Σε μία ανάλυση έξω από τα επιφαινόμενα περί ισλαμικής ατζέντας Ερντογάν και αντίδρασης των πολιτών της Τουρκίας, προχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος και ένας από τους πλέον τεκμηριωμένους αναλυτές στην Ελλάδα Γιώργος Δελαστίκ, μιλώντας σήμερα στον 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη.
Όπως είπε δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία μεταξύ «Αραβικής Άνοιξης» και κινητοποιήσεων στη Τουρκία.
Οι τελευταίες ξεκίνησαν μεν αυθόρμητα σε υπαρκτή βάση ενός κοινωνικού αιτήματος , όχι όμως μείζονος πολιτικής σημασίας, αλλά στη πορεία επιχειρείται από την κατακερματισμένη αντιπολίτευση να χρησιμοποιηθούν ως «όχημα» αποσταθεροποίησης της πολιτικής ισχύος Ερντογάν.
Κατά την γνώμη του η αυταρχική διακυβέρνηση Ερντογάν με το λάθος και φονικά βίαιο χειρισμό της αστυνομίας σε μία διαδήλωση μειοψηφίας, έγινε αντικείμενο συντονισμένης δράσης για όλες εκείνες τις δυνάμεις συμπεριλαμβανομένης και της Δύσης, που διαφωνούν με το ρόλο αυτόνομης περιφερειακής δύναμης που θέλει να προσδώσει στη Τουρκία ο Ερντογάν.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο άλλοτε συνεργάτης του Πρόεδρος της Τουρκίας Γκιούλ φέρεται να έχει βρει σημεία επαφής με τα «βαθύ κράτος» των στρατηγών που παρότι αποδυναμωμένοι έχουν βρει ευκαιρία να σύρουν τον Ερντογάν σε πιο ελεγχόμενη ατζέντα.
Αναλύοντας πίσω από τα επιφαινόμενα παρουσίασε άγνωστες πτυχές της Τουρκικής κοινωνίας , τα τελευταία γεωπολιτικά σενάρια και την γεωστρατηγική που με άξονα και τις εξελίξεις στη Τουρκία φτάνει μέχρι το Ιράν.
Σχολίασε δε με νόημα ότι τυχόν «εξαγωγή» της κρίσης στα ελληνοτουρκικά συμφέρει μόνο το στρατιωτικό σύμπλεγμα της Τουρκίας και όχι τον Ερντογάν που ναι μεν έχει σκληρή ατζέντα για το Αιγαίο αλλά δεν θα ήθελε «εξαγωγή» της κρίσης προς την Ελλάδα που θα ενίσχυε το ρόλο του στρατού αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Κάλεσε μάλιστα τους έλληνες πολίτες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη ξαφνική ενιαία και συντονισμένη μεταστροφή των δυτικών μέσων ενημέρωσης κατά του Ερντογάν ακόμη και για την κρίση στη Συρία, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ενισχύουν ομοίως με τον Ερντογάν τους εκεί λεγόμενους αντάρτες , με την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων σε αυτούς.
Τόνισε δε , πως ακόμη και οι σχέσεις με τους Κούρδους της Τουρκίας επιχειρείται να σπάσουν , ώστε να μην ενισχυθεί ο Ερντογάν στις συνταγματικές αλλαγές που θα το φέρουν στη Προεδρική εξουσία το 2014 με διευρυμένες αρμοδιότητες και απευθείας εκλογή από το λαό και για την οποία χρειάζεται και την κοινοβουλευτική στήριξη των κουρδικών κομμάτων της Τουρκίας.