου ντε!


Άντε λοιπόν, να δείξουμε κάποια "ευελιξία" μπας και βρούμε την ησυχία μας...


Ας τα δούμε ένα-ένα!


* Πρώτον: το "επιχείρημα": είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε δίπλα στην Τουρκία. Ας τους δώσουμε λοιπόν κάτι να μη μας ζορίζουν κάθε τόσο.


Είναι σαν να λέμε σε ένα αδύναμο παιδάκι που υφίσταται καθημερινό bulling στο σχολείο:


-- Είσαι πιο μικρόσωμο από τους "παλληκαράδες" της τάξης σου, μη τους αντιμιλάς, μη τους πάς κόντρα, κι αν σου ζητάνε το κολατσιό σου δώσ' το τους να πάει στο καλό. Μη σε δείρουν πάλι...


Με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν είναι ούτε τρόπος για να λειτουργεί ένα σχολείο (να δείχνουν τα πιο αδύναμα παιδιά πλήρη παθητικότητα απέναντι στου τραμπούκους συμμαθητές τους) ούτε σωστό από τα πλευρά ενός αδύναμου παιδιού, ούτε σωστό από τη πλευρά του γονιού να το πει στο παιδί του που υποφέρει καθημερινά.

-- Είναι κάτι αντίστοιχο με το να σου πουν, αν μπουν κλέφτες στο σπίτι σου το βράδυ, κάνε πως κοιμάσαι για να γλιτώσεις τα χειρότερα.


Εντάξει! Αλλά αν πάνε να βιάσουν την κόρη μου, τι θα κάνω; Πάλι θα κάνω πως κοιμάμαι. Ή μήπως θα της πω εκ των προτέρων να το... "απολαύσει" και πάντως να μη κάνει φασαρία, μη τους αγριέψει;


Κι αυτό που ισχύει στις διαπροσωπικές σχέσεις ισχύει ακόμα περισσότερο σε διεθνές διακρατικό επίπεδο!


Ουδείς διανοείται να πει σε οποιαδήποτε χώρα, να υποχωρεί συνεχώς στην επιθετικότητα ενός γείτονά της - αφού είναι "καταδικασμένη να ζει μαζί του"!


Αυτές οι ανοησίες μόνον εδώ λέγονται...


Για παράδειγμα ποιός διανοήθηκε να πει στην Ουκρανία σήμερα:


-- Αφού είσαι καταδικασμένη να ζεις δίπλα στη Ρωσία, δώσε της κάτι, τέλος πάντων, να ησυχάσει. Την Κριμαία, το Ντονμπάς, ό,τι ζητήσει.


Ή τουλάχιστον δεν της το είπαν ΠΡΙΝ τη Ρωσική εισβολή εκεί...


Αντίθετα σε πρώτη φάση την απέτρεψαν με κάθε τρόπο από οποιαδήποτε διάθεση συμβιβασμού με τη Ρωσία (τον Μάρτιο του 2022)...


Ούτε διανοήθηκε να πει κανείς στη Ταϊβάν:


-- Αφού είσαι καταδικασμένη να ζεις δίπλα στη Κίνα (κι αφού διεθνώς δεν αναγνωρίζεσαι καν ως ξεχωριστό κράτος από τη Κίνα) δέξου να σε "απορροφήσει", για να ησυχάσεις - κι εσύ κι εμείς!


Ακούσατε να το λέει κανείς αυτό στη Ταϊβαν;


'Όχι βέβαια...


Το ότι ακούγονται αυτές οι ανοησίες στην Ελλάδα σήμερα, είναι πράγματι θλιβερό.


Όμως, το πιο ανησυχητικό (για μας) είναι ότι ΜΟΝΟ στην Ελλάδα λέγονται τέτοια πράγματα πια...


* Πάμε τώρα στο άλλο "επιχείρημα", που επίσης ακούγεται τελευταία:

-- Τι κερδίσαμε ως τώρα που ΔΕΝ λύσαμε (τα προβλήματα με την Τουρκία);


Ας βγούμε από την "ακινησία" - ας δείξουμε επιτέλους "κινητικότητα" - να τα λύσουμε...


Τα ίδια ισχύουν, πάνω-κάτω, και γι' αυτό.


Πάτε να πείτε στη Μέση Ανατολή να δείξουν - επιτέλους - "κινητικότητα".


Σε ποιούς; Σε οποιαδήποτε πλευρά της διαμάχης εκεί!


Πείτε το στους Παλαιστίνιους, να δείτε πως θα αντιδράσουν.


Πείτε το στους Ισραηλινούς, να δείτε τι θα σας απαντήσουν.


Καθεμία από τις δύο πλευρές θεωρεί την άλλη ως άμεσο "υπαρξιακό" κίνδυνο.


Για την επίτευξη λύσης στο Παλαιστινιακό έχει υπάρξει κατά καιρούς πολύ μεγάλη "κινητικότητα". Αλλά το Παλαιστινιακό ΔΕΝ λύθηκε ακόμα...


Έχουν δοθεί και τέσσερα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης - και στις δύο πλευρές:


Το 1978 (σε Μεναχέμ Μπεγκίν από το Ισραήλ και Ανουάρ Σαντάτ από την Αίγυπτο), και το 1994, σε Γιτζάκ Ραμπίν από το Ισραήλ και σε Γιασερ Αραφάτ από την Παλαιστίνη).


Οι δύο από τους τέσσερις που πήραν βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (ο Ανουάρ Σαντάτ και ο Γιτζάκ Ραμπίν) δολοφονήθηκαν λίγο αργότερα στις πατρίδες τους.


Αλλά το Παλαιστινιακό ακόμα ΔΕΝ λύθηκε!


Οι λόγοι που δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα εκεί είναι πολλοί. Από τους πιο σημαντικούς: γιατί το μόνο που ζητούν οι νικητές από τους ηττημένους, είναι να τους... "αναγνωρίσουν"! Ενώ οι ηττημένοι επιμένουν να... εξαφανίσουν τους νικητές!


Άντε να τους μιλήσετε εκεί για "κινητικότητα"!


Δηλαδή, η πλευρά που έχασε όλους τους πολέμους μέχρι τώρα, εξακολουθεί να ζητά να εξαφανίσει την πλευρά που νίκησε τόσες φορές!


Τι νόημα έχει να μιλάμε για "κινητικότητα" σε αυτές τις συνθήκες;


Στον κόσμο υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεκάδες άλυτα διακρατικά προβλήματα - άλλα σοβαρότερα, άλλα λιγότερο σοβαρά! Παραμένουν άλυτα, γιατί απλώς η "κινητικότητα" δεν αρκεί. Αλλιώτικα θα είχαν λυθεί προ πολλού...


Και μέσα στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης!


Πολλά προβλήματα παραμένουν διεθνώς άλυτα για δεκαετίες (ενίοτε και για αιώνες) παρά το γεγονός ότι στο μεταξύ μεσολάβησαν και πόλεμοι.


Το γιατί, είναι άλλη ιστορία.


Σίγουρα όμως ΟΧΙ γιατί δεν υπήρξε ως τώρα... "κινητικότητα"!


Αυτό που ονομάζουμε "κινητικότητα" είναι συνήθως πρόσχημα σε μια πλευρά να υποχωρήσει πολύ πέρα απ' όσο αντέχει.


Το είδαμε κι εμείς με το περιβόητο Σχέδιο Ανάν το 2004. Κατέθεσαν ένα σχέδιο στην έγκριση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Οι τουρκοκύπριοι το αποδέχθηκαν γιατί νομιμοποιούσε τα τετελεσμένα της Τουρκικής εισβολής τριάντα χρόνια πριν. Οι Ελληνοκύπριοι το ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ με συντριπτικό ποσοστό 76%. Κανένα από τα κινδυνολογικά σενάρια που επέσειαν οι οπαδοί του Σχεδίου Ανάν για τους Κυπρίους δεν επαληθεύθηκε.


Αν είχε γίνει δεκτό το Σχέδιο, η Κύπρος θα βρισκόταν σήμερα ολόκληρη υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Η "κινητικότητα" που αντιπροσώπευε τότε το αλήστου μνήμης "Σχέδιο Ανάν" ήταν ουσιαστικά απροσχημάτιστη πίεση να δεχθούν οι Ελληνοκύπριοι να χάσουν κι άλλα.


Άλλωστε, την ίδια εποχή η Ρωσία είχε υποβάλλει ΠΑΡΟΜΟΙΟ Σχέδιο επίλυσης του προβλήματος Υπερδνειστερίας-Μολδαβίας. Το Σχέδιο εκείνο το απέρριψαν "μετά βδελυγμίας" όσοι προωθούσαν, την ίδια εποχή, το Σχέδιο Ανάν στην Κύπρο!


Οι Βρετανοί, για παράδειγμα, το θεωρούσαν "πολύ καλή λύση" για την Κύπρο και - ακριβώς το ίδιο - "ολέθριο" για την Μολδαβία!


Χώρια που ο ίδιος ο συντάκτης του - ο Λόρδος Χάνεί - παραδέχθηκε μετά από χρόνια ότι το Σχέδιο εκείνο ήταν, όντως, υπερβολικά "φιλοτουρκικό"!


Αυτό το φιλοτουρκικό Σχέδιο απέρριψε τότε ο Κυπριακός Ελληνισμός.


Όχι την "κινητικότητα"...


Γιατί το απέρριψαν οι Κύπριοι;


Γιατί απλούστατα, αν το δέχονταν το 2004, θα έχαναν πολύ περισσότερα απ' ό,τι είχαν χάσει το 1974!


Γι' αυτό...


Εντελώς συμπτωματικά: Αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων πως πολλοί από όσους πίεζαν τότε να αποδεχθούν οι Ελληνοκύπριοι το Σχέδιο Ανάν ήταν και "δασκαλεμένοι" και γενναιόδωρα "επιδοτούμενοι" από ξένες πρεσβείες - σε Λευκωσία και σε Αθήνα.


Η λεγόμενη "κινητικότητα" συνήθως έχει και άλλες "διαστάσεις".


Πολύ λιγότερο αθώες...


Δεν επρόκειτο απλώς για παιδαριώδεις ανοησίες.


Επρόκειτο για προσπάθεια χειραγώγησης ενός λαού. Να δεχθεί την παράδοσή του.


Τα ίδια περίπου βλέπουμε και τώρα. Εδώ...


ΥΓ.1 Από όλες τις βλακείες που ακούστηκαν η πιο... "ακαταμάχητη" είναι αυτή που ξεφούρνισε κάποιος προχθές:


-- Σε λίγα χρόνια λέει, δεν έχει καμία σημασία η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων! Αφού θα έχουν "απαγορευθεί", λέει, λόγω... κλιματικής αλλαγής!


Τότε γιατί ο Ερντογάν λύσσαξε να υφαρπάξει την ΑΟΖ ελληνικής δικαιοδοσίας;


Και γιατί ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής (και παντού στον κόσμο) ψάχνουν μανιωδώς και βρίσκουν υδρογονάνθρακες;


Τώρα που μιλάμε!


Ή όλοι οι υπόλοιποι είναι ηλίθιοι, ή κάποιοι δικοί μας εδώ, το έχουν "τερματίσει"!


ΥΓ.2 Αφού η ίδια η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα έχει "υποβαθμιστεί", το πιο σημαντικό πια είναι τι θα γίνει ΜΕΤΑ: Η Τουρκία έχει ήδη διακηρύξει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ του Καστελόριζου! Έχει στείλει εκεί και τα ειδικά σκάφη της...


Αν το κάνει, κι εμείς δεν αντιδράσουμε, θα έχει ήδη δημιουργήσει ένα νέο τετελεσμένο σε βάρος μας.


Το πιο σοβαρό ως τώρα: Θα έχει αποσπάσει ελληνικής δικαιοδοσίας ΑΟΖ!


Και όλοι θα πουν πως η Ελλάδα γνώριζε ότι ετοιμαζόταν να το κάνει ο Ερντογάν - αφού το διακήρυσσε δημόσια από πριν - και τον υποδεχόταν στην Αθήνα!


Άρα, σιωπηλά "συναινούσε".


Αυτό θα πουν. Όλοι...


Εμείς δηλώνουμε χαρούμενοι γιατί... "μειώθηκαν οι παραβιάσεις" και η Τουρκία ετοιμάζεται να μας αρπάξει σημαντικό μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων!.


Όποιος το κάνει αυτό, δεν θα είναι απλώς "ανεκτικός" προς τον "πειρατή"...


Θα είναι και συνένοχος με την "πειρατεία"!