ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για το Μακεδονικό Αγώνα

       

Με σεβασμό και ευγνωμοσύνη τιμούμε τους Μακεδονομάχους, που θυσιάστηκαν  για την απελευθέρωση της  μακεδονικής γης, για την επανένωση της Ελλάδας.


Ο Μακεδονικός Αγώνας, η ένοπλη σύγκρουση Ελλήνων και Βουλγάρων ανταρτών στο χώρο της Μακεδονίας την περίοδο 1904-1908,  που  ουσιαστικά, όμως,  άρχισε  το 1870-χρονιά ίδρυσης της βουλγαρικής Εξαρχίας- αποτέλεσε το προοίμιο και την έμπνευση των νικηφόρων πολέμων του 1912-13 και της απελευθέρωσης της Μακεδονίας  και αργότερα  των Βαλκανικών Πολέμων.


Οι Βούλγαροι  που  αποσκοπούσαν να πείσουν  τους κατοίκους της Μακεδονίας να υπαχθούν στη σχισματική βουλγαρική Εκκλησία, άρχισαν να στέλνουν αντάρτες-τους κομιτατζήδες- που πίεζαν τους κατοίκους να δηλώσουν ότι ανήκαν στην ανεξάρτητη βουλγαρική εκκλησία. Οι Μακεδονομάχοι, όμως,  είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες και τον τουρκικό στρατό.


Οι ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα προέρχονταν από κάθε γωνιά της χώρας και με συμμάχους την Εκκλησία και το Σχολείο,  αγωνίστηκαν  σκληρά  για τη διάσωση της Μακεδονίας. Η μνήμη των Μακεδονομάχων, του Παύλου Μελά, του Καπετάν Βαγγέλη Στρεμπενιώτη, του Καπετάν Κώτα , του Κώστα Γαρέφη, του  Κωνσταντίνου  Μαζαράκη, του Γεωργίου  Μόδη, του  Γκόνου Γιώτα και άλλων Ηρώων , που κατέφθασαν  από διάφορα μέρη της Ελλάδας ακόμη και από την Κύπρο για  να πολεμήσουν,  πρέπει να μένει  ζωντανή.


Οι ηρωικοί  αγώνες και η ακλόνητη ψυχική αντοχή του ηρωικού μακεδονικού πληθυσμού, ανάγκασαν τελικά τους Βούλγαρους κομιτατζήδες να αποσυρθούν-επίσημα τουλάχιστον- το 1908 και να επανέλθουν στην Βουλγαρία. Οι σπουδαίοι  Μακεδονομάχοι κατατάσσονται στην ίδια σειρά με τους αγωνιστές του 1821 και τους ήρωες των Βαλκανικών Πολέμων. Η διεκδίκηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας έγινε  κοινός εθνικός στόχος, που με φιλοπατρία και πίστη στο όραμα απέδειξαν  ότι η αλληλεγγύη, η ομοψυχία,  η ενότητα και η  τόλμη μπορούν ν’ αλλάξουν τη  μοίρα ενός λαού.

  Η Αντιπεριφερειάρχης   Πιερίας


                                Σοφία Μαυρίδου