ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Συναγερμός στο Μαξίμου: Φόβοι ότι η ομιλία Σαμαρά θα κάνει παρανάλωμα του πυρός τη ΝΔ

 


Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά την Πέμπτη (15/2/2024) το απόγευμα στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στον πολιτικό γάμο και ενώ η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με πολλά ανοιχτά μέτωπα, όπως αυτό των αγροτών και των φοιτητών.

Η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο και τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, αφού ασκούνται εντονότατες πιέσεις στους διαφωνούντες βουλευτές, ώστε να μην καταψηφίσουν αλλά να επιλέξουν την αποχή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στους διαφωνούντες δίνονται και υποσχέσεις περί αξιοποίησης σε μελλοντικές κυβερνήσεις μετά τις ευρωεκλογές.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν αρέσκεται σε μικρά και ευέλικτα κυβερνητικά σχήματα. Το νομοσχέδιο βέβαια θα περάσει με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας αλλά το πλήγμα θα είναι μεγάλο για τον πρωθυπουργό εάν ο αριθμός των γαλάζιων αρνητικών ψήφων είναι μεγαλύτερος του 20.

Το ιδεατό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν μία διαφοροποίηση από τον πρώην πρωθυπουργό αλλά όχι κριτική εφ’ όλης της ύλης.

Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδεχθεί ότι οι πρώην πρωθυπουργοί ανήκουν σε μία ομάδα, που μπορεί να εκφράζει τη γνώμη της χωρίς να περιορίζονται από τα στεγανά της κομματικής πειθαρχίας.

Βάσει υπολογισμών του το Μαξίμου εκτιμά πως ο κ. Σαμαράς δεν ελέγχει απόλυτα πάνω από 5 βουλευτές. Την Τετάρτη (14/2) ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και η Άννα Καραμανλή έκαναν γνωστό πως θα καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο.

Στον αντίποδα ο Στράτος Σιμόπουλος που δήλωνε αντίθετος, έκανε γνωστό πως τελικά θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Συνολική κριτική από Σαμαρά

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά θα κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και δεν θα εστιαστεί αποκλειστικά στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα ασκήσει μία συνολική και αυστηρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και ιδίως στα εθνικά και τα οικονομικά ζητήματα. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς θα καλέσει τους βουλευτές της ΝΔ σε καταψήφιση του νομοσχεδίου, κάτι που θα κάνει ίδιος.

Το Μαξίμου από την πλευρά του διαμηνύει ότι όσοι βουλευτές συνταχθούν με τον Αντώνη Σαμαρά υιοθετούν και τη συνολική αρνητική στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και θα αντιμετωπιστούν αναλόγως.

Επομένως το «Όχι» στο νομοσχέδιο δεν σχετίζεται μόνο με την ισότητα στον πολιτικό γάμο αλλά έχει να κάνει συνολικά με την κυβερνητική πολιτική.

Αυτό το μήνυμα εκπέμπουν στις ομιλίες τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που επιλέγουν την οδό της αποχής και όχι εκείνη της καταψήφισης.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένει και ο ίδιος το αποτέλεσμα της ψηφοφορίες για να δει τις δυνάμεις που θα καταγράψει στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Η κυβέρνηση θυμάται με τρόμο τις εκρήξεις Σαμαρά με μετανάστες – Ερντογάν

Στην κυβέρνηση, θυμούνται με τρόμο τις ώρες αγωνίας που είχαν περάσει με την αντίδραση Σαμαρά επί της τροπολογίας Καιρίδη για τη λεγόμενη ελληνοποίηση μεταναστών – εργαζομένων.

«Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Και είναι τελείως άστοχο ν’ ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών», είχε δηλώσει τότε τον Δεκέμβριο 2023 ο πρώην πρωθυπουργός.

Έλεγε σε υψηλούς τόνους ότι η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος και ζητούσε από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. Στη ΝΔ δεν ξεχνούν και την έντονη αντίθεση Σαμαρά στον διάλογο με την Τουρκία και τον πρόεδρό της Recep Tayyip Erdogan.

Συνεχώς υποστηρίζει ότι η Τουρκία δημιουργεί νέα τετελεσμένα εις βάρος μας και δεν έχει νόημα «να συζητάμε μαζί της» ενώ χαρακτηρίζει πειρατή τον Erdogan. Δεν θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει «θετική ατζέντα» καθώς «με τον πειρατή δεν συζητάς», αν προσπαθείς να κατευνάσεις ή να καταπραΰνεις, τότε πρέπει να απαιτείς να αρθούν τα τετελεσμένα για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος.

Καυτά ανοιχτά μέτωπα

Το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι το μόνο που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση που είναι αντιμέτωπη με τα ανοιχτά μέτωπα των αγροτικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στα μπλόκα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν και άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης».

Την ίδια ώρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και οι φοιτητές προκειμένου να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ με τις πολυπληθείς διαδηλώσεις να ασκούν μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση.

Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος; Η κοινωνία!

Αν υπάρχει μία απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί τη σημερινή εκδήλωση «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;», αυτή είναι μια και μοναδική, και είναι η εξής: Η ίδια η κοινωνία, ο λαός, οι πολίτες, ο κόσμος… όπως θέλετε πέστε το! Οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους, οι φοιτητές που αντιδρούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι καταναλωτές -όλοι μας, δηλαδή-, που πλήττονται από την ακρίβεια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αντέδρασαν στην οριζόντια φορολόγησή τους, που τους είχε αποκρύψει ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά.

Είναι αυτό το κύμα της «κοινωνικής αντιπολίτευσης» που -όπως έχουμε σημειώσει ξανά- εκδηλώνεται αργά, αλλά σταθερά, και έρχεται να καλύψει και να ξεπεράσει την ανύπαρκτη «πολιτική αντιπολίτευση» των κοινοβουλευτικών κομμάτων, είτε αυτά κινούνται στο Κέντρο και αριστερά, είτε κινούνται προς τα δεξιά της Ν.Δ.

Ούτως η άλλως, είναι μια πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση με μικρομεσαία κόμματα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, παρά αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, ούτως ή άλλως, βγήκε κυρίαρχος από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και χωρίς αντίπαλο που να μπορεί να τον απειλήσει.

Ξεκάθαρο μήνυμα

Η κοινωνία που του έδωσε το 41% ήδη έχει αρχίσει και αντιδρά. Το βλέπουμε και στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες η Ν.Δ., εν όψει των ευρωεκλογών, έχει μεγάλες απώλειες, σε ορισμένες πέφτει και κάτω από το 30% – έχει φτάσει και στο 27,2%, χάνοντας σχεδόν 14 μονάδες από τον Ιούνιο. Η Ν.Δ., αν και δεν έχει αντίπαλο, βλέπει τα δημοσκοπικά της ποσοστά να πέφτουν, βλέπει την κοινωνία να κρατά αποστάσεις για πρώτη φορά στα σχεδόν πέντε χρόνια που κυβερνά. Ένα χαμηλό ποσοστό της στις ευρωεκλογές μπορεί να μην αμφισβητήσει την ηγεμονική της θέση στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, αφού οι αντίπαλοί της κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όμως θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κοινωνία δεν μένει αδρανής για πάντα και δεν δίνει λευκές επιταγές, αλλά δεν καταφεύγει και στις εύκολες λύσεις, πριμοδοτώντας άλλα κόμματα που δεν έχουν σε αυτή τη φάση τίποτα ουσιαστικό να προσφέρουν.

Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι από τις διαρροές της Ν.Δ. δεν ωφελούνται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, που κινούνται στο φάσμα του 10% με 12% και προσπαθεί το ένα «να φάει τις σάρκες του άλλου» και ποιος θα είναι δεύτερος στις ευρωεκλογές, χωρίς να προβληματίζονται για το ενδεχόμενο τα ποσοστά τους να είναι πάρα πάρα πολύ χαμηλά! Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να χάσει και τη δεύτερη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι δεύτερο, αλλά δεν φαίνεται να έχει δυναμική που θα του επιτρέψει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ν.Δ.

Όμως, ούτε και τα κόμματα της πέραν της Ν.Δ. Δεξιάς, τα οποία απορροφούν ένα μικρό μέρος των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων τής Ν.Δ., θα μπορέσουν να την απειλήσουν άμεσα και αποτελεσματικά, γιατί δεν είναι σε θέση να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο και ενιαίο μέγεθος. Κι αυτά τα κόμματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο «θα φάει τις σάρκες του άλλου», όπως έγινε και πριν από μερικές μέρες, οπότε κονταροχτυπήθηκαν στη Βουλή για το ποιο κόμμα θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ η πολιτική τους παρέμβασή για τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη και για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων είναι ισχνή, αναιμική και περνά απαρατήρητη.

Ανύπαρκτη αντιπολίτευση

Με αυτή την ανύπαρκτη «κομματική και πολιτική αντιπολίτευση» είναι ηλίου φαεινότερον γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει… πάρτι περνώντας με κοινοβουλευτική άνεση όποιο νομοσχέδιο θέλει, ακόμα κι αν αυτό είναι αντισυνταγματικό, όπως το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που, σύμφωνα με κορυφαίους συνταγματολόγους, παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Μόνο η αντίδραση της κοινωνίας μπορεί να δώσει τη λύση, αναγκάζοντάς τα κόμματα που άσκησαν εξουσία στο παρελθόν να αναδείξουν νέες υγιείς δυνάμεις και να αναζητήσουν διεξόδους έξω από τα στενά κομματικά όριά τους, με συντονισμό και ενιαία δράση. Εξάλλου, πάντα με αυτό τον τρόπο οι παντοδύναμοι γίνονταν αδύναμοι και η αντιπολίτευση έβρισκε βηματισμό και διατύπωνε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.