Με ευθεία παρέμβασή του ο Γερμανός υπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλεδιαμήνυσε πως «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» – γεγονός, που προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο υπενθυμίζει ότι «αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση»:
«Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών,πασχίζει να «κρατήσει την στάμνα γερή», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίληπροσθέτοντας: «Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το ………
συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ.Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».
Νωρίτερα και μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, όπως μετέδωσε το Reuters, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε απαντήσει αιχμηρά με τις δηλώσεις Τσίπρα γα απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό ζήτημα: «Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης», είπε προσθέτοντας με νόημα μια γερμανική παροιμία: «Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά, μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας».
Ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε κατέληξε λέγοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα θέμα «που θα πρέπει να συζητηθεί αργότερα».
Στην χθεσινή τυ συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται αναγκαία και χρηματοδοτικά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Είπε επίσης ότι το Ταμείο πρέπει να καταλήξει τι θέλει, λέγοντας ότι όταν έρχονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποί του ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουν οι Ευρωπαίοι και όταν μιλούν με τους Ευρωπαίους, ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουμε εμείς.
Η συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τρίτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας βρίσκεται στον αέρα, με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και ευρωπαϊκούς κύκλουςνα του δείχνουν την πόρτα της εξόδου (αν αυτό καταστεί οικονομικά εφικτό), αλλά και το ίδιο το Ταμείο να εκφράζει τις επιφυλάξεις του.
tvxs