ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Το χαμόγελο κάνει καλό στην καρδιά


Σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων, οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι και ενθουσιώδεις στη ζωή τους, είναι λιγότερο πιθανό...
να αναπτύξουν καρδιολογικά πρόβλημα, σε σχέση με όσους τείνουν να έχουν καταθλιπτικόμορφη διάθεση».

Η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι υπάρχει ανεξάρτητη και άμεση σχέση ανάμεσα στα θετικά συναισθήματα και στις παθήσεις της καρδιάς.Η νέα μελέτη έγινε από την Karina Davidson του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια των HΠΑ.

Οι ερευνητές μελέτησαν για δέκα χρόνια 1.700 άτομα αναλύοντας διαχρονικά τη συναισθηματική τους κατάσταση σε σχέση με την υγεία της καρδιάς τους.

Διαπίστωσαν ότι τα λεγόμενα «θετικά συναισθήματα» (χαρά, ευτυχία, ενθουσιασμός, ικανοποίηση κ.ά.) μείωναν κατά 22% τον κίνδυνο εμφράγματος, στηθάγχης ή εγκεφαλικού.

Αντίθετα, τα αρνητικά συναισθήματα (μελαγχολία, εχθρότητα, στρες) αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Αν κάποιος είναι γενικά αισιόδοξος και χαρούμενος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αλλά μόνο περιστασιακά έχει αρνητικά συναισθήματα, λόγω π.χ. κάποιων συμβαμάτων, τότε δεν αυξάνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος για την καρδιά του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι δυνατό ένας άνθρωπος να προστατεύσει την καρδιά και να προλάβει τις παθήσεις της σε σημαντικό βαθμό, αναπτύσσοντας μόνιμα θετικά συναισθήματα.

Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα, η πίεση και η χοληστερίνη θεωρούνται παραδοσιακά παράγοντες υψηλού κινδύνου για την καρδιά, ενώ το επίπεδο μόρφωσης και εισοδήματος παίζουν κι αυτά το ρόλο τους.

Σύμφωνα με τη Davidson, μια ερμηνεία για τη σημασία των θετικών συναισθημάτων είναι ότι οι άνθρωποι που νιώθουν έτσι, χαλαρώνουν περισσότερο, ανακάμπτουν ταχύτερα από δυσάρεστα γεγονότα και δεν τα ξαναζούν συνεχώς μέσα στο μυαλό τους, γεννώντας διαρκώς άγχος στον εαυτό τους.


«Ο καθένας πρέπει να βάλει λίγη χαρά στην καθημερινή ζωή του και να μην περιμένει τις διακοπές. Περνώντας κάθε μέρα λίγα λεπτά πραγματικής χαλάρωσης και εσωτερικής ευχαρίστησης με τον εαυτό μας, όπως με διάβασμα, περπάτημα ή ακρόαση μουσικής, κάνει καλό στην ψυχική και σωματική υγεία μας», πρόσθεσε.

Οι καρδιοπάθειες είναι η κυριότερη αιτία θανάτου ανδρών και γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες. Μαζί με το διαβήτη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν περίπου το ένα τρίτο όλων των θανάτων στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Επισημαίνει πάντως ότι χρειάζονται και άλλες κλινικές μελέτες για επιβεβαίωση, πριν γίνουν συστάσεις σε γιατρούς και ασθενείς για νέες θεραπευτικές οδηγίες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «European Heart Journal».