ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Guardian: «Η Ελλάδα φλερτάρει με την τυραννία, η Ευρώπη κάνει πως δεν βλέπει»



 
«Η Ελλάδα φλερτάρει με την τυραννία και η Ευρώπη κάνει πως δεν βλέπει». Με αυτόν τον εύγλωτττο τίτλο, η βρετανική εφημερίδα The Guardian καταπιάνεται σε ένα ακόμα δημοσίευμά της με την κατάσταση στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας.

Σε μια σκληρή επίθεση προς την ΕΕ, ο συντάκτης
 
του άρθρου, Νικ Κοέν, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν αυτοί οι σάτυροι Σκανδιναβοί τρελάρες απένειμαν το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκαναν σε όλους μας πλάκα, καθώς επαινούσαν τη δέσμευσή της για "συμφιλίωση, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα"».

«Πρόκειται για παρωδία» συνεχίζει. «Θα έχετε όλοι διαβάσει άλλωστε τις καταγγελίες για άνοδο της καταπιεστικής και κατασταλτικής κρατικής εξουσίας και του νεοναζισμού στην Ελλάδα. Και είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό».
 

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται εκ νέου στην υπόθεση Βαξεβάνη, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ, την στιγμή που καταγγέλλει τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν, κάνει τα «στραβά μάτια» στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιεύση της λίστας Λαγκάρντ.
 

«Ενώ οι Έλληνες ζουν με λιτότητα χωρίς τέλος, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,5% το 2010 και 6,9% το 2011 και θα συρρικνωθεί κατά 6,5% φέτος και 4,5% το 2013, η λίστα με τα ονόματα των 2.000 Ελλήνων με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, τα οποία ο Βαξεβάνης δημοσίευσε, έδειξαν ότι οι "καλά δικτυωμένοι" είχαν ξεφύγει από τα βάρη που, για άλλη μια φορά, έπεσαν στις μάζες» επισημαίνει ο Guardian.
 

«Αντί να συλλάβουν τους φοροφυγάδες και τους υπουργούς που είχαν τη λίστα στα χέρια τους, προσπαθούν να συλλάβουν την αλήθεια και την ελευθερία του Τύπου» γράφει χαρακτηριστικά.
 

Και ο δημοσιογράφος συνεχίζει, κάνοντας λόγο γενικά για τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και στις σχέσεις του κράτους με τα ΜΜΕ. Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη σύλληψη του δημοσιογράφου Σπύρου Καρατζαφέρη, κάνοντας λόγο για «αστυνομική βαρβαρότητα και καταστολή».
 

Γράφει επίσης για την περίπτωση των δημοσιογράφων Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη, που έπεσαν θύματα λογοκρισίας στην ΕΡΤ, ενώ επισημαίνει την ύπαρξη καταγγελιών από την Αριστερά αγια συνεργασία των αστυνομικών αρχών με τη Χρυσή Αυγή.
 

Και καταλήγει, προμηνύοντας ζοφερές για το μέλλον των Ελλήνων εξελίξεις, που παραπέμπουν σε «σκοτεινές» περιόδους της ελληνικής ιστορίας: «Όταν επισκέφθηκα την Αθήνα στις αρχές του 1980, οι γέροι μπορούσαν να θυμηθούν πως πολεμούσαν στη ναζιστική κατοχή και οι νέοι είχαν μεγαλώσει, ενώ πολεμούσαν τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Η προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμαινε αντίο σε όλα αυτά. Τώρα η φτώχεια, ο φόβος, η καταστολή και η κατάσταση εκφοβισμού ξαναγύρισαν».


»Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικούς και γραφειοκράτες της Ευρώπης, που δέχτηκαν την Ελλάδα (και τα υπόλοιπα κράτη της νότιας Ευρώπης) σε μια ζώνη ενιαίου νομίσματος, που την έχει θέσει σε μόνιμα μειονεκτική ανταγωνιστική θέση και αρνούνται να διαγράψουν χρέη, που η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να εξοφλήσει. Έφτιαξαν τη δική τους Βαϊμάρη στο Αιγαίο» καταλήγει.