Φορτωμένος με αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα αναμένεται να «αποχωρήσει» από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προς το Ειδικό Δικαστήριο.
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το ειδικό κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που ερευνά τους τέσσερις συγγενείς έχει εντοπίσει «μαύρη» τρύπα ύψους 2, εκατ. ευρώ στις τραπεζικές τους καταθέσεις, στοιχείο που δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την θέση του πρώην υπουργού. Πάντως, τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι και τα μόνα που έχουν προκύψει από τους οικονομικούς ελεγκτές καθώς οι έρευνες στους υπόλοιπους καταθέτες της λίστας έχουν «βαλτώσει», γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
«Ομόφωνη» επέκταση του κατηγορητηρίου
Πιο αναλυτικά, η πλειοψηφία της προανακριτικής – μετά τα νέα έγγραφα που έφτασαν από τις γαλλικές αρχές – έχει ήδη ετοιμάσει πρόταση για επέκταση του κατηγορητηρίου συμπεριλαμβάνοντας το αδίκημα της απιστίας σε αυτά της παράβασης καθήκοντος και νόθευσης.
Η πρόταση θα συζητηθεί πιθανότατα αύριο Τρίτη στην συνεδρίαση της επιτροπής (σ.σ. υπάρχει το ενδεχόμενο να κατατεθεί απευθείας σήμερα φέροντας τις υπογραφές μόνο της πλειοψηφίας) όπου και αναμένεται να λάβει ομόφωνη έγκριση.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι και ο κ. Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) απαντώντας σχετικά ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο αδίκημα το είχαμε συμπεριλάβει στην δική μας πρόταση αλλά τότε δεν την είχαν αποδεχθεί. Ήρθε λοιπόν η ώρα να επιβεβαιώσουν τις δικές μας θέσεις». Υπο αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πρόταση της προανακριτικής θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια εως το τέλος της εβδομάδας.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ορισμένοι υποστηρίζουν πως δεν είναι απαραίτητη η προσφυγή στην Ολομέλεια για την επέκταση του κατηγορητηρίου καθώς αρκεί η τελική έγκριση του πορίσματος το οποίο ούτως ή άλλως θα συμπεριλαμβάνει το αδίκημα της απιστίας. Άποψη που φαίνεται να μην υποστηρίζει ο πρόεδρος της προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος με κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζει ότι «τα πάντα πρέπει να είναι τεκμηριωμένα και νομικά άρτια».
Πέραν όμως των διαδικαστικών, η σχετική πρόταση θα εξηγεί ότι είναι απαραίτητη η προσθήκη του αδικήματος της απιστίας καθώς τα νέα έγγραφα που έστειλαν οι γαλλικές αρχές αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι πληροφορίες της λίστας Λαγκάρντ ήρθαν επίσημα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο διακρατικής σύμβασης για ανταλλαγή πληροφοριών, και θα μπορούσαν νόμιμα να αξιοποιηθούν για φορολογικού σκοπούς. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κατά καιρούς υποστηρίξει ότι «τα στοιχεία αυτά είναι απόρρητα και κάτι παραπάνω από εμπιστευτικά» και άρα δεν θα μπορούσαν να πρωτοκολληθούν, έχει αναφέρει ψευδώς ότι στο διαβιβαστικό τους έγγραφο οι Γάλλοι «ανέφεραν ότι παραδίδουν ένα φάκελο χωρίς να λένε τι ακριβώς παραδίδουν» ενώ έχει ισχυριστεί: «αν το πρωτοκολλούσα το κράτος θα παραδέχονταν επίσημα ότι έχει παράνομο υλικό…». Σε κάθε περίπτωση, το αδίκημα της απιστίας φαίνεται πως λειτουργεί «λυτρωτικά» για τα μέλη της επιτροπής καθώς είχαν «δέσει» τον κ. Παπακωνσταντίνου μόνο για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Στην ουσία, η απιστία διευρύνει το πεδίο αναζήτησης της ζημιάς του δημοσίου (σ.σ. πρέπει να είναι πάνω από 150.000 ευρω) στο σύνολο των 2.062 καταθετών της λίστας και όχι στους συγγενείς του πρώην υπουργού που το περιόριζε το αδίκημα της νόθευσης.
«Μαύρη» τρύπα στα οικονομικά των συγγενών;
Την ίδια ώρα πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ που ερευνά την κινητή και ακίνητη περιουσία των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου που διεγράφησαν από την αυθεντική λίστα, έχει εντοπίσει «μαύρη» τρύπα που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ! Στην περίπτωση που οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν από το τελικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο αναμένει άλλωστε η προανακριτική, τότε και το αδίκημα της νόθευσης μετατρέπεται σε κακούργημα.
Πάντως, το ΣΔΟΕ για το σύνολο της λίστας δεν φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά αλλά και την οργή του κ. Στουρνάρα. Είναι δε ενδεικτικό ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να φέρουν ούτε ευρώ στα δημόσια ταμεία αν και έχουν περάσει ήδη 8 μήνες από την ανάδειξη της υπόθεσης σε κεντρικό πολιτικό θέμα.