Μία νέα πτυχή στο μυστήριο με το εξαφανισμένο Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την 8η Μαρτίου, θέτουν στο τραπέζι των ερευνών οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με πηγή της FSB (πρώην KGB), που επικαλείται η μαλαισιανή εφημερίδα Daily Star, το μοιραίο αεροσκάφος με τους 239 επιβαίνοντες δεν κατέπεσε στον Ινδικό Ωκεανό.
Αντιθέτως, λέγεται πως αεροπειρατές το οδήγησαν στο Αφγανιστάν, όπου το προσγείωσαν, με τους επιβάτες να είναι όλοι ζωντανοί και να «ζουν σε καλύβες, χωρισμένοι σε επτά ομάδες χωρίς σχεδόν καθόλου φαγητό».
Αντιθέτως, λέγεται πως αεροπειρατές το οδήγησαν στο Αφγανιστάν, όπου το προσγείωσαν, με τους επιβάτες να είναι όλοι ζωντανοί και να «ζουν σε καλύβες, χωρισμένοι σε επτά ομάδες χωρίς σχεδόν καθόλου φαγητό».
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα 20 εκ των επιβατών, ασιατικής καταγωγής, έχουν μεταφερθεί στο Πακιστάν.
Αν το σενάριο αυτό ευσταθεί θα δώσει ελπίδα στις οικογένειες των αγνοουμένων που επί 34 ημέρες περιμένουν με αγωνία να μάθουν συγκεκριμένα στοιχεία από τις τοπικές αρχές για την τύχη των αγαπημένων τους.
Όλα αυτά τη στιγμή που νέα στοιχεία προκύπτουν σχετικά με την προσπάθεια του συγκυβερνήτη της πτήσης MH370 να πραγματοποιήσει τηλεφωνική κλήση ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την περιοχή Πένανγκ της Μαλαισίας.
Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα New Straits Times, ο συγκυβερνήτης Φαρίκ Αμντούλ Χαμίντ, επιχείρησε να πραγματοποιήσει κλήση από το κινητό τηλέφωνό του την ώρα που το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την περιοχή Πένανγκ της Μαλαισίας.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα η προσπάθειά του σταμάτησε απότομα καθώς το Boeing 777 απομακρύνθηκε από τους πύργους τηλεπικοινωνιών.
Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα το αεροσκάφος πετούσε σε χαμηλό υψόμετρο εκείνη την ώρα και για αυτό το λόγο το κινητό τηλέφωνο του Φαρίκ Αμντούλ Χαμίντ είχε σήμα.
Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό με ποιον προσπαθούσε να επικοινωνήσει, καθώς οι τοπικές αρχές, όπως τονίζει η τοπική εφημερίδα, απέφυγαν να αποκαλύψουν σχετικές πληροφορίες.
Η τελευταία του επικοινωνία, πάντως, πραγματοποιήθηκε μέσω WhatsApp στις 11.30 (τοπική ώρα) στις 7 Μαρτίου, λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών και ξεκινήσει το ταξίδι προς το... άγνωστο.
«Ελέγχθηκε το ιστορικό στις κλήσεις του Φαρίκ και διαπιστώθηκε ότι ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο συνομίλησε ήταν ένας από τους τηλεφωνικούς αριθμούς που καλούσε συχνά. Η κλήση αυτή πραγματοποιήθηκε περίπου δύο ώρες πριν απογειωθεί το αεροσκάφος από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ», αναφέρει το κείμενο της εφημερίδας.
Σύμφωνα με συγγενικό του πρόσωπο, μάλιστα, ο άνθρωπος με τον οποίο θα ήθελε να μιλήσει εκείνη τη στιγμή, αν είχε αντιληφθεί ότι κάτι κακό συνέβαινε στο αεροσκάφος, ήταν η μητέρα του, με την οποία είχε πολύ στενή σχέση.
Πάντως, ο υπουργός Μεταφορών, Χισαμουντίν Χουσείν, δήλωσε πως δε μπορεί να επιβεβαιώσει τις νεότερες πληροφορίες, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία, ενώ τόνισε πως αν πράγματι ο πιλότος είχε επιχειρήσει να τηλεφωνήσει, θα είχε γίνει γνωστό νωρίτερα.
Και ενώ το θρίλερ συνεχίζεται, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, δηλώνει πεπεισμένος ότι τα σήματα που έχουν λάβει τα αεροσκάφη που επιχειρούν στις έρευνες του εξαφανισμένου αεροσκάφους, προέρχονται από τα «μαύρα κουτιά» του Boeing 777.
«Έχουμε περιορίσει πολύ την περιοχή των ερευνών και είμαστε πεπεισμένοι ότι τα σήματα προέρχονται από τα μαύρα κουτιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο.
protothema