Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να προτείνουν στην τριμερή ισοδύναμα μέτρα.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η ενεργοποίηση της επιστροφής από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών του ποσού που προκύπτει όταν η δαπάνη υπερβαίνει τον κλειστό προϋπολογισμό, η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και η ενίσχυση των μέτρων που στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση των γενόσημων φαρμάκων.
Αυτά τα ισοδύναμα μέτρα αποτελούν την βασική πρόταση της ελληνικής πλευράς, ώστε να τηρηθεί ο προϋπολογισμός των 2,88 δισ. ευρώ που έχει τεθεί από την τρόικα.
Προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι επίσης η διοικητική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση των κλινικών και των μονάδων ανά την επικράτεια, τη διοικητική συγχώνευση νοσοκομείων και το κλείσιμο άλλων.
Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα την περίοδο 2006 - 2009 αυξήθηκε υπερβολικά σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θόδωρος Τρύφων.