ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Επερώτηση ΝΔ προς Τσίπρα: «Είστε αποφασισμένος να καταπολεμήσετε τη διαφθορά που βρίσκεται στα «σπλάχνα» της Κυβέρνησής σας;»

– Προς τον Πρωθυπουργό
κ. Αλέξη Τσίπρα
– Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο
– Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
– Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 17-11-2015
ΘΕΜΑ: Είναι αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός να καταπολεμήσει τη διαφθορά που βρίσκεται στα «σπλάχνα» της Κυβέρνησής του;
Τις τελευταίες ημέρες, έχουν απασχολήσει πολύ έντονα το δημόσιο διάλογο, ……..
αναφορές και δημοσιεύματα «περί γραφείου «εξυπηρετήσεων» που διατηρούν δύο υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη με τη συνεπικουρία μεγαλοεργολάβου και το οποίο επιταχύνει με την καταβολή «γρηγορόσημου» υποθέσεις πολιτών». Παρά το πολύ σοβαρό του θέματος, δεν υπήρξε καμία απολύτως διάψευση ή αντίδραση από πλευράς Κυβέρνησης.

Σήμερα Τρίτη, 17-11-15, στον ρ/σ «Βήμα FM» (εκπομπή: «Ταπί και ψύχραιμοι» των δημ. κ.κ. Γ. Παπαχρήστου, Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλου) καθώς και στην εφημερίδα «Τα Νέα» έγινε αναφορά μεταξύ άλλων περί «κοινού «γραφείου»[…] επί της οδού Συγγρού[…] όροφος[…] των κ.κ. Χ. Σπίρτζη και Ν. Παππά […]», ενώ συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στη στήλη «Βηματοδότης» της εφημερίδας «Το Βήμα», ότι «[…]έχει νοικιαστεί από μεγαλοεργολάβο για λογαριασμό τους (συνεπικουρούμενων και από ένα τρίτο κυβερνητικό πρόσωπο)[…]».

Ωστόσο θυμίζουμε ότι πρόσφατα κατά τη συζήτηση του σ/ν για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, με το οποίο η Κυβέρνηση δια των κ.κ. Σπίρτζη – Παππά προσπαθεί να δημιουργήσει «Υπουργό Καναλάρχη» μέσω ενός απόλυτα συγκεντρωτικού συστήματος αδειοδοτήσεων, εισήχθη την τελευταία στιγμή νομοτεχνική βελτίωση με την οποία η Κυβέρνηση δημιούργησε μια άλλη κατηγορία καναλαρχών που θα έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν πανελλαδικά, αλλά με άδειες καναλιών περιφερειακής εμβέλειας (εδ. β΄, παρ. 6, άρθ. 14, ν.4339/2015). Το ερώτημα που δημιουργείται είναι εάν έχει σχέση ο παραπάνω «μεγαλοεργολάβος» με την κατηγορία αυτή;

Απορίας άξιο για όλους εμάς παραμένει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, μερικές εβδομάδες νωρίτερα, έσπευσε να «καλύψει» την συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρη στην εταιρεία «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ», χωρίς να έχει δηλώσει την μεταβολή στην επίμαχη δήλωση περιουσιακής κατάστασης θέτοντας – σε πρώτη φάση – τυπικό πρόβλημα ανειλικρινούς δήλωσης πόθεν έσχες. Η συγκεκριμένη εταιρία μάλιστα ανέλαβε δημόσιο έργο από την Περ. Πελοποννήσου, ύψους 3.9 εκ. ευρώ, ενόσω ήταν μέλος της Κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα και ο ν. 1558/1985 δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο παρερμηνείας. Παρά ταύτα ο Πρωθυπουργός απεφάνθη και κάλυψε τον Υπουργό Επικρατείας πριν αποφανθούν οι ελεγκτές και η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι ακόμη και σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης εξακολουθεί να κατέχει μετοχές της εταιρείας «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ» και παράλληλα να συμμετέχει στην Κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ν. 3310/05 (άρθ.9), οι μεταβιβάσεις μετοχών σε επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το δημόσιο πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με συμβολαιογραφικό έγγραφο και όχι με ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο φέρει μόνο μια σφραγίδα αστυνομικού οργάνου για τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «[…]περιβάλλεται το συμβολαιογραφικό τύπου ανεξαρτήτως του τόπου καταρτίσεώς της, επί ποινή ακυρότητας». Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του άρθ. 180 Α.Κ. η άκυρη δικαιοπραξία θεωρείται ως μηδέποτε γενομένη. Αυτό στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει διατήρηση του χαρακτήρα του μετόχου με ποσοστό 50% από τον κ. Φλαμπουράρη.

Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας παρά το γεγονός ότι έκανε σημαία του όλα αυτά τα χρόνια την καταπολέμηση της διαπλοκής, αδιαφορεί προκλητικά, διατηρώντας στη θέση του Υπουργού Επικρατείας με αρμοδιότητα το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, τον κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, παραβιάζοντας διατάξεις του μοναδικού νόμου που υπάρχει στην Ελλάδα κατά της διαπλοκής, του ν.3310/2005 από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. επί Κ. Καραμανλή, αδιαφορώντας και για τις ποινικές διαστάσεις της υπόθεσης.

Την ίδια στάση συγκάλυψης κράτησε και με την περίπτωση του Υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη, ο οποίος «ξέχασε» να δηλώσει 1 εκ. ευρώ επί τρία συναπτά έτη, κι αυτό πριν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των πόθεν έσχες από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Εντύπωση προκαλεί επίσης, το γεγονός ότι ο κ. Πρωθυπουργός σιωπά και αποφεύγει να πάρει θέση στα όσα αποκαλύπτονται για διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης με ποινικούς κρατούμενους και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, παρότι είναι υποχρέωσή του να δώσει απαντήσεις στις αποκαλύψεις που αφορούν σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία και τη δημιουργία παρακράτους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, προκύπτει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για την Κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος προεκλογικά διατυμπάνιζε τον «πόλεμο κατά της διαφθοράς» και εμφανιζόταν ως «Αρχάγγελος της κάθαρσης» και σήμερα όπως φαίνεται η Κυβέρνησή του, έχει ολοκληρωτικά παραδοθεί στη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  1. Είναι πραγματικά αποφασισμένος ο κ. Τσίπρας να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, που όπως φαίνεται είναι στα «σπλάχνα» της Κυβέρνησής του;

  1. Θα αντιμετωπίσει άραγε και αυτή την υπόθεση με απαξίωση, όπως άλλωστε έκανε και με τις υποθέσεις «Βαλαβάνη», «Χαϊκάλη», «Κορωνάκη», «Πολάκη», «Φλαμπουράρη», «Σταθάκη» κ.α., και οι οποίες δυστυχώς στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν πλήρως;

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Πρωθυπουργός αναφορικά με την υπόθεση του κ. Αλ. Φλαμπουράρη, η οποία έχει σοβαρότατη ποινική διάσταση και σήμερα ο ίδιος  διατηρεί του χαρακτήρα του μετόχου με ποσοστό 50% ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  1. Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου
  2. Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β΄ Αθήνας
  3. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Βουλευτής Ηλίας
  4. Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β΄ Αθήνας
  5. Αθανάσιος Δαβακης, Βουλευτής Λακωνίας
  6. Κωνσταντίνος Βλάσσης, Βουλευτής Αρκαδίας
  7. Απόστολος Βεσυροπουλος, Βουλευτής Ημαθίας
  8. Γιώργος Στύλιος, Βουλευτής Άρτας
  9. Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β΄ Αθήνας
  10. Ιωάννης Βρούτσης, Βουλευτής Κυκλάδων
  11. Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς
  12. Δημήτρης Κυριαζίδης, Βουλευτής Δράμας
  13. Στέργιος Γιαννάκης, Βουλευτής Πρέβεζας
  14. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β΄ Αθήνας
  15. Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης