Για να μην έχουμε αυταπάτες, ας παραδεχτούμε εξαρχής ότι η δημόσια δωρεάν παιδεία στη χώρα έχει γίνει εδώ και χρόνια μια πολύ ακριβή υπόθεση. Το γνωρίζει αυτό όποιος έχει στείλει τουλάχιστον ένα παιδί στα φροντιστήρια, όπου οι υποψήφιοι εθίζονται στην αποστήθιση περιττών εν πολλοίς γνώσεων που θα τους εξασφαλίσουν όμως την είσοδο στη σχολή της επιλογής τους.
Και επίσης το βιώνουν στο αργασμένο πετσί τους όσοι γονείς αγκομαχούν κατακαλόκαιρο κάθε χρόνο να βρουν μια στέγη της προκοπής για τα καμάρια τους. Η αγορά γης στη χώρα είναι πανάκριβη και ληστρική. Αιμορραγούν τα νοικοκυριά για ένα νοίκι στα Γιάννινα, στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη, στο Ηράκλειο. Δεν έχουμε όλοι τις οικονομικές δυνατότητες του ολιγάρχη πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αυτός, με την τεράστια περιουσία που διαθέτει -άγνωστο με ποιον τρόπο, αφού το «πόθεν έσχες» στη χώρα, όπως έλεγε και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, «είναι για τα σκουπίδια»- πήρε περιχαρής το αεροπλάνο για Νέα Υόρκη να πάει «να εγκαταστήσει» τη θυγατέρα του που τη δέχτηκαν σε σχολή και το ανακοίνωσε κιόλας στο πανελλήνιο.
Τι ήθελε να μας πει; Ότι είναι στοργικός πατέρας; Όλοι εμείς που έχουμε βολέψει τα παιδιά μας σε κάτι τρύπες, καθόσον φοιτητικές εστίες στη χώρα δεν υπάρχουν, δεν έχουμε αξιώσεις για μια ανθρώπινη διαβίωση; Αλλά, άμα χορταίνει η ψείρα, βγαίνει στον γιακά, όπως λέγαν οι παλαιότεροι, και ως εκ τούτου είναι μάταιο να περιμένει κανείς ότι η οικογένεια Μητσοτάκη θα είχε την τσίπα να μην επιδεικνύει τον πλούτο της με τόση αναίδεια.
Στο προκείμενο: Το πρόβλημα της Παιδείας και όχι της Εκπαίδευσης, όπως θέλει να τη μετατρέψει ο Μητσοτάκης, είναι συνολικό και αρχίζει από την ανάγκη αναδιαμόρφωσης των νηπιαγωγείων και όλων των ανώτερων εκπαιδευτικών βαθμίδων, χτίζοντας μεθοδικά προς τα πάνω. Η μητριά πατρίδα τιμωρεί όποιον κάνει ένα παιδί και δεν έχει παιδικό σταθμό να το αφήσει αν εργάζονται και οι δύο γονείς. Κι αν αποκτήσει και δεύτερο παιδί, τον τιμωρεί σκληρότερα, ως ανεπίδεκτο μαθήσεως.
Πρόθεση του Μητσοτάκη, που έβαλε την Κεραμέως να κάνει τη βρόμικη δουλειά, είναι να εξασφαλίσει κέρδη για τους πολιτικούς χορηγούς του. Το πρόβλημα στο ΑΠΘ που φέρνει διεθνείς πρωτιές ήταν η περιβόητη «βιβλιοθήκη», εξαιτίας της οποίας τα ΜΑΤ στρατοπέδευσαν στις σχολές κυνηγώντας φοιτητές στους διαδρόμους ή μήπως η μόνιμη υποχρηματοδότηση;
Στη Νομική Αθηνών οι φοιτητές τον χειμώνα γράφουν σε αμφιθέατρα-ψυγεία με κόλλες που αγοράζουν οι ίδιοι και με λειψούς καθηγητές. Κι όμως, όπου βρίσκουν μπροστά τους το φημισμένο Στάνφορντ των ΗΠΑ, «το πατάνε κάτω» στους διεθνείς διαγωνισμούς «εικονικής δίκης».
Και στην Κρήτη παράγουν προϊόντα νανοτεχνολογίας που εξάγουν, μεταξύ άλλων, σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Σκανδιναβία. Όμως, λόγω ανεπαρκών κονδυλίων στην έρευνα, αναγκάζονται να πουλάνε κοψοχρονιά και την πατέντα! Αυτά προέχει να δει η πολιτική τάξη.
Αλλά, όπως με την Υγεία, όπως με τον δημόσιο πλούτο, όπως με το νερό προσεχώς, όπως με τη γη, όπως με την ίδια τη χώρα που την παζαρεύει με τον Ερντογάν η πολιτική μαφία ξεπουλάει και την Παιδεία. Κανένα σοβαρό ξένο ΑΕΙ δεν πρόκειται να έλθει στη χώρα. Κι αν ήθελαν να σταματήσουν τη συναλλαγματική αιμορραγία για σπουδές στην αλλοδαπή, ας κάνουν κάτι απλό: όσοι αποτυχόντες στις πανελλαδικές το επιθυμούν να εισάγονται στα ελληνικά πανεπιστήμια με δίδακτρα.
… Πίσω από τον ανασχηματισμό
«Διασώθηκε» ο Άδωνις Γεωργιάδης μετακινούμενος στο υπουργείο Υγείας, αλλά αυτό δεν έγινε δίχως… τίμημα: Αποδέχτηκε -και χωρίς να ερωτηθεί- ότι τα ηνία του υπουργείου θα περάσουν καθ’ ολοκληρίαν, επί της ουσίας, στην αναπληρωτή υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη. Κάτι που η εκλεκτή του Μαξίμου πάλευε με πάθος έως τώρα αλλά δίχως μεγάλη επιτυχία…
Για τους γνωρίζοντες τα της οδού Αριστοτέλους, πάντως, η πιο καυτή πατάτα έχει να κάνει με το θέμα της χρηματοδότησης και των πόρων για τη δημόσια υγεία, που -παρά τις κατά διαστήματα εξαγγελίες- βρίσκεται και θα παραμείνει σε μεγάλη στενωπό. Τουλάχιστον γλίτωσε από αυτό ο Χρυσοχοΐδης…
Ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος εκτός των άλλων που του καταμαρτυρούνται από το παρελθόν συμμετείχε και στις δύο προανακριτικές επιτροπές που συγκρότησε στη Βουλή η Ν.Δ. για να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο για τη φερόμενη «σκευωρία στην υπόθεση της Novartis» και τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Στη δεύτερη ήταν και αντιπρόεδρος. Ε, προφανώς ήρθε η ώρα της «ανταμοιβής».
Η ειρωνεία; Όταν άρχισαν να εκδηλώνονται από τον Αύγουστο στη Νέα Φιλαδέλφεια τα πρώτα αιματηρά κρούσματα οπαδικής βίας ο κ. Νικολακόπουλος ως βουλευτής δεν έβρισκε «κανέναν λόγο παραίτησης», όπως δήλωνε, τόσο για τον υπουργό Γ. Οικονόμου όσο και για τον υφυπουργό Κ. Κατσαφάδο. Τώρα, πήρε τη θέση του δεύτερου….
Φρούδα αποδείχτηκε η ελπίδα του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Σπανάκη ότι θα μπορούσε να πάρει αυτός τη θέση του Άδωνη Γεωργιάδη ως υπουργός. Είπαμε, του «χρωστάει» ο Κυριάκος, αλλά προφανώς θεωρεί ότι έχει ξεχρεώσει…
Πιο… ενδιαφέρουσα θα μπορούσε ίσως να είναι η περίπτωση της 41χρονης νέας υφυπουργού Παιδείας Ιωάννας Λυτρίβη, η οποία έως χθες ήταν ευρέως άγνωστη αλλά διέθετε τις κατάλληλες «προσβάσεις». Προέρχεται (και αυτή) από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν (και αυτή) στενή συνεργάτις, στη συνέχεια, του Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης….
ΔΑΠίτισσα στα φοιτητικά της χρόνια στη Φιλοσοφική Σχολή, έχει σταδιοδρομία μόνο σε κρατικές θέσεις. Θήτευσε από νωρίς ως επιστημονική συνεργάτις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου το 2011 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Η ίδια έχει δηλώσει ότι το «συνοικέσιο» έκανε ο καθηγητής της στο πανεπιστήμιο Νίκος Παπαδάκης, που ήταν διευθυντής στο γραφείο του Μόσιαλου.
Στη συνέχεια βρέθηκε σύμβουλος στον γενικό γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης Δημήτρη Στεφάνου, ενώ ανάλογη θέση πήρε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την περίοδο των Μνημονίων από το 2012 αρχικά επί Αντώνη Μανιτάκη και κατόπιν επί Κυριάκου Μητσοτάκη…
Από το 2015 έγινε συνεργάτις της Ν. Κεραμέως στη Ν.Δ., το 2019 διορίστηκε επικεφαλής στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του υπ. Παιδείας και το 2023 διορίστηκε στην εκλόγιμη τέταρτη θέση του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου Επικρατείας…