ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Καζάνι που βράζει η Νέα Δημοκρατία…

Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με πολλά στελέχη του κόμματος να επιρρίπτουν και δημοσίως πλέον ευθύνες στον Αντ. Σαμαρά και τους στενούς του συνεργάτες για το εκλογικό αποτέλεσμα και να ζητούν τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων για να ανοίξουν και επισήμως τη συζήτηση.
Τους «ασκούς του Αιόλου» άνοιξε ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και πρόεδρος της προσκείμενης στη Νέα Δημοκρατία Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης (ΔΑΚΕ) Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος ….
…….
με ανακοίνωσή του ζητά να ανοίξουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος, ζητά με ανακοίνωση του, ο πρόεδρος της προσκείμενης στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Κιουτσούκης υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, «ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές η κεντροδεξιά δημοκρατική παράταξη υπέστη μια βαριά ήττα ασύμβατη με την ιστορία της, και δυσανάλογη με την προσφορά της, η οποία μεταφράζεται ως μια δομική και όχι συγκυριακή αμφισβήτηση του ελληνικού λαού προς την πολιτική που άσκησε η ηγεσία της παράταξης και η στενή ηγετική ομάδα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ, η πολιτική αυτή «είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί η επαφή με την παραδοσιακή κοινωνική της βάση και τα βασικά της κοινωνικά της ερείσματα». Ο κ. Κιουτσούκης, προτείνει την διεξαγωγή «εκτάκτου συνεδρίου αρχών και θέσεων» και προσθέτει, ότι απαιτείται «γενναία αυτοκριτική, και επιστροφή στις ριζοσπαστικές-κοινωνικά φιλελεύθερες αξίες της παράταξης».
Ζητά τέλος από τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ «να ανοίξει ο ίδιος τις διαδικασίες ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγούμενων αρχηγών, χωρίς να στερείται του δικαιώματος υποβολής εκ νέου υποψηφιότητας εφόσον το επιθυμεί», προκειμένου να επιτευχθεί, όπως υποστηρίζει, «η ταχεία επανασυσπείρωση, ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του κεντροδεξιού χώρου».
 ατά το παρελθόν, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ έχει έρθει επανειλημμένα σε σύγκρουση με την ηγεσία της ΝΔ και έχει διαγραφεί τρεις φορές από το 2011, από τα μητρώα του κόμματος.
Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στη Συγγρού τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε συγκρούσεις. Βουλευτές και στελέχη είναι έτοιμα να βγουν στην επίθεση βλέποντας τον Αντ. Σαμαρά να επιμένει ότι «η παράταξη άντεξε και έμεινε αλώβητη», ζητούν την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι και να ανοίξει η συζήτηση, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει χθες από τη Λ. Συγγρού πως η Κ.Ο. θα συνεδριάσει την Πέμπτη, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζουν αν θα δοθεί η δυνατότητα στα μέλη της να μιλήσουν ή αν θα υπάρξει ομιλία μόνο του προέδρου του κόμματος.
Ταυτόχρονα, μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές αυτοί που, βλέποντας τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης, χρεώνουν στον Αντ. Σαμαρά αδυναμία να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές που συντελούνται στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και διερωτώνται γιατί «έστω και την ύστατη στιγμή δεν προσπάθησε να κάνει αυτό που επιχειρεί να κάνει τώρα ο Αλ. Τσίπρας».
Θα πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, πως ακόμη και ο στενός του φίλος Φ. Κρανιδιώτης σημείωσε στο Facebook ότι «αν υποχωρήσουν οι εταίροι μας, τότε θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τη ΝΔ για τη στροφή του 2011, όταν επελέγη η μη σύγκρουση και η συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου κι όσα ακολούθησαν».
Στις επικρίσεις αυτές, κύκλοι του Αντ. Σαμαρά απαντούσαν ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα, μπορεί και υιοθετεί αυτήν την αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους δανειστές γιατί παρέλαβε ένα προϋπολογισμό με πρωτογενές πλεόνασμα, ταμειακά διαθέσιμα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας τους μήνες των διαπραγματεύσεων, μια οικονομία με εκτιμώμενο στόχο ανάπτυξης πάνω από 2% και αυξημένα έσοδα από την καλύτερη τουριστική χρονιά στην ιστορία της χώρας».
Κάποιοι βουλευτές, ωστόσο, τόνιζαν πως η Λ. Συγγρού «περί άλλων τυρβάζει» και δεν απαντά γιατί ο πρώην πρώην πρωθυπουργός δεν «πάτησε» πάνω σε αυτά «για να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους μας, όταν μάλιστα όλοι καταλάβαιναν ότι διαμορφώνεται ένα διαφορετικό και ευνοϊκότερο κλίμα στην Ευρώπη».
Εν τω μεταξύ ευθύνες στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για την «συντριπτική» όπως είπε, ήττα του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, επέρριψε σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 η πρώην βουλευτής του κόμματος Φωτεινή Πιπιλή η οποία μάλιστα έκανε λόγο για «κακορίζικη και αντιαισθητική διαφημιστική καμπάνια». Η  κ.Πιπιλή στάθηκε κατ’ αρχάς στον ανασχηματισμό που έγινε το περασμένο καλοκαίρι μετά τις ευρωεκλόγές.
«Πρωτίστως οφείλεται η συντριπτική ήττα στον καταστροφικό ανασχηματισμό του Ιουνίου» είπε. «Εν συνεχεία, ενώ τότε είχαμε διαφορά μόνο 3-3,5% λόγω ευρωεκλογών, αντί να κάνουμε μια πολιτική που να μειώσει τη διαφορά ή ακόμη και να την ξεπεράσει – πάντως όχι στροφή στη λαϊκή Δεξιά και όχι μόνο μεταρρυθμίσεις, αλλά απομάκρυνση της πολιτικής του γούτσου-γούτσου με την ακροδεξιά και τους ΑΝΕΛ, διότι τελικά μπατάραμε προς την ακροδεξιά, ενώ ο χώρος μας ήταν αυτός που κάλυψε το Ποτάμι, με δικούς μας ψηφοφόρους – κάναμε άλλα…».
Ερωτηθείσα για τις ευθύνες της ηγεσίας της ΝΔ η Φωτεινή Πιπιλή ήταν κάθετη: «Βεβαίως και έχει!»
Και προσέθεσε: «Εγώ, αν ήμουν Σαμαράς, μέσα σε αυτό το άθλιο επικοινωνιακό κλίμα, το πρώτο που θα έκανα αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας νεοδημοκρατικής ομάδας, θα ήταν να έχω απολύσει όλους αυτούς που με οδήγησαν σε αυτή την κακορίζικη, κίτσικη και αντιαισθητική διαφημιστική καμπάνια. Αν η ΝΔ δεν ξαναβρεί τις αυθεντικές ρίζες της διακήρυξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και αν δεν στραφεί σε αυτό που πέτυχε ο Κώστας Καραμανλής, με το μεσαίο χώρο… Εμείς, είχαμε το παράδειγμα και την επιτυχία του Κώστα Καραμανλή, με το μεσαίο χώρο, και ενώ το ξέραμε, πήγαμε γιατί κάποιοι επέμεναν ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ξαναέλθουν από την άκρα Δεξιά».
Η ίδια επανέλαβε τις ενστάσεις της για τον ΕΝΦΙΑ κυρίως για το γεγονός ότι αυτός άλλαξε προς όφελος των αγροτών και εις βάρος των αστικών ιδιοκτησιών, αλλά χωρίς πολιτικό όφελος για τη ΝΔ.
«Κασσήδες και Τζαμτζήδες πήγαν με τον ΕΝΦΙΑ και χάσαμε τη μεσαία τάξη λόγω των αγροτών; Ξέρετε πόσο πήγαν οι αγρότες στον ΣΥΡΙΖΑ; 38%! Άρα, είτε θα συνέλθουμε στη ΝΔ, είτε θα γίνουμε ένα ωραίο, μικρό κόμμα. Ομως, να αναγνωρίσουμε κάτι: 30% προσέγγισε η Ν.Δ., που με την οικονομική πολιτική θα μπορούσε να έχει πάει και στο 15%» κατέληξε η Φωτεινή Πιπιλή.
sofokleous10.gr