ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Στουρνάρας, ο πιο καλός μαθητής


Παντελώς χαμένα φαίνεται ότι τα έχει η κυβέρνηση, καθώς 3,5 μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Η πορεία της οικονομίας, παρά τα ευχολόγια του οικονομικού επιτελείου και των Ευρωπαίων γραφειοκρατών, έχει κολλήσει και η αναμενόμενη έξοδος από το τούνελ των μνημονίων και της ύφεσης μοιάζει ακόμη πολύ μακρινή υπόθεση.
Την ίδια στιγμή όμως, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., η χώρα μας καλείται να διευθετήσει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και να δικαιολογήσει τις...ακρότητες της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Ισως έτσι εξηγείται και η προφανής αμηχανία του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ως προεδρεύων του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Ecofin) δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι έχουν δείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Ο κ. Στουρνάρας αναφερόταν μάλλον στη χορήγηση των διμερών διακρατικών δανείων προς την Ελλάδα την περίοδο 2010-2011, αφού κατ' επανάληψιν έχει πει πως εάν η χώρα δεν έβρισκε τότε εκείνα τα χρήματα του πρώτου Μνημονίου, θα κατέρρε, μια που η πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές ήταν αδύνατη.

Ωστόσο, την οικονομική αυτή διευκόλυνση, και μάλιστα με τους δυσβάστακτους όρους κάτω από τους οποίους έγινε, δεν τη λες και αλληλεγγύη! Τουλάχιστον, δεν το φωνάζεις με αυτό τον τρόπο στους συνομιλητές σου και ιδίως τη στιγμή που υποτίθεται ότι διαπραγματεύεσαι μαζί τους, επιζητώντας ευνοϊκότερους όρους.

Γιατί, στην περίπτωση αυτή, κάνεις πως διαπραγματεύεσαι. Στην πραγματικότητα τους τα έχεις παραχωρήσει όλα. Την πιο κρίσιμη στιγμή, όταν είναι σε εξέλιξη αυτό το ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» τρόικας και κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας επέλεξε ξανά την υποχώρηση και την αποδοχή των αιτημάτων των δανειστών.

Απέδειξε άλλη μία φορά ότι όλες αυτές οι περίφημες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο στήνεται εντέχνως προκειμένου να περάσουν όσο το δυνατόν «μαλακότερα» τα σκληρά μέτρα εις βάρος των πολιτών.

Ετσι και τώρα, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ο κ. Στουρνάρας απεμπολεί το ηθικό και ουσιαστικό πλεονέκτημα της ελληνικής πλευράς. Με την τρόικα στριμωγμένη στα σκοινιά του Ευρωκοινοβουλίου, με τις φωνές για την κατάργησή της να πληθαίνουν, η κυβέρνηση προτιμά να την «αναστήσει». Είναι έτοιμη να συμμορφωθεί, σαν «καλός μαθητής» στις υποδείξεις της. Αλλωστε ο χερ Σόιμπλε του τα είπε καθαρά για το κούρεμα: «Γιάννη, νάιν. Ξέχνα το».

Από enet, μοντάζ Γρέκι