ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Βυθισμένοι καθώς είναι οι Ελληνες στην εφιαλτική ύφεση που έχει οδηγήσει τη χώρα η μνημονιακή πολιτική, λογικό είναι να μην έχουν ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Ελάχιστα έτσι τους απασχολεί το τι γίνεται στην Κορέα, στην άλλη άκρη της γης. Ενα κλίμα αντιπαράθεσης και μάλιστα κλιμάκωσής της ακόμη και σε πόλεμο (!) ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα από τη μια μεριά και τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, από την άλλη, αποπνέουν ο ευρωπαϊκός και πολύ περισσότερο ο αμερικανικός και ο απωανατολίτικος Τύπος. Δεν πρόκειται όμως να γίνει κανενός είδους πολεμική αναμέτρηση μεταξύ των δύο στρατοπέδων, παρά τις φιλοπόλεμες ιαχές όλων των πλευρών μέχρι στιγμής.
Η αιτία αυτής της αισιόδοξης εκτίμησης είναι συνάρτηση αρκετών παραγόντων. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.Το βορειοκορεατικό καθεστώς, δεκαετίες τώρα, έχει βαθύτατη την πεποίθηση -και δικαίως- ότι οι ΗΠΑ ή οποιοσδήποτε άλλος εξωτερικός παράγοντας δεν θα τολμήσει ποτέ να το ανατρέψει, αν κατέχει πυρηνικά όπλα. Η Βόρεια Κορέα λοιπόν ανέπτυξε πυρηνικά όπλα - κατωτάτης υποστάθμης, ειρήσθω εν παρόδω, πυρηνικά όμως ούτως ή άλλως. Επιπροσθέτως, είναι και η μόνη χώρα με πυρηνικά που όχι μόνο δεν προσπαθεί να κρύψει ή να υποβαθμίσει την κατοχή τους, αλλά αντιθέτως κάνει ό,τι μπορεί για να παρουσιάσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μεγαλύτερο και ισχυρότερο από όσο είναι στην πραγματικότητα!
Παράλληλα, αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές όλο και μεγαλύτερου βεληνεκούς, ούτως ώστε περισσότερα κράτη να φοβούνται να συμμετάσχουν σε οποιασδήποτε μορφής στρατιωτική επίθεση εναντίον της Β. Κορέας. Στο πλαίσιο αυτό, υφίσταται ισχυρή πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα το βορειοκορεατικό καθεστώς να προχωρήσει σε δοκιμή πυραύλου τύπου Μουσουντάν με βεληνεκές περίπου 3.500 χιλιόμετρα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν πετύχει η δοκιμή αυτού του πυραύλου, τότε ολόκληρη η Ιαπωνία βρίσκεται εντός του βεληνεκούς του σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου! Αυτονόητο είναι πως οι ΗΠΑ μπορούν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος ζωής από το έδαφος της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση πυρηνικής σύγκρουσης (με «παράπλευρες απώλειες» στη Νότια Κορέα, στη βορειοανατολική Κίνα και στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Απω Ανατολή). Καθόλου βέβαιο δεν είναι όμως ότι οι Αμερικανοί θα κατορθώσουν να μην επιτρέψουν να εκτοξευθεί ούτε ένας βορειοκορεατικός πύραυλος με πυρηνική κεφαλή εναντίον της Σεούλ, της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, ή του… Τόκιο!
Ο Λευκός Οίκος ουδέποτε θα αναλάβει τέτοιο ρίσκο μόνο και μόνο επειδή δεν του αρέσει το βορειοκορεατικό καθεστώς. Αλλο πράγμα να προσπαθεί -χωρίς αποτέλεσμα επί σχεδόν επτά δεκαετίες-να το υπονομεύσει εκ των ένδον και εντελώς άλλο πράγμα να ξεκινήσει η Ουάσιγκτον έναν πόλεμο, με τον κίνδυνο να εξαπολύσει το βορειοκορεατικό καθεστώς πυρηνικούς πυραύλους εναντίον της Νότιας Κορέας ή της Ιαπωνίας, που ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι όλοι τους θα αναχαιτιστούν από τα συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας των δύο χωρών.
Η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη από το γεγονός ότι αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν τη γνώμη πως αν ξεκινήσει ένας συμβατικός πόλεμος μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, είναι πιθανόν να νικήσουν οι Βορειοκορεάτες, αν δεν μπουν στις μάχες οι Αμερικανοί για να προστατεύσουν και να βοηθήσουν τους Νοτιοκορεάτες.
Αν όμως παρέμβουν οι Αμερικανοί, το βορειοκορεατικό καθεστώς δεν έχει καμιά ελπίδα σωτηρίας και είναι αρκετά σκληροτράχηλο ώστε να μην μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε απέλπιδα χρήση πυρηνικών όπλων στη βάση του δόγματος «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Δεν είναι τρελή η Ουάσιγκτον να ρισκάρει κάτι τέτοιο. Κάθε πέντε-δέκα χρόνια όμως οι Αμερικανοί δοκιμάζουν τη συνοχή του βορειοκορεατικού καθεστώτος.
Προκαλούν μια κρίση και βγάζουν τα συμπεράσματά τους, μέχρι τώρα αρνητικά ως προς τις δυνατότητες ανατροπής του καθεστώτος της Β. Κορέας. Το ίδιο κάνουν και τώρα. Θέλουν οι ΗΠΑ να δοκιμάσουν αν η άνοδος στην εξουσία του νεαρού Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αποδυναμώσει την κυριαρχία των στρατιωτικών στη Βόρεια Κορέα, αν έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του βορειοκορεατικού καθεστώτος δυνάμεις που θα επιθυμούσαν προσέγγιση με τη Νότια Κορέα και την Ουάσιγκτον, αν τέτοιες δυνάμεις θα μπορούσαν να καταλάβουν πραξικοπηματικά την εξουσία κ.λπ.Πόλεμο πάντως είναι απίθανο να θελήσουν να προκαλέσουν οι Αμερικανοί.
*Δημοσιεύθηκε στο “ΕΘΝΟΣ” την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013