ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ν. Κορέα: Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων


Εντείνουν σήμερα τις προσπάθειες τους οι διασώστες να μπουν στο εσωτερικό του βυθισμένου πλοίου και να ελέγξουν τους χώρους του, για τον εντοπισμό ατόμων που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το ναυάγιο του επιβατηγού πλοίου κοντά στη νότια ακτή της Νότιας Κορέας.

Ν. Κορέα: Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές περίπου 300 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται τη στιγμή που το έργο των διασωστών είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς τα ρεύματα εμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των δυτών στο ναυάγιο.

Eννέα πτώματα έχουν ανασυρθεί από το ναυάγιο και η ελπίδα για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύει, 24 ώρες αφότου το πλοίο πήρε κλίση και βυθίστηκε ενώ ήταν καθ οδόν προς το νησί Τζετζού της Νότιας Κορέας μεταφέροντας εκατοντάδες νεαρούς μαθητές ενός σχολείου της Σεούλ.
Από τα 475 άτομα που βρίσκονταν επί του σκάφους όπως είναι ο πιο πρόσφατος επίσημος αριθμός επιβαινόντων που έδωσαν οι αρχές, μεταξύ των οποίων 325 μαθητές, διασώθηκαν 179 άνθρωποι όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης η ακτοφυλακή. Ο αριθμός των διασωθέντων είναι περίπου ο ίδιος που είχε δώσει η ακτοφυλακή και το περασμένο βράδυ.
Ν. Κορέα: Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων

Οι διασώστες επιχειρούσαν όλη τη νύχτα με το φως των ισχυρών προβολείς , αλλά τα ρεύματα και η μειωμένη υποβρύχια ορατότητα εμπόδισαν τους δύτες να μπουν στο εσωτερικό του βυθισμένου πλοίο και να ελέγξουν τις δεκάδες καμπίνες. «Δεν κατάφεραν να εισέλθουν στις καμπίνες» είπε ένας εκπρόσωπος της ακτοφυλακής .

Το πλοίο έστειλε σήμα κινδύνου στις 09:00 τοπική ώρα της Τετάρτης ( 03:00ώρα Ελλάδας της Τέταρτης).
Ν. Κορέα: Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων
Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι γνωστά , αλλά οι αναφορές αυτοπτών μαρτύρων λένε το πλοίο προσέκρουσε πιθανώς σε ύφαλο. Οι επιβάτες που διασώθηκαν είπαν ότι το πλήρωμα είχε διατάξει να μην μετακινηθούν από τις θέσεις τους παρά την πρόσκρουση. «Περιμέναμε 30 έως 40 λεπτά», είπε μια μαθήτρια γυμνασίου. Ο καπετάνιος, ο οποίος είναι ένας από τους επιζώντες , έδωσε κατάθεσε στο νοτιοκορεάτικο Λιμενικό Σώμα.

Οι μαθητές από ένα σχολείο νότια της Σεούλ , πήγαιναν σχολική εκδρομή στο νησί Τζετζού ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Νότιας Κορέας το οποίο οι ντόπιοι αρέσκονται να αποκαλούν και Χαβάη της Νότιας Κορέας.
Οδύνη και οργή από τους συγγενείς
Στην απελπισία των συγγενών προστίθεται η οργή απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, που κατηγορούνται για αδιακρισία, και απέναντι στις αρχές.
Ο πρωθυπουργός Τσουνγκ Χονγκ-Γουόν, που ήρθε στο νησί για να συμπαρασταθεί στους συγγενείς, βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των ανθρώπων που τον τραβούσαν από το σακάκι και τού πετούσαν νερό και μπουκάλια.
Μία μητέρα τού έκοψε τον δρόμο όταν προσπάθησε να φύγει από το γυμναστήριο. «Μην φεύγετε έτσι κ. πρωθυπουργέ. Πείτε μας τι σκοπεύετε να κάνετε».
Η οργή κατευθύνεται και προς το πλήρωμα που έδωσε την εντολή στους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους ή στις κουκέτες τους μετά το τράνταγμα που ακινητοποίησε το πλοίο.
Ένας από τους διασωθέντες, ο Κιμ Σουνγκ-Μουκ, διηγήθηκε στην νοτιοκορεατική τηλεόραση ότι είδε μία ομάδα τριάντα ανθρώπων που ήταν παγιδευμένοι σε αίθουσα του τετάρτου ορόφου.
«Δεν μπορούσα να φτάσω σε αυτήν την αίθουσα διότι το πλοίο είχε γείρει. Δεν μπορούσα να πιαστώ από πουθενά».
Όταν έφθασαν οι διασώστες, ο άνδρας τούς βοήθησε να απεγκλωβίσουν κάποιους από τους μαθητές μέσω ενός σωλήνα του συστήματος πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκε για να κρεμαστούν και να βγουν από την αίθουσα. Όμως, πολλοί ήσαν πολλοί αδύναμοι για να το καταφέρουν.
«Έπρεπε να πιαστούν από τον σωλήνα και να σκαρφαλώσουν στο δάπεδο που είχε γείρει τελείως. Υπήρχαν τόσα παιδιά στο διάδρομο ...και αυτό το νερό...δεν μπόρεσα να τούς σώσω όλους", διηγήθηκε με λυγμούς.
Το σχολείο Ντανγούν στο Ανσα, νότια της Σεούλ, από όπου προέρχονταν οι μαθητές είναι κλειστό σήμερα. Μηνύματα έχουν κατακλύσει τα πανώ που κρέμονται έξω από το κτίριο: «Σε παρακαλώ, έλα πίσω ζωντανός», «Σ' αγαπώ»...