Θάλαμος αιθαλομίχλης η Θεσσαλονίκη.
Η αναγκαστική μεταστροφή των πολιτών, λόγω κρίσης, σε λύσεις θέρμανσης με ξύλα, κυρίως από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, έχει προκαλέσει ένα νέφος αιθαλομίχλης μέσα στο οποίο "χάνεται» η πόλη και πνίγονται οι Θεσσαλονικείς.
Στο κόκκινο οι σημερινές μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Με όριο τα 50 mg/m3 τα αιωρούμενα σωματίδια εκτοξεύθηκαν στα 265 mg/m3. Στα ύψη και οι χθεσινές μετρήσεις με μέση ημερήσια τιμή τα 215 mg/m3.
Επικίνδυνο κοκτέιλ οι σημερινές ατμοσφαιρικές συνθήκες που κρατούν τους ρύπους χαμηλά
Οι επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου καθώς έχουν τριπλασιαστεί τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιραςς, Χρήστος Ζερεφός, εξηγεί πώς η αιθαλομίχλη αυξήθηκε από απρογραμμάτιστη και αναγκαία καύση πάσης φύσεως ξύλινων και άλλων προϊόντων για να ζεσταθούν οι κάτοικοι της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα ήταν οι άνθρωποι, υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, να κινδυνεύουν να εκτεθούν σε επικίνδυνους ρύπους, πολλοί εκ των οποίων έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνοι.
Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι πρόκειται για τα πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία μικροσωματίδια, καθώς εισχωρούν στον οργανισμό μας, με απρόβλεπτες και ανεπιστρεπτί δραματικές επιπτώσεις.
Σε μεγαλύτερο κίνδυνο τίθεται η υγεία μας, εάν η ποιότητα του ξύλου που καταναλώνεται στα σπίτια είναι χαμηλή, με πολλή υγρασία ή εάν περιέχονται μελαμίνες, νοβοπάν, χρώματα ή πλαστικά, καθώς οι εκπομπές των αρωματικών υδρογονανθράκων και των διοξινών είναι υψηλότερες.
Να σημειωθεί ότι από τα αιωρούμενα σωματίδια, σύμφωνα με την Ε.Ε., χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους περίπου 300.000 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με την Greenpeace, στην Ελλάδα,τα μικροσωματίδια ευθύνονται για τον θάνατο 1.300 ανθρώπων κάθε χρόνο, αλλά και τη δημιουργία χρόνιων προβλημάτων υγείας σε άλλους 7.000 πολίτες.
Πνίγηκε η Θεσσαλονίκη από τα σκουπίδια
Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια μπερδεύονται στους όγκους των σκουπιδιών. Οι κάδοι για άλλη μία φορά ξεχειλίζουν δίπλα στις στολισμένες βιτρίνες και τους δρόμους της πόλης.
Η πλατεία Αριστοτέλους, πόλος έλξης αυτές τις ημέρες χιλιάδων ανθρώπων, είναι μία φωταγωγημένη , στολισμένη αλλά βρώμικη πλατεία.
Δεν έχουμε ακόμα μηχανολογικό εξοπλισμό. Αν δεν έχεις την υποδομή δεν μπορείς να κρατήσεις την πόλη καθαρή, είπε στο ΡΘ ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Θανάσης Παππάς. Ωστόσο ,είπε ,πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα υπογράψει ο ανάδοχος ο οποίος θα μπορεί να συντηρεί και να επιδιορθώνει τα απορριμματοφόρα. Όταν θα μπορέσουμε να έχουμε στο δρόμο 35- 40 απορριμματοφόρα τότε θα μπορούμε να έχουμε καθαρή πόλη, σημείωσε.