Ο πόλεμος κατά της κυτταρίτιδας έχει και φέτος κηρυχθεί, σε πείσμα της οικονομικής κρίσης! Ασκήσεις γυμναστικής, διατροφή και κρέμες έρχονται να σας απαλλάξουν από αυτή και να σας χαρίσουν όμορφο και λείο δέρμα. Αυτό το καλοκαίρι, η «μάχη» γίνεται ευκολότερη, αν μάθετε ποιος είναι ο δικός σας τύπος κυτταρίτιδας και επιλέξετε τα κατάλληλα «όπλα» για την αντιμετωπίσετε!
Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα ρούχα λιγοστεύουν, το άγχος των γυναικών κορυφώνεται: Πώς θα απαλλαχτούμε από την κυτταρίτιδα; Εννιά στις δέκα γυναίκες, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους, εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα συνήθως εμφανίζεται στους γλουτούς, στους μηρούς, στα μπράτσα, στην κοιλιά αλλά και στην εσωτερική πλευρά των γονάτων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για «στρώματα» λίπους και νερού σταθεροποιημένα με υποδόριο ιστό, τα οποία συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα, συνήθως στους μηρούς και στους γλουτούς και προκαλούν, ανάλογα με την πυκνότητά τους, την όψη «φλοιού πορτοκαλιού». Έχουμε λοιπόν τοπική αύξηση λίπους, κατακράτηση υγρών, κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και ορμονικές διαταραχές (εφηβεία, εγκυμοσύνη κ.λπ.).
Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας: η κληρονομικότητα, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή. Η υπερκατανάλωση καφεΐνης, το τσιγάρο, το πολύ αλάτι και η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Για την αντιμετώπισή της υπάρχουν λύσεις. Πώς όμως θα βρείτε ποια είναι η κατάλληλη για εσάς; Μπορείτε να την ανακαλύψετε, αναγνωρίζοντας πρώτα ποιος είναι ο δικός σας τύπος κυτταρίτιδας και επιλέγοντας στη συνέχεια, την κατάλληλη γι’ αυτόν τον τύπο μέθοδο αντιμετώπισης.
Διατροφικες συμβουλές
Η διατροφή είναι ση΅αντικός παράγοντας για την αντι΅ετώπιση της κυτταρίτιδας. Επειδή η κυτταρίτιδα είναι μια μορφή λίπους, πρέπει να ελέγξουμε το διατροφικό λίπος.
Mειωμένη πρόσληψη λίπους και κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους. Είναι το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Τα κορεσμένα λίπη πρέπει να κατέχουν ένα ποσοστό λιγότερο από 10% στη διατροφή μας και είναι αυτά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, αλλά και άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως χοληστερίνη, προβλήματα καρδιάς κ.ά. Αυτά λοιπόν πρέπει να περιοριστούν και να κυριαρχούν τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και τα πολυακόρεστα (φυτικά λάδια, λιπαρά ψάρια), αλλά και αυτά σε ποσοστά 15% και 10% αντίστοιχα, και σε ποσότητες που να μην οδηγούν σε παχυσαρκία. Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγεται η αύξηση του σωματικού βάρους και η ανάπτυξη της παχυσαρκίας, που και τα δύο συμβάλλουν στην εμφάνιση και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας.
Νερό. Θα πρέπει να υπάρχει καλή κατανάλωση νερού, παράλληλα με τα γεύματα της ημέρας (και όχι μετά τα γεύματα), ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός και τα διάφορα συστήματα του σώματος (π.χ. γαστρεντερικό). Το νερό είναι μία απαραίτητη ουσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη). Η πρόσληψη του νερού πρέπει να είναι ανάλογη της πρόσληψης των θερμίδων (περίπου 1 ml νερού ανά 1 kcal θερμιδικής πρόσληψης). Η αναλογία αυτή δεν ισχύει, ασφαλώς, όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες ή έντονη εφίδρωση π.χ. λόγω έντονης άσκησης.
Μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων). Πρέπει να περιοριστούν τα απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη), και να λαμβάνου΅ε την ενέργεια που μας δίνουν οι υδατάνθρακες από τις σύνθετες πηγές τους όπως φυτικές ίνες και αμυλούχες τροφές. Έτσι, η ενέργεια θα διοχετεύεται πιο αργά στο σώμα, θα «κρατάει» για πιο πολύ και θα συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Μην ξεχνάτε ότι η δυσκοιλιότητα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή σας άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.
Η ζάχαρη είναι μια μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (μπισκότα, καραμέλες, πάστες, μέλι, μαρμελάδες). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές: ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη, που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη.
Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Επομένως η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει ως συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα απλά σάκχαρα (οι τροφές δηλαδή όπου η ζάχαρη βρίσκεται με την κανονική της μορφή) απελευθερώνονται απότομα και γρήγορα στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να προκαλούν απότομη υπεργλυκαιμία. Αντίθετα, τα σύνθετα σάκχαρα ή τα αργής αποδέσμευσης σάκχαρα, προκαλούν πιο αργή και σταδιακή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ο οργανισμός για τις διάφορες δραστηριότητές του απαιτεί κάποια ποσότητα γλυκόζης από τον οργανισμό. Όταν λοιπόν η φυσική μας δραστηριότητα και γενικά οι ενεργειακές μας ανάγκες καλύπτουν την προσλαμβανόμενη γλυκόζη, τότε καταναλώνεται όλη η υπάρχουσα γλυκόζη. Όταν όμως τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε έχουμε ποσότητα ανεκμετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας), που αποθηκεύεται. Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και στους μύες αρχικά, και μετά μετατρέπεται σε λίπος στο λιπώδη και υποδόριο ιστό.
Συγκεκριμένα, η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό, με τη μορφή λίπους. Έτσι, έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.
Αλάτι. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι, θα πρέπει να περιοριστούν οι αλμυρές τροφές, καθώς και η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό. Τροφές όπως παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλμυρά τυριά θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ θα πρέπει να ελέγχουμε την προσθήκη αλατιού κατά τη διάρκεια της μαγειρικής. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού ή φαγητού «fast food» αφού σε αυτά τα τρόφιμα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υψηλή.
Tι… τύπος είστε;
Οι ειδικοί έχουν περιγράψει 4 τύπους κυτταρίτιδας, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Για να βρείτε το δικό σας τύπο, σταθείτε μπροστά από έναν ολόσωμο καθρέφτη. «Tσιμπώντας» τους γλουτούς σας θα παρατηρήσετε:
1ος τύπος: μικρά λακκάκια στους γλουτούς, όταν τσιμπάτε το δέρμα
2ος τύπος: μεγάλα λακκάκια στους γλουτούς, όταν τσιμπάτε το δέρμα
3ος τύπος: μικρά λακκάκια στους γλουτούς, χωρίς να τσιμπήσετε το δέρμα
4ος τύπος: μεγάλα λακκάκια στους γλουτούς, χωρίς να τσιμπήσετε το δέρμα
Οι θεραπείες κυτταρίτιδας μπορούν να είναι αποτελεσματικές, μόνο όταν είναι κατάλληλες για την κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, εάν έχετε τον 3ο τύπο κυτταρίτιδας και προσπαθείτε να την εξαλείψετε με μασάζ, δυστυχώς δε θα τα καταφέρετε εύκολα. Αντίθετα, εάν έχετε τον 1ο τύπο, τότε τα αποτελέσματα του μασάζ θα σάς καταπλήξουν!
1ος τύποςΗ κυτταρίτιδα αυτή είναι η πιο εύκολη στην αντιμετώπισή της, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι απολέπιση και μασάζ στην περιοχή, ώστε να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματος. Αν, μάλιστα, η δουλειά σας είναι καθιστική, το πρόβλημα επιδεινώνεται. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι κάθε φορά που είστε στο ντους, να χρησιμοποιείτε μια κρέμα απολέπισης για να αφαιρείτε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα και συγχρόνως να αυξάνετε την αποτελεσματικότητα της κρέμας που θα χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια. Απλώστε την, κάνοντας ταυτόχρονα ένα ελαφρύ μασάζ. Προτιμήσετε προϊόντα που περιέχουν συσφιγκτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, όπως το λευκό και το πράσινο τσάι, τα οποία θα ενυδατώσουν το δέρμα σας και θα κάνουν την επιδερμίδα σας πιο σφριγηλή.
Για να πετύχετε ακόμα πιο γρήγορα αποτελέσματα, βελτιώστε τη διατροφή σας και γυμναστείτε. Συγκεκριμένα, αντικαταστήστε τη σοκολάτα με φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ. Πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Αν το γυμναστήριο δεν σας ενθουσιάζει, προσπαθήστε να περπατάτε τουλάχιστον για 30 λεπτά κάθε μέρα ή όσο περισσότερο μπορείτε. Έτσι θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και συγχρόνως θα τονώσετε τους γλουτούς σας.
2ος τύποςΚι εσείς πρέπει να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα προϊόν απολέπισης. Συνεχίστε με ένα προϊόν σώματος με ενεργά συστατικά, όπως η καφεΐνη, που δρα κατά της κυτταρίτιδας, βοηθώντας την απορρόφηση του νερού από το σώμα και χαρίζοντας στο δέρμα μια πιο λεία μορφή. Ψάξτε στην ετικέτα για συστατικά που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος, όπως κόκκινη πιπεριά και σημύδα, για αποτέλεσμα που διαρκεί. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ. Αντικαταστήστε τον με λευκό τσάι ή άλλα βότανα. Ειδικά το λευκό τσάι είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
3ος τύποςΓι’ αυτό τον τύπο κυτταρίτιδας απαιτούνται πιο εξειδικευμένα προϊόντα. Ιδανικά για εσάς είναι όσα περιέχουν βιο-πεπτίδια, που ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου, με συστατικά που τονώνουν και συσφίγγουν την επιδερμίδα. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, δώστε επίσης προτεραιότητα στην απολέπιση και το μασάζ. Με την απολέπιση «ανοίγουν» οι πόροι του δέρματος, ενώ με το εντατικό μασάζ το προϊόν εισχωρεί πιο γρήγορα στην επιδερμίδα.
Από διατροφική άποψη, αντικαταστήστε τα μπισκότα και τα ανθυγιεινά σνακ με φρούτα, όπως καρπούζι, πεπόνι, κεράσια κ.λπ. Η όψη της επιδερμίδας σας θα βελτιωθεί, ενώ συγχρόνως θα βελτιώσετε και τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Αντικαταστήστε τα παγωτά με μαύρη σοκολάτα. Οι πολυφαινόλες που περιέχει το κακάο θα διασπάσουν τις τοξίνες που είναι αποθηκευμένες στους λιπώδεις ιστούς μηρών και γλουτών.
4ος τύποςΓια εσάς που ανήκετε στον 4ο τύπο κυτταρίτιδας, η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνολική! Πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η γυμναστική και η σωστή διατροφή. Στη συνέχεια επιλέξτε προϊόντα που περιέχουν επιπλέον εργαλεία ή συμπληρώματα (γλυκοζαμίνη, βιταμίνη Β, αντιφλεγμονώδη και αμινοξέα), καθώς και κρέμες με πιο εντατική προσέγγιση.
Η καθημερινή σας διατροφή θα πρέπει πλέον να βασίζεται στα φρούτα και στα λαχανικά. Αποφύγετε εντελώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και συντηρητικών, που επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα. Για να έχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος. Αν για παράδειγμα προτείνει επάλειψη πρωί-βράδυ και καλό μασάζ, ακολουθήστε το για να «ανταμειφθείτε» γρηγορότερα!
fe-mail.gr
Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα ρούχα λιγοστεύουν, το άγχος των γυναικών κορυφώνεται: Πώς θα απαλλαχτούμε από την κυτταρίτιδα; Εννιά στις δέκα γυναίκες, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους, εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα συνήθως εμφανίζεται στους γλουτούς, στους μηρούς, στα μπράτσα, στην κοιλιά αλλά και στην εσωτερική πλευρά των γονάτων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για «στρώματα» λίπους και νερού σταθεροποιημένα με υποδόριο ιστό, τα οποία συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα, συνήθως στους μηρούς και στους γλουτούς και προκαλούν, ανάλογα με την πυκνότητά τους, την όψη «φλοιού πορτοκαλιού». Έχουμε λοιπόν τοπική αύξηση λίπους, κατακράτηση υγρών, κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και ορμονικές διαταραχές (εφηβεία, εγκυμοσύνη κ.λπ.).
Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας: η κληρονομικότητα, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή. Η υπερκατανάλωση καφεΐνης, το τσιγάρο, το πολύ αλάτι και η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Για την αντιμετώπισή της υπάρχουν λύσεις. Πώς όμως θα βρείτε ποια είναι η κατάλληλη για εσάς; Μπορείτε να την ανακαλύψετε, αναγνωρίζοντας πρώτα ποιος είναι ο δικός σας τύπος κυτταρίτιδας και επιλέγοντας στη συνέχεια, την κατάλληλη γι’ αυτόν τον τύπο μέθοδο αντιμετώπισης.
Διατροφικες συμβουλές
Η διατροφή είναι ση΅αντικός παράγοντας για την αντι΅ετώπιση της κυτταρίτιδας. Επειδή η κυτταρίτιδα είναι μια μορφή λίπους, πρέπει να ελέγξουμε το διατροφικό λίπος.
Mειωμένη πρόσληψη λίπους και κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους. Είναι το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Τα κορεσμένα λίπη πρέπει να κατέχουν ένα ποσοστό λιγότερο από 10% στη διατροφή μας και είναι αυτά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, αλλά και άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως χοληστερίνη, προβλήματα καρδιάς κ.ά. Αυτά λοιπόν πρέπει να περιοριστούν και να κυριαρχούν τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και τα πολυακόρεστα (φυτικά λάδια, λιπαρά ψάρια), αλλά και αυτά σε ποσοστά 15% και 10% αντίστοιχα, και σε ποσότητες που να μην οδηγούν σε παχυσαρκία. Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγεται η αύξηση του σωματικού βάρους και η ανάπτυξη της παχυσαρκίας, που και τα δύο συμβάλλουν στην εμφάνιση και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας.
Νερό. Θα πρέπει να υπάρχει καλή κατανάλωση νερού, παράλληλα με τα γεύματα της ημέρας (και όχι μετά τα γεύματα), ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός και τα διάφορα συστήματα του σώματος (π.χ. γαστρεντερικό). Το νερό είναι μία απαραίτητη ουσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη). Η πρόσληψη του νερού πρέπει να είναι ανάλογη της πρόσληψης των θερμίδων (περίπου 1 ml νερού ανά 1 kcal θερμιδικής πρόσληψης). Η αναλογία αυτή δεν ισχύει, ασφαλώς, όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες ή έντονη εφίδρωση π.χ. λόγω έντονης άσκησης.
Μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων). Πρέπει να περιοριστούν τα απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη), και να λαμβάνου΅ε την ενέργεια που μας δίνουν οι υδατάνθρακες από τις σύνθετες πηγές τους όπως φυτικές ίνες και αμυλούχες τροφές. Έτσι, η ενέργεια θα διοχετεύεται πιο αργά στο σώμα, θα «κρατάει» για πιο πολύ και θα συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Μην ξεχνάτε ότι η δυσκοιλιότητα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή σας άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.
Η ζάχαρη είναι μια μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (μπισκότα, καραμέλες, πάστες, μέλι, μαρμελάδες). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές: ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη, που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη.
Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Επομένως η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει ως συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα απλά σάκχαρα (οι τροφές δηλαδή όπου η ζάχαρη βρίσκεται με την κανονική της μορφή) απελευθερώνονται απότομα και γρήγορα στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να προκαλούν απότομη υπεργλυκαιμία. Αντίθετα, τα σύνθετα σάκχαρα ή τα αργής αποδέσμευσης σάκχαρα, προκαλούν πιο αργή και σταδιακή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ο οργανισμός για τις διάφορες δραστηριότητές του απαιτεί κάποια ποσότητα γλυκόζης από τον οργανισμό. Όταν λοιπόν η φυσική μας δραστηριότητα και γενικά οι ενεργειακές μας ανάγκες καλύπτουν την προσλαμβανόμενη γλυκόζη, τότε καταναλώνεται όλη η υπάρχουσα γλυκόζη. Όταν όμως τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε έχουμε ποσότητα ανεκμετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας), που αποθηκεύεται. Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και στους μύες αρχικά, και μετά μετατρέπεται σε λίπος στο λιπώδη και υποδόριο ιστό.
Συγκεκριμένα, η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό, με τη μορφή λίπους. Έτσι, έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.
Αλάτι. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι, θα πρέπει να περιοριστούν οι αλμυρές τροφές, καθώς και η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό. Τροφές όπως παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλμυρά τυριά θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ θα πρέπει να ελέγχουμε την προσθήκη αλατιού κατά τη διάρκεια της μαγειρικής. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού ή φαγητού «fast food» αφού σε αυτά τα τρόφιμα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υψηλή.
Tι… τύπος είστε;
Οι ειδικοί έχουν περιγράψει 4 τύπους κυτταρίτιδας, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Για να βρείτε το δικό σας τύπο, σταθείτε μπροστά από έναν ολόσωμο καθρέφτη. «Tσιμπώντας» τους γλουτούς σας θα παρατηρήσετε:
1ος τύπος: μικρά λακκάκια στους γλουτούς, όταν τσιμπάτε το δέρμα
2ος τύπος: μεγάλα λακκάκια στους γλουτούς, όταν τσιμπάτε το δέρμα
3ος τύπος: μικρά λακκάκια στους γλουτούς, χωρίς να τσιμπήσετε το δέρμα
4ος τύπος: μεγάλα λακκάκια στους γλουτούς, χωρίς να τσιμπήσετε το δέρμα
Οι θεραπείες κυτταρίτιδας μπορούν να είναι αποτελεσματικές, μόνο όταν είναι κατάλληλες για την κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, εάν έχετε τον 3ο τύπο κυτταρίτιδας και προσπαθείτε να την εξαλείψετε με μασάζ, δυστυχώς δε θα τα καταφέρετε εύκολα. Αντίθετα, εάν έχετε τον 1ο τύπο, τότε τα αποτελέσματα του μασάζ θα σάς καταπλήξουν!
1ος τύποςΗ κυτταρίτιδα αυτή είναι η πιο εύκολη στην αντιμετώπισή της, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι απολέπιση και μασάζ στην περιοχή, ώστε να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματος. Αν, μάλιστα, η δουλειά σας είναι καθιστική, το πρόβλημα επιδεινώνεται. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι κάθε φορά που είστε στο ντους, να χρησιμοποιείτε μια κρέμα απολέπισης για να αφαιρείτε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα και συγχρόνως να αυξάνετε την αποτελεσματικότητα της κρέμας που θα χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια. Απλώστε την, κάνοντας ταυτόχρονα ένα ελαφρύ μασάζ. Προτιμήσετε προϊόντα που περιέχουν συσφιγκτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, όπως το λευκό και το πράσινο τσάι, τα οποία θα ενυδατώσουν το δέρμα σας και θα κάνουν την επιδερμίδα σας πιο σφριγηλή.
Για να πετύχετε ακόμα πιο γρήγορα αποτελέσματα, βελτιώστε τη διατροφή σας και γυμναστείτε. Συγκεκριμένα, αντικαταστήστε τη σοκολάτα με φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ. Πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Αν το γυμναστήριο δεν σας ενθουσιάζει, προσπαθήστε να περπατάτε τουλάχιστον για 30 λεπτά κάθε μέρα ή όσο περισσότερο μπορείτε. Έτσι θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και συγχρόνως θα τονώσετε τους γλουτούς σας.
2ος τύποςΚι εσείς πρέπει να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα προϊόν απολέπισης. Συνεχίστε με ένα προϊόν σώματος με ενεργά συστατικά, όπως η καφεΐνη, που δρα κατά της κυτταρίτιδας, βοηθώντας την απορρόφηση του νερού από το σώμα και χαρίζοντας στο δέρμα μια πιο λεία μορφή. Ψάξτε στην ετικέτα για συστατικά που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος, όπως κόκκινη πιπεριά και σημύδα, για αποτέλεσμα που διαρκεί. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ. Αντικαταστήστε τον με λευκό τσάι ή άλλα βότανα. Ειδικά το λευκό τσάι είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
3ος τύποςΓι’ αυτό τον τύπο κυτταρίτιδας απαιτούνται πιο εξειδικευμένα προϊόντα. Ιδανικά για εσάς είναι όσα περιέχουν βιο-πεπτίδια, που ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου, με συστατικά που τονώνουν και συσφίγγουν την επιδερμίδα. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, δώστε επίσης προτεραιότητα στην απολέπιση και το μασάζ. Με την απολέπιση «ανοίγουν» οι πόροι του δέρματος, ενώ με το εντατικό μασάζ το προϊόν εισχωρεί πιο γρήγορα στην επιδερμίδα.
Από διατροφική άποψη, αντικαταστήστε τα μπισκότα και τα ανθυγιεινά σνακ με φρούτα, όπως καρπούζι, πεπόνι, κεράσια κ.λπ. Η όψη της επιδερμίδας σας θα βελτιωθεί, ενώ συγχρόνως θα βελτιώσετε και τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Αντικαταστήστε τα παγωτά με μαύρη σοκολάτα. Οι πολυφαινόλες που περιέχει το κακάο θα διασπάσουν τις τοξίνες που είναι αποθηκευμένες στους λιπώδεις ιστούς μηρών και γλουτών.
4ος τύποςΓια εσάς που ανήκετε στον 4ο τύπο κυτταρίτιδας, η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνολική! Πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η γυμναστική και η σωστή διατροφή. Στη συνέχεια επιλέξτε προϊόντα που περιέχουν επιπλέον εργαλεία ή συμπληρώματα (γλυκοζαμίνη, βιταμίνη Β, αντιφλεγμονώδη και αμινοξέα), καθώς και κρέμες με πιο εντατική προσέγγιση.
Η καθημερινή σας διατροφή θα πρέπει πλέον να βασίζεται στα φρούτα και στα λαχανικά. Αποφύγετε εντελώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και συντηρητικών, που επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα. Για να έχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος. Αν για παράδειγμα προτείνει επάλειψη πρωί-βράδυ και καλό μασάζ, ακολουθήστε το για να «ανταμειφθείτε» γρηγορότερα!
fe-mail.gr