ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ποιές τράπεζες επιλέγουν να σώσουν οι ξένοι θεσμικοί... και θα πληρώσουμε οι μαλάκες Έλληνες!

Ποιές τράπεζες επιλέγουν να σώσουν οι ξένοι θεσμικοί
Κυριακή κοντή γιορτή, λέει η παροιμία και όντως έφθασε η στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των δοκιμών αντοχής των τραπεζών.
Οπως όλα δείχνουν αν και το νούμερο σε πρώτη φάση θα κρατηθεί χαμηλά, το κόστος συμμετοχής των ιδιωτών θα είναι σημαντικά υψηλότερο καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει το... άνοιγμα βιβλίου προσφορών, ενώ κάποιες θα επιχειρήσουν την άντληση κεφαλαίων και με δημόσια εγγραφή «τάζοντας» κουπόνι 8%.
Στο ασφυκτικό χρονικό διάστημα των 15 ημερών μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια ύψους μεταξύ €4 δισ. και €6 δισ. με τους ιδιώτες επενδυτές να μην είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν πάνω από €4 δισ. και μάλιστα όχι εφάπαξ. Αυτό ανεβάζει το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης κατά €500 εκατ. ετησίως καθώς το επιπλέον ποσό θα αναζητηθεί από μη θεσμικούς επενδυτές με εξασφάλιση απόδοσης ομολογιακού δανείου απόδοσης περί το 8%.
Η στάση που θα κρατήσουν οι μεγάλοι θεσμικοί -κυρίως αυτοί που θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν- ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα σε κάποια από τις συστημικές τράπεζες, που όπως όλα δείχνουν αισθάνεται άβολα με τις αποφάσεις των θεσμών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.
Ο νόμος πλαίσιο
Η αγωνία για το το νέο νόμο - πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, είναι έκδηλη στις διοικήσεις των τραπεζών, λίγες ημέρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των stress tests.
Αν και υπάρχει αισιοδοξία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις νομοθετικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου. Η εταιρική διακυβέρνηση και ο τρόπος παρέμβασης του ΤΧΣ στην καθημερινή διοίκηση των πιστωτικών ιδρυμάτων -ζητήματα που θα ρυθμιστούν μέσω της νέας νομοθεσίας- είναι κομβικής σημασίας για την επόμενη ημέρα στις τραπέζες.
Οι δυσκολίες
Διευθύνων σύμβουλος συστημικού ομίλου δήλωσε πως «ακόμη κι αν τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντληθούν από την αγορά κινούνται σε διαχειρίσιμα επίπεδα, η επιτυχία των νέων εκδόσεων μετοχών δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αποδίδοντας την θέση αυτή στο διατηρούμενο σε υψηλά επίπεδα πολιτικό ρίσκο», στο οποίο περιέλαβε και την απόλυση της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαΐδου.
Στη άλλη πλευρά, πηγή ανησυχίας για τους αναλυτές, αποτελεί και το γεγονός ότι οι τράπεζες προσανατολίζονται να πραγματοποιήσουν εκδόσεις νέων τίτλων για τις ανάγκες του αρνητικού σεναρίου, το οποίο μπορεί και να φτάσει ακόμη και τα €15 δισ.
Σε μία τέτοια περίπτωση, τα μεγάλα funds θα κληθούν να επιλέξουν να επενδύσουν σε ομίλους, οι οποίοι θα καταφέρουν να αντλήσουν, τελικά, τα κεφάλαια που χρειάζονται.
Ο κύβος πέφτει το Σάββατο
Η ενημέρωση των τραπεζών για τα τελικά νούμερα θα γίνει το Σάββατο. Τα ΔΣ των τραπεζών αφού αξιολογήσουν τα αποτελέσματα θα αποφασίσουν τον τρόπο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών, αν και ήδη έχουν επιδοθεί στην προσέλκυση επενδυτών για ΑΜΚ μέσω book building. Ταυτόχρονα, εκτιμάται το κατά πόσο μπορούν να τρέξουν δημόσιες προσφορές για την ομολογιακών τίτλων, ώστε να μειωθεί το ποσό που θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.
"ered"