ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Εκλεισαν στα μουλωχτά τη Βουλή

Εκλεισαν στα μουλωχτά τη Βουλή
Τις αρρωστημένες απαιτήσεις των ξένων τοκογλύφων για περισσότερο αίμα και τις αμαρτωλές αποφάσεις των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμουπου κατάστρεψαν τη χώρα, καλύπτει με διαδικασίες εξπρές η δικομματική από τη Βουλή.
Κινούμενη στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, η κυβέρνηση, με μια αιφνιδιαστική απόφαση, κλείνει την Ολομέλεια της Βουλής και προχωρά άμεσα στη συγκρότηση των περίφημων θερινών τμημάτων που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της.
Με τον τρόπο αυτό παραγράφονται όλα τα τυχόν αδικήματα που έχουν τελέσει υπουργοί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Και αυτό γιατί με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος (παράγραφος 3), όλα τα αδικήματα της περιόδου των μνημονίων παραγράφονται. Το Σύνταγμα ορίζει ότι δεν υπάρχει αδίκημα αφού περάσει η δεύτερη περίοδος της επόμενης κοινοβουλευτικής συνόδου από την τέλεση του αδικήματος.
Με λίγα λόγια, από σήμερα δεν θα λογοδοτήσει ποτέ και κανείς για το έγκλημα των μνημονίων που έφερε στη χώρα μας την απελπισία και την καταστροφή.
Με βάση πάντως τον κανονισμό, τα τρία θερινά τμήματα αποτελούνται από 100 βουλευτές το καθένα, τους οποίους το κάθε κόμμα μπορεί να μετακινήσει με αστείες αφορμές. Όποιο νομοσχέδιο εισαχθεί στη Βουλή, για να γίνει νόμος του κράτους θα πρέπει να εγκριθεί από πλειοψηφία 51 βουλευτών (αν δεν υπάρχουν απόντες) και όχι 151 που απαιτείται στην ολομέλεια. Με τον τρόπο αυτό, το Μαξίμου, επιχειρεί να μετριάσει τις αντιδράσεις και να αποφύγει τους κραδασμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο από ενδεχόμενες διαρροές σε σειρά πολύ κρίσιμων και αντικοινωνικών νομοσχεδίων.
Ακόμα στα θερινά δεν μπορεί να συζητηθούν αιτήματα άρσης ασυλίας βουλευτών, με κάποιους να ψιθυρίζουν ήδη ονόματα και διευθύνσεις που θα είχαν σημαντικό πρόβλημα με τη δικαιοσύνη αν η διαδικασία προχωρούσε.
Κούρεμα καταθέσεων, πετσόκομμα συντάξεων κ.α.
Οι ρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους τροϊκανούς για την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου ύψους 2 δις ευρώ, προκαλούν κυριολεκτικά ανατριχίλα. Δεν είναι μόνο το επαίσχυντο νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των παραλιών μας που αναγκάστηκε να μαζέψει άρον- άρον πριν τις ευρωεκλογές, αλλά μια σειρά μέτρων που κόβουν την ανάσα.
Η Βουλή των 100 ανθρώπων αλλά κυρίως η πλειοψηφία των 51 θα πάρει απόφαση για την υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας που αφορά το baill-in. Πρόκειται για το τρομακτικό κούρεμα των καταθέσεων που όλοι ξορκίζουν αλλά και φοβούνται ότι μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή ειδικά μέχρι να υπάρξει η συμφωνία για το χρέος και να ολοκληρώσει η ΕΚΤ τα πανευρωπαϊκά στρες-τεστ. Στο «πακέτο» περιλαμβάνεται ακόμα, η ρύθμιση για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που αναμένεται να προκαλέσει μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ αλλά και η μείωση των επικουρικών συντάξεων, λόγω της συγχώνευσης των αντίστοιχων ταμείων.
Κερασάκι στην τούρτα είναι το «σπάσιμο» της ΔΕΗ και η δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» που θεωρείται το καθοριστικό βήμα για το ξεπούλημά της. Πρόκειται για ρύθμιση που είναι δεδομένο ότι θα προκαλούσε τη σφοδρή αντίδραση ειδικά από τους βουλευτές της Κοζάνης, οι οποίοι βέβαια μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι.  
Η λίστα
Συγκεκριμένα τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου που θα κληθούν να ψηφίσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής είναι:
• Η υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας για το κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ
• Επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων και κατάργησή τους
• Η υιοθέτηση νόμου που θα διασφαλίζει πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων, καθώς και νόμο που θα μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών
• Η «αξιοποίηση» των αιγιαλών
• Η θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο με κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης
• Η υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο
• Η θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και το χωροταξικό σχεδιασμό
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη υποδόση του Ιουλίου ύψους 1 δις ευρώ, τα προαπαιτούμενα είναι:
• Ψήφιση νόμου που θα εντάσσει στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου
• θέσπιση νόμου πλαίσιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας,
• Κατάργηση από 1η Ιανουαρίου 2015 των εισφορών που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία
• Ψήφιση νόμου για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και της αποπληρωμής όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ,
• θέσπιση νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων,
• Ψήφιση δασικού νόμου.