ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Όταν το σπέρμα δεν είναι γόνιμο: Νέα μέθοδος!

Χαράς Ευαγγέλια για όσους άνδρες δεν μπορούν να γίνουν βιολογικοί πατέρες εξαιτίας της αζωοσπερμίας.
Μια νέα μέθοδος δίνει την δυνατότητα ακόμη και σε όσους άνδρες είναι πλήρως αζωοσπερμικοί να εντοπίζει τα σπερματοζωάρια δίνοντας τους την ευκαιρία ζωής για την απόκτηση βιολογικά δικών τους παιδιών.

Διαβάστε για τα πλεονεκτήματα αλλά και για τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Η ανάπτυξη της μεθόδου της μικρογονιμοποίησης (ICSI) επέτρεψε σε άνδρες με μη αποφρακτική (εκκριτική) αζωοσπερμία να έχουν την ευκαιρία να γίνουν βιολογικοί πατέρες, κάτι που ήταν αδύνατον πριν από την εποχή της ICSI.
Η ευκαιρία αυτή πλέον υπάρχει, γιατί γνωρίζουμε πως άνδρες πλήρως αζωοσπερμικοί, ακόμα και με τιμές FSH πολλαπλάσιες της φυσιολογικής, συχνά διατηρούν κάπου μέσα στους όρχεις τους μικρές εστίες σπερματογένεσης.
Αυτές οι εστίες που μπορεί να παράγουν λίγα σπερματοζωάρια, μπορούν να προσπελαστούν μόνο με ανοικτή βιοψία όρχεος. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν μόνο η κλασσική βιοψία όρχεος, που έχει πρόσβαση μόνο στον ορχικό ιστό που βρίσκεται επιφανειακά κάτω από τον ίδιο ελυτροειδή χιτώνα του όρχεος.
Η εξέλιξη στον τομέα της ανεύρεσης σπέρματος σε αζωοσπερμικούς άνδρες μη αποφρακτικής αιτιολογίας, είναι η μικροχειρουργική λήψη, η οποία πραγματοποιείται με εξερεύνηση του ορχικού ιστού σε βάθος και με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου, με ισχυρή μεγέθυνση Χ10-Χ25.
Είναι ενδεικτικό για το πλεονέκτημα της μεθόδου έναντι της κλασσικής βιοψίας, ότι με τη micro TESE ανευρίσκεται σπέρμα σε ποσοστό ως και 35% σε άνδρες που είχαν υποβληθεί σε κλασσική βιοψία και δεν είχαν βρεθεί σπερματοζωάρια.

Τα πλεονεκτήματα της μικροχειρουργικής έναντι της κλασσικής βιοψίας είναι τα εξής:

1. Αναγνώριση (με τη χρήση της μεγέθυνσης) ανάγγειας (περιοχής χωρίς ή με ελάχιστα αιμοφόρα αγγεία) περιοχής για πιο αποτελεσματική αιμόσταση και σεβασμό της αιμάτωσης του οργάνου

2. Δυνατότητα ανεύρεσης με σχετική ευκολία και σε μικρό χρόνο των σπερματικών σωληναρίων στα οποία έχουμε σπερματογένεση (αν φυσικά υπάρχουν): τα σωληνάρια αυτά έχουν μεγαλύτερη διάμετρο και διαφορετικό χρώμα και υφή από εκείνα που δεν παράγουν σπερματοζωάρια, φαίνονται παχύτερα και "γεμάτα".

3. Σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας ανεύρεσης σπέρματος ( πρώϊμα αποτελέσματα: κλασσική 30 vs μικροχειρουργική 47%)

4. Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας βλάβης της αιμάτωσης του
5. όρχεος και επομένως προφύλαξη από τον πόνο και την ατροφία λόγω αυξημένης ενδοορχικής πίεσης, καθώς και επίτευξη πιοκαθαρού από αίμα βιοπτικού υλικού

6. Αφαίρεση σημαντικά μικρότερης ποσότητας ορχικού ιστού και αντίστοιχα μικρότερη πιθανότητα για ανεπάρκεια ανδρογόνων λόγω πρωτοπαθούς ορχικής βλάβης, η οποία είναι συχνή σε ασθενείς με μη αποφρακτική αζωοσπερμία, μετά από επανειλημμένες βιοψίες

Οι επιπλοκές που μπορεί να έχουμε μετά από μια micro TESE είναι:

1. < 3 % τοπικές επιπλοκές (αιμάτωμα)
2. πιθανός υπογοναδισμός (μειωμένη έκκριση τεστοστερόνης) που μπορεί να εκδηλωθεί, εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος των όρχεων, είναι όμως μικρότερη η πιθανότητα σε σχέση με την κλασσική βιοψία.
3. διαταραχές στην αγγείωση του όρχεος, σε σημαντικά μικρότερο ποσοστό από την κλασσική ανοικτή βιοψία, αφού υπάρχει η δυνατότητα της λεπτομερούς απεικόνισης των αγγείων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ μπορούμε να πούμε ότι η μικροχειρουργική λήψη σπέρματος είναι η μέθοδος εκλογής για άνδρες με μη αποφρακτική αζωοσπερμία, αφού σέβεται περισσότερο την αιμάτωση, απαιτεί εξαγωγή σημαντικά μικρότερης ποσότητας ορχικού ιστού άρα μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα εμφάνισης υπογοναδισμού, αλλά κυρίως γιατί έχει κατά πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες ανεύρεσης και λήψης σπερματοζωαρίων, κάτι που για τους άνδρες αυτούς είναι ευκαιρία ζωής για την απόκτηση βιολογικά δικών τους παιδιών.