Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, προϋπόθεση είναι να είχαν κριθεί οι δικαιούχοι από την αρμοδία υγειονομική επιτροπή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Aναλυτικά το ν/σ.
Αναλυτικά το νομοσχέδιο ΕΔΩ
Στην παράταση καταβολής των αναπηρικών συντάξεων στις περιπτώσεις που έχουν λήξει και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση , χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, προχωρά το υπουργείο Εργασίας.
Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή προυπόθεση είναι να είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται αυτοτελής διοικητική κύρωση για τους υπαλλήλους που με μη σύννομη συμπεριφορά, κατά παράβαση των νομίμων καθηκόντων τους συντέλεσαν στην παράνομη χορήγηση επιδόματος, σύνταξης ή οποιασδήποτε άλλης οικονομικής παροχής με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος. Η κύρωση αυτή κυμαίνεται από την προσωρινή παύση ή τον προσωρινό αποκλεισμό του υπαλλήλου ή συμβασιούχου με το δημόσιο, μέχρι την οριστική παύση ή τον αποκλεισμό από την παροχή υπηρεσιών ή την καταγγελία της σύμβασης με τον φορέα στον οποίο ανήκει, όταν πρόκειται για κατ’ εξακολούθηση ή υποτροπιάζουσες συμπεριφορές.
Για τους υπαλλήλους που ζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπονται αυστηρές ποινές με στόχο να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα. Υπάλληλος, που προβαίνει σε παράνομη πράξη ή παράλειψη από την οποία δύναται να προκληθεί βλάβη στο ασφαλιστικό σύστημα και τα συμφέροντα των ασφαλισμένων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη.. Στην περίπτωση που η ανωτέρω πράξη αποδίδεται σε αμέλεια του υπαλλήλου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη.
Στις περιπτώσεις που οι αναφερόμενες πράξεις συνιστούν πλημμελήματα, για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία του αυτοφώρου, η προανάκριση πρέπει να ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών από την άσκηση της ποινικής δίωξης, η δε παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο του οικείου δικαστηρίου γίνεται με απευθείας κλήση εντός προθεσμίας οκτώ μηνών.
Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, με τις προυποθέσεις να καθορίζονται στη συνέχεια από υπουργική απόφαση, καθώς και η παράταση κατά ένα χρόνο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ανέργους.
Θεσπίζεται ειδική διάταξη για συμψηφισμό ή παρακράτηση από τη δικαιούμενη σύνταξη οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών και στον ΟΓΑ. Ειδικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης από τον ΟΓΑ, ακόμη και αν ο ασφαλισμένος οφείλει εισφορές που δεν ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ.
Καταργείται ο λόγος διαγραφής των εγγεγραμμένων ανέργων από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, όταν αυτοί συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/224153/antigrafotouparatasi-katavolis-anapirikon-sudaxeon-me-upaitiotita-ton-epitropon-upd/#ixzz2LPvIzzwD