Στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICSID) της Νέας Υόρκης προσέφυγε η κυπριακή πρώην Λαϊκή Τράπεζα (και πρώην Marfin Popular), διεκδικώντας αποζημιώσεις άνω των 4 δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, για τις ζημίες που υπέστη από το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012.
Λόγω των ζημιών αυτών η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε δύο φορές – με χρήματα του κυπριακού κράτους και με κούρεμα καταθέσεων. Με την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση ο μετοχικός …….
έλεγχος πέρασε από τη MIG στο κυπριακό Δημόσιο. Μετά την ένταξη της Κύπρου σε πρόγραμμα στήριξης-διάσωσης η Λαϊκή/ΜΡΒ ουσιαστικά πτώχευσε και οι δραστηριότητες της απορροφήθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου.
Τώρα η πρώην Λαϊκή έχει μονον νομική υπόσταση και ανήκει στο κυπριακό κράτος. Αυτό είναι που προσδίδει και πολιτική-διπλωματική διάσταση στην προσφυγή της, καθώς στην ουσία ηΚυπριακή Δημοκρατία στρέφεται κατά της Ελλάδας,διεκδικώντας αποζημιώσεις.
Κυπριακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «διαμάχη με πολιτικές προεκτάσεις σε διεθνές επίπεδο».
Στην προσφυγή αναφέρεται ότι η Λαϊκή/MPB κατείχε ελληνικά κρατικά ομόλογα 2,8 δισ. ευρώ και έχασε μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων, με τη υποχρεωτική συμμετοχή στο κούρεμα (PSI).
Η κυπριακή τράπεζα επικαλείται διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου, με την οποία οι δύο χώρες δεσμεύονται για αμοιβαία προστασία επενδύσεων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζεται ότι το ελληνικό κράτος δεν προστάτευσε τις επενδύσεις που έκανε σε ελληνικά ομόλογα η πρώην Λαϊκή Τράπεζα.