H 4η εξ αναβολής Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος υπό την προεδρία του Μητροπολίτη, Ιγνατίου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Ομιλητής ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός, Παιδοψυχίατρος Συγγραφέας, με θέμα «Έμφυλες ταυτότητες: ψυχολογικός και ποιμαντικός προβληματισμός».
Μίλησε για την πολύπλοκη διαδικασία διαμόρφωσης του φύλου που ξεκινά γενετικά, συνεχίζεται ορμονικά και ολοκληρώνεται ψυχολογικά. Ακριβώς επειδή είναι διαδικασία πολύπλοκη και μακρά, είναι ευάλωτη σε ατυχήματα (δυσφορία φύλου).
Στην συνέχεια, αναφέρθηκε τις σύγχρονες θεωρίες περί φύλου, όπως η διάκριση βιολογικού και ψυχοκοινωνικού φύλου, ο Φεμινισμός του ’60, σύμφωνα με τον οποίο η γυναίκα δεν γεννιέται, αλλά γίνεται, και η μετανεωτερικότητα από την δεκαετία του ’90 και μετά, που δίδει έμφαση στην υποκειμενική εμπειρία.
Ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε στην κουίρ θεωρία, σύμφωνα με την οποία όλες οι ταυτότητες είναι κοινωνικές κατασκευές, ρευστές, οι διαχωρισμοί είναι καταπιεστικοί, γι’ αυτό αντιτίθεται στην διάκριση των φύλων.
Επιπροσθἐτως, μίλησε για τα Διαφυλικά ή Μεσοφυλικά άτομα, εκείνα με γεννητικά όργανα αμφοτέρων των φύλων, με εξωτερικά γεννητικά όργανα του ενός φύλου, ενώ γεννητικά ανήκουν στο άλλο ή με μεικτά φυλετικά χρωμοσώματα.
Παρατήρησε ότι τα διεμφυλικά άτομα αισθάνονται ψυχική ταυτότητα του άλλου φύλου. Παρουσιάζουν συμφωνία χρωμοσωμάτων και εμφάνιση του άλλου φύλου. Κάποια προέβησαν σε αλλαγή φύλου, ιατρική ή νομική, επειδή αισθάνονταν ότι ψυχολογικά ανήκουν σε διαφορετικό φύλο από το βιολογικό.
Όσον αφορά στην εξέλιξή τους, επεσήμανε ότι κάποιοι γίνονται ομοφυλόφιλοι, κάποιοι ζουν με ταυτότητα διεμφυλικού, ενώ κάποιοι αλλάζουν, με ψυχοθεραπεία ή χωρίς.
Οι τάσεις των κινημάτων ΛΟΑΤΚΙ
Ο ομιλητής ανέπτυξε τις τάσεις των ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων, σύμφωνα με τα οποία, η ιδεολογία υπερισχύει της επιστήμης, κάθε διαφωνία πρέπει να φιμώνεται, οι ψυχίατροι / ψυχολόγοι γίνονται δεκτοί μόνον εάν επαναλαμβάνουν ακριβώς την ορολογία των κινημάτων. Ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η προπαγάνδα του κινήματος έχει κυριαρχήσει απολύτως στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας ενώ διαθέτει διεθνείς διασυνδέσεις.
Ο π. Βασίλειος παρατήρησε ότι χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση, πρέπει ν’ αποφεύγονται τα φοβικά σύνδρομα, η προκατάληψη και η απέχθεια και σίγουρα πρέπει να ξεφύγουμε από το πολιτισμικό δίπολο «συντηρητικός – προοδευτικός».
Προσεγγίζοντας το θέμα από θεολογική σκοπιά, ο δήλωσε ότι το φύλο είναι δώρο του Θεού και συνιστά την αφετηρία του καθενός μας για το άθλημα της κοινωνίας. Συμβαίνουν λάθη στην ανθρώπινη φύση, γι’ αυτό υπάρχει η Ιατρική. Κάθε άνθρωπος δικαιούται μια ταυτότητα φύλου. Ο στόχος πρέπει να είναι ο άνθρωπος με δυσφορία φύλου να βοηθηθεί για να καταλήξει κάπου. Δεν πρέπει ως Εκκλησία να είμαστε κατά της αλλαγής φύλου, γενικώς και αδιακρίτως. Πάντα κάποιοι θα χρειάζονται αλλαγή φύλου, που η Εκκλησία πρέπει να τους κατανοεί και να τους ποιμαίνει. Δυστυχώς, η ποιμαντική αυτή δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς, αλλά πρέπει.