Την τακτική που ακολούθησε στο θέμα της κατάθεσης του προϋπολογισμού αναμένεται να χρησιμοποιήσει για τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση και να προχωρήσει στο «πάγωμα» τους για το 2014.
Μετά τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με το υπουργείο Ανάπτυξης οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά σε συμφωνία. Έτσι η κυβέρνηση αναμένεται με την ανοχή της τρόικας να καταθέσει με τη μορφή του κατεπείγοντος το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή πιθανότατα την Πέμπτη.
Εν συνεχεία την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση επί του νομοσχεδίου και το Σάββατο η ψήφιση του προκειμένου να ξέρουν οι δανειολήπτες τι μέλλει γενέσθαι με τους πλειστηριασμούς από 1 Ιανουαρίου 2014.
Η βασική ένσταση της τρόικας ήταν ότι θα πρέπει να υπάρξουν κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς που θα διατηρηθεί έναν χρόνο και στη συνέχεια θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο που προκρίθηκε τελικά είναι να προστατεύεται κάθε ακίνητο με αντικειμενική αξία περίπου στις 170.000 ευρώ αν και η Αθήνα δίνει μάχη για να ανεβάσει το όριο.
Η προστασία θα περιλαμβάνει και εισοδηματικό κριτήριο που τίθεται στις 25.000 ευρώ και θα λαμβάνονται υπόψιν οι τραπεζικές καταθέσεις και άλλα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο κάθε δανειολήπτης. Επιπλέον το νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει ότι θα πρέπει να καταβληθεί το λιγότερο μία δόση της οφειλής που δεν θα υπερβαίνει το κόστος του ενοικίου.
«Θα υπάρχουν προβλέψεις σε σχέση με τη συνολική περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη γιατί δεν μας ενδιαφέρει να καλύπτονται από την ομπρέλα προστασίας άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να ανταπεξέλθουν. Θα υπάρχουν προβλέψεις σε σχέση με το εισόδημα του οφειλέτη και θα υπάρχει και μια πρόβλεψη για μια μίνιμουμ καταβολή» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.