ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΕΝΩ ΤΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ (ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ) ΣΤΟ "ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ".. ΤΑ BRICS ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΥΠΟΥΝ




Οι κεντρικές τράπεζες των γοργά αναπτυσσομένων χωρών εγκαταλείπουν το ευρώ. Πέρυσι προχώρησαν σε μείωση της τάξεως του 8% των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων σε ευρώ, αναφέρει το ΔΝΤ.
H «ευρωκρίση» αφήνει τα ίχνη της και στα συναλλαγματικά αποθέματα των αναπτυσσόμενων χωρών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ που επικαλούνται οι Financial Times, το 2012 οι κεντρικές τράπεζες των αναδυομένων οικονομιών (BRICS) πούλησαν συνολικά 45 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε μείωση των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων σε ευρώ κατά 8%. Η τάση αυτή καταδεικνύει ότι μειώνεται η ανταγωνιστικότητα του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου. «Το ευρώ θα είναι το νούμερο δύο μεταξύ των διεθνών νομισμάτων, αλλά δεν διακρίνω την παραμικρή ελπίδα να μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του δολαρίου», επισημαίνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρεϊ Φράνκελ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις.
Στροφή σε άλλα νομίσματα
Η επιλογή των συναλλαγματικών αποθεμάτων θεωρείται αξιόπιστος δείκτης για το ποια νομίσματα είναι ιδιαίτερα σταθερά  Η επιλογή των συναλλαγματικών αποθεμάτων θεωρείται αξιόπιστος δείκτης για το ποια νομίσματα είναι ιδιαίτερα σταθερά
Η επιλογή των συναλλαγματικών αποθεμάτων θεωρείται αξιόπιστος δείκτης για το ποια νομίσματα είναι ιδιαίτερα σταθερά και ασφαλή. Ενώ το ποσοστό του δολαρίου στα αποθέματα των αναπτυσσομένων χωρών παραμένει σταθερό στο 60% εδώ και χρόνια, το αντίστοιχο ποσοστό του ευρώ μειώθηκε πέρυσι στο 24%, που είναι το χαμηλότερο από το 2002. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι κεντρικές τράπεζες των αναδυομένων οικονομιών στράφηκαν πέρυσι σε άλλα νομίσματα, όπως το δολάριο Αυστραλίας.
Στο μεταξύ, αυξάνεται η «ελκυστικότητα» και των νομισμάτων των ίδιων των αναπτυσσομένων χωρών. Κίνα και Βραζιλία κατέληξαν να προχωρήσουν την επόμενη τριετία σε απευθείας εμπορικές συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα αξίας έως 30 δισ. δολ. ετησίως. Έτσι θα περιορίσουν σημαντικά το ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων που διατηρούν οι δύο χώρες σε δολάρια.
Οι τάσεις αυτές επιβεβαιώνουν την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς για τη σταθερότητα των νομισμάτων αναφοράς. Οι αμφιβολίες που εκφράζονται για την φερεγγυότητα της Ισπανίας και της Ιταλίας ενισχύουν την καχυποψία πολλών αναπτυσσομένων χωρών έναντι του ευρώ και της σταθερότητάς του. «Μόνον εφόσον γίνουν βήματα στην κατεύθυνση μιας δημοσιονομικής ένωσης και της εισαγωγής κοινών ομολόγων θα καταστεί και πάλι ελκυστικό το ευρώ», δηλώνει ο οικονομολόγος Φράνκελ.

Σταμάτης Ασημένιος, Der Spiegel

dw.de


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2PJibKqzh