ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Απογοητευμένοι οι πολίτες από την πορεία της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση


Φωτογραφία για Απογοητευμένοι οι πολίτες από την πορεία της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Απογοητευμένη από τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι η κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα... το 77% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της VPRC δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση, ενώ στην ερώτηση για το ποιο κόμμα θα ψήφιζαν σε περίπτωση που γίνονταν εκλογές την Κυριακή, πρώτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και με ποσοστό το οποίο είναι περίπου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από αυτό που έλαβε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της VPRC για την εφημερίδα «Η Ελλάδα Αύριο», αυτό που παρατηρείται είναι ότι όλα τα κόμματα έχουν σημειώσει μεγάλες απώλειες στα ποσοστά τους, ενώ αντίστοιχα έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των αναποφάσιστων. Συγκεκριμένα, εάν γίνονταν εκλογές την προσεχή Κυριακή, και σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της VPRC, τα αποτελέσματα θα είχαν ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά που είχαν στις 17 Ιουνίου τα επτά κόμματα που μπήκαν στη Βουλή):


ΣΥΡΙΖΑ 16,5% (26,89%)

Ν.Δ. 16,0% (29,66%)

ΠΑΣΟΚ 5,5% (12,28%)

ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ 5,0% (7,51%)

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,5% (6,92%)

ΔΗ.ΜΑΡ. 4,0% (6,26%)

ΚΚΕ 3,5% (4,50%)

ΔΗΜ.ΞΑΝΑ 1,0%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 1,5%

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 21,4%

ΛΕΥΚΑ-ΑΚΥΡΑ-ΑΠΟΧΗ 15,1%

ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 6,0%

Αυτό το οποίο, όμως, κάνει επίσης πολύ μεγάλη εντύπωση, είναι το ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, είναι απογοητευμένο από την κυβέρνηση.Συγκεκριμένα, το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 17% θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει στη σωστή. Ικανοποιημένο από την κυβέρνηση δηλώνει μόλις το 16%, έναντι του 77% που δηλώνει δυσαρεστημένο. Επίσης, ένα ποσοστό 61% θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι ασυνεπής και το 23% συνεπής.

Παράλληλα, οι πολίτες δείχνουν πεπεισμένοι (ποσοστό 81%) ότι η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων, έναντι 9% που λέει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και 4% που λένε «εξαρτάται».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το αν υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, με το 44% να θεωρεί ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το 43% να θεωρεί ότι υπάρχει.

Ακόμη, για άλλη μια φορά φαίνεται η δυσπιστία του κόσμου στο πολίτικό σύστημα, καθώς το 42,5% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν δείχνει καμία εμπιστοσύνη στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 21,4%.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, δημοφιλέστερος εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης με 52% και ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με 42%. Αντίθετα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει περισσότερες αρνητικές (62%) απ’ ό,τι θετικές (31%) γνώμες.
eklogika.gr