ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει κοτόπουλο σε ζύμη ψωμιού με σάλτσα

petretzikis-kotopoulo-570
Το ψωμί και το κοτόπουλο στην πιο απολαυστική τους εκδοχή!
ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 300 γρ. νερό χλιαρό (όχι καυτό και κάψει τη μαγιά)
  • 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
  • 1,5 κ.γλυκού αλάτι
  • 4 κλωνάρια δεντρολίβανο ψιλοκομμένα χωρίς τα κοτσάνια
  • 20 κλωναράκια θυμάρι ψιλοκομμένα χωρίς τα κοτσάνια
  • Για το αρωματικό βούτυρο
  • 200 γρ. Ήπειρος βούτυρο λιωμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο χωρίς τα κοτσάνια
  • 20 κλωναράκια
  • θυμάρι ψιλοκομμένα χωρίς τα κοτσάνια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα
  • 250 γρ. νερό καυτό
  • 1 ζωμό κοτόπουλο
  • 1 κ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κ. γλυκού κορνφλάουρ
  • 1 κ. σούπας βούτυρο λιωμένο Ήπειρος
  • Για το κοτόπουλο
  • 1 μέτριο κοτόπουλο
  • 1 δόση αρωματικό βούτυρο
  • 1 δόση ζύμης ψωμιού
  • 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά για άλλειμα
  • αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη
Στο μίξερ βάζουμε το νερό μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στο νερό. Προσθέτουμε το αλάτι και τα ψιλοκομμένα αρωματικά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ωραία ελαστική ζύμη. Τη βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί για 45 λεπτά με μια ώρα. Εκτέλεση για το βούτυρο Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μέσα τα αρωματικά, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Κρατάμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τη σάλτσα
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το ζωμό μέσα στο νερό. Ζεσταίνουμε. Αραιώνουμε το κορνφλάουρ μέσα σε 2 κ.σ. παγωμένο νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα νερού - ζωμού. Βράζουμε μέχρι να έχουμε την επιθυμητή σύσταση. Προσθέτουμε τέλος τη μουστάρδα λίγη λίγη, αλάτι και πιπέρι. Μιας και διαφορετικές μουστάρδες έχουν διαφορετική γεύση και ένταση να είστε προσεκτικοί στο πόσο βάζετε. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Εκτέλεση για το κοτόπουλο Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς με αέρα. Με προσοχή σηκώνουμε την πέτσα του κοτόπουλου από το λαιμό του και την ξεχωρίζουμε από το κρέας. Με τα δάχτυλά μας προχωράμε προς τα κάτω και σηκώνουμε όσο περισσότερο δέρμα μπορούμε. Προσπαθούμε να βάλουμε το βούτυρο ανάμεσα στο κρέας και το δέρμα. Ότι μείνει το αλείφουμε απέξω στο κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο.
Δένουμε με σπάγκο τα πόδια και αν χρειαστεί και τα φτερά πίσω από την πλάτη. Ψήνουμε το κοτόπουλο για 10 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Θέλουμε ένα κύκλο πάχους 3 χιλιοστών περίπου. Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω στην ανοιγμένη ζύμη με το στήθος προς τα κάτω και διπλώνουμε τη ζύμη αγκαλιάζοντας το κοτόπουλο. Καλό είναι να βάλουμε λίγο νερό στις άκρες της ζύμης για να κλείσει καλά. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί που να έχει λαδόκολλα με την πλευρά του στήθους προς τα επάνω. Αν μας έχει μείνει ζύμη κάνουμε κανένα διακοσμητικό λουλουδάκι και το κολλάμε από πάνω. Αν θέλουμε αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αυγό τη ζύμη από πάνω για επιπλέον χρώμα. Ψήνουμε για μιάμιση ώρα και καλό είναι να αφήσουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το ανοίξουμε. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά γύρω γύρω την κρούστα προσέχοντας να μην κόψουμε και το κοτόπουλο και αφήνουμε να ξεφύγουν τα αρώματα του φαγητού πάνω στο τραπέζι.
Σερβίρουμε κόβοντας σε μερίδες το κοτόπουλο και σερβίροντας με κομμάτια ψωμιού και τη σάλτσα.