ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Η Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη" διοργανώνει ομιλία με θέμα:"Ομοιοπαθητική Ιατρική η Ήπια, Αποτελεσματική και Ακίνδυνη Ιατρική του Μέλλοντος"



1.Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013,  Διάλεξη με θέμα:
"Ομοιοπαθητική Ιατρική η Ήπια, Αποτελεσματική και Ακίνδυνη Ιατρική του Μέλλοντος"
Ομιλητές: Αγλαϊα Τριανταφυλλίδου - Ιατρός Βιοπαθολόγος, Ομοιοπαθητικός
Κωνσταντίνος Φυτόπουλος - Ομοιοπαθητικός, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
Ομοιοπαθητική Ιατρική
Στις μέρες μας ολοένα και περισσότερο το βιομηχανικό καταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης και η αναγωγική επιστημονική σκέψη, φανερώνουν τα αδιέξοδα και την ανεπάρκεια τους . Η πρόσφατη οικονομική κρίση, η οικολογική κρίση και η κρίση αξιών και νοήματος, είναι τρεις από τις συνέπειες τους. Εντούτοις υπάρχει εναλλακτικό μοντέλο (παρότι οι δημιουργοί του προβλήματος διατείνονται πεισματικά ότι δεν υπάρχει) και δεν είναι άλλο από το ολιστικό, συμμετοχικό οικολογικό μοντέλο.
Παράδειγμα του ολιστικού μοντέλου στον χώρο της υγείας είναι η εναλλακτική, ολιστική ιατρική με κύριο εκπρόσωπο της την Ομοιοπαθητική Ιατρική.
Η εξατομικευμένη φιλοσοφία της Ομοιοπαθητικής (η έμφαση δίνεται στην ιδιοσυστασία του αρρώστου και όχι στην αρρώστια),  δεν συνάδει με το μαζικό, καταναλωτικό βιομηχανικό μοντέλο. Ωστόσο η ολιστική της προσέγγιση έχει δώσει συχνά ανέλπιστες θεραπευτικές λύσεις σε χρόνιες επιμένουσες παθήσεις και μια πιο εκτεταμένη χρήση της θα μπορούσε να σώσει τα ταμεία και τους ασθενείς από την άσκοπη πολυφαρμακία και των φαύλο κύκλο των παρενεργειών.
Η Ομοιοπαθητική ιατρική δεν αντιμετωπίζει επιμέρους συμπτώματα και διαταραχές συστημάτων, αλλά θεραπεύει τον ασθενή στο σύνολο του, ως μία ψυχο-βιολογική οντότητα (Η συνολική του πνευματική, συναισθηματική, διανοητική και οργανική , πραγματικότητα).
Η προσέγγισή της αυτή, την καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματική στην θεραπεία της διαταραχής στο σύνολο της . Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί και δίνει λύσεις σε τόσες επίμονες, πολυ-παραγοντικές και ψυχο-εξαρτώμενες ασθένειες
Από την άλλη, επειδή ουσιαστικά συνεργάζεται με την φύση και την αυτό-θεραπευτική δυνατότητα του ίδιου του οργανισμού, είναι ήπια και ακίνδυνη. Επειδή ενισχύει και εναρμονίζει την αμυντική δυνατότητα του ίδιου του οργανισμού, με εξατομικευμένο και μοναδικό τρόπο τα αποτελέσματα της είναι μονιμότερα και έχουν εμβέλεια πρόληψης.

Η διάλεξη θα γίνει στην πάνω αίθουσα της Εκάβης το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 στις 18:30


2.Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 18:30

 "Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς"

Μπορεί να καλλιεργηθεί η ελιά χωρίς φάρμακα και χωρίς λιπάσματα;
Μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο τα μέγιστα χωρίς να του ζητάει σχεδόν τίποτε;
Πέρα απ' την τροφή του, μήπως μπορεί να προσφέρει κάτι και στην υγεία του;

Θα αναπτύξει το θέμα ο κ. Βασιλειάδης Τριαντάφυλλος - Τεχνολόγος Γεωπόνος, MSc, ΕΕΔΙΠ της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ομιλιά θα γίνει στο "Ιδεοδρόμιο"  Π.Πατρών Γερμανού 3




3.Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 18:30 Ομιλία με θέμα:

"Σχολικός Εκφοβισμός - Προβληματισμοί για την χαμένη αθωότητα"
  
 "Ιδεοδρόμιο" Π. Π. Γερμανού 3

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1978 στη Νορβηγία και 9 χρόνια μετά, το 1987, σε πολλά επιστημονικά περιοδικά εμφανίζεται ο σχετικός όρος “bullying”.
Ενώ σαν φαινόμενο επισημαίνεται και καταγράφεται τη δεκαετία του 1970, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εμφανίζεται και τότε. Εξάλλου αποτελεί μια ακόμη έκφραση της βίαιης συμπεριφοράς η οποία υπάρχει με τη γέννηση του ανθρώπου.
Στη Ελλάδα τα δεδομένα διαφόρων ερευνών δείχνουν ότι το 10% με 15% των παιδιών πέφτει θύμα διαφόρων μορφών βίας και ότι οι μαθητές που ασκούν βια δηλαδή οι θύτες ξεπερνούν  το 5%.
Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές αναζητούν  συμβουλές για το πώς να διαχειριστούν τέτοια φαινόμενα, μέσα στα οποία νοιώθουν εγκλωβισμένοι.
Η απόκτηση γνώσης σε όλες τις καταστάσεις είναι το πρώτο και βασικό βήμα που πρέπει να γίνει για να μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις.
Ελένη Αναστασιάδου
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Διπλωματούχος Αριστοτελείου
Ειδίκευση στο Krefeld Γερμανίας
στη συμβουλευτική παιδιών και εφήβων


4.Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 18:30 από τον ιατρό Μποτζώρη Bασίλειο
Πάνω αίθουσα "Εκάβης"
με θέμα:

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ:
 ΠΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ;

Αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, «ρευματισμοί», οσφυαλγία και αυχεναλγία, σύνδρομα περιοχικού πόνου, ο μυοσκελετικός πόνος γενικά αποτελεί την συχνότερη αιτία και τον βασικότερο λόγο επισκέψεως στον γιατρό.
Όταν πονάμε νιώθουμε ανεπαρκείς να ανταποκριθούμε στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής- επαγγελματικής, οικογενειακής, κοινωνικής- επηρεάζεται πέρα από την σωματική και η ψυχολογική μας διάθεση και πνευματική απόδοση. Μπορεί ακόμη ο μυοσκελετικός πόνος να οδηγήσει- αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα- σε παροδική ή και μόνιμη σωματική αναπηρία, σε κατάθλιψη, διαταράσσοντας γενικά την κατάσταση υγείας του ατόμου με δραματικές συχνά συνέπειες.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τα δυτικά πρότυπα έχει οδηγήσει σε αύξηση των παθήσεων του μυοσκελετικού, είτε πρόκειται για αυτοάνοσες ή για εκφυλιστικές διαταραχές. Σε πολλές περιπτώσεις η φαρμακευτική προσέγγιση δίνει λύσεις σε τέτοια προβλήματα, αλλού όμως αποδεικνύεται είτε ανεπαρκής ή συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες. Κυριότερο επίσης είναι ότι η χρήση φαρμάκων δεν ενδείκνυται ποτέ σχεδόν για την πρόληψη των μυοσκελετικών παθήσεων και την προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας. «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν» ισχυρίζονταν ορθά οι πρόγονοί μας.
Μπορεί άραγε να αποτελέσουν οι καλούμενες «εναλλακτικές» ή «συμπληρωματικές» θεραπείες λύση για τον σύγχρονο άνθρωπο; Λειτουργούν προληπτικά ή και θεραπευτικά;  Μήπως μπορούν να συνδυαστούν με την κλασική θεραπευτική προσφέροντας  ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών νοσημάτων;
Δίαιτα και άσκηση, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμπληρώματα διατροφής, ορθοκυτταρική ιατρική,  βελονισμός,  yoga και tai-chi έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο ασθενών και ιατρών με ευρύτερο φάσμα αναζήτησης ορθότερων τρόπων και πρακτικών προαγωγής της υγείας. Με επιστημονικά κριτήρια επιχειρείται στην παρουσίαση αυτή να προσεγγισθούν οι προαναφερθείσες μορφές θεραπείας, ώστε να γίνει αντιληπτός ο ρόλος τους από το ευρύ κοινό - ειδικό και μη- στην σύγχρονη θεραπευτική των μυοσκελετικών νοσημάτων.
Βασίλειος Γ. Μποτζώρης
Ιατρός Ρευματολόγος


Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην πόλη της Κατερίνης και η είσοδος είναι ελεύθερη