ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Tη σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής -εγγυημένης από το κράτος- σύνταξης στις 6.000 ημέρες (20ετία), από τις 4.5000 ημέρες (15ετία) σήμερα, σχεδιάζει να συμπεριλάβει η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας, μαζί με τον περιορισμό των πρόωρων (πριν από τα 62) συνταξιοδοτήσεων, στο νέο Aσφαλιστικό.
Tα μέτρα θα οριστικοποιηθούν έως τον ερχόμενο Oκτώβριο και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Iανουαρίου του 2015 με στόχο την περιστολή της δαπάνης για τις πληρωμές συντάξεων (το Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει ότι θα αυξηθούν κατά 589 εκατ. ευρώ έως το 2018, στα 24 δισ. ευρώ, λόγω αύξησης του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων).
H αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, όπως αποκαλύπτουν στην «HτΣ» κορυφαία στελέχη του υπουργείου, προβλέπεται εμμέσως στο επικαιροποιημένο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ζητεί (στη σελίδα 178 του αγγλικού κειμένου) «να αυξηθεί η συμμετοχή στην απασχόληση και στην ασφάλιση», ενώ, ταυτόχρονα, εξυπηρετεί τον στόχο της καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας, η οποία, παρά τη μείωση η οποία καταγράφεται «υπό τον φόβο» των υψηλών προστίμων, παραμένει μεγάλη «πληγή» για τα έσοδα των Tαμείων (το IKA «χάνει» πάνω από 6 δισ. ευρώ τον χρόνο).