Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον η παγκόσμια οικονομία, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι ντόμινο στις αγορές, όπου ο δείκτης φόβου ανεβαίνει κατακόρυφα και η κατάρρευση μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Στα χρηματιστήρια και στις αγορές εμπορευμάτων το κλίμα επιδεινώνεται, αλλά η κατάσταση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη, καθώς κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψουν «τα χειρότερα».
Το χαμηλό βαρομετρικό φέρνει καταιγίδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου προστίθενται το country risk και η αβεβαιότητα για το ασφαλιστικό και την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους ………
δανειστές. Αδύναμος κρίκος οι τραπεζικές μετοχές, που βυθίστηκαν σήμερα σε δίνη πιέσεων, καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα, καθώς οι αιτίες της αναταραχής στις διεθνείς αγορές δεν πρόκειται να εξαλειφθούν: Ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, παρενέργειες από την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου, προβλέψεις για άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των επενδυτών, προκαλώντας μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών και χρεογράφων, μετακινήσεις κεφαλαίων και κλυδωνισμούς στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Αναλυτές διεθνών οίκων εκτιμούν ότι ο μακροχρόνιος ανοδικός κύκλος των αγορών μετοχών και εμπορευμάτων έχει ολοκληρωθεί και ακολουθεί πλέον περίοδος bear market, που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Οι διαχειρσιτές χαρτοφυλακίων σπεύδουν να προλάβουν, επιταχύνοντας την πτώση.
Τα ξένα χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν βέβαια και στην ελληνική αγορά, όπου το ρίσκο διακράτησης είναι μεγαλύτερο και οι ισορροπίες εξαιρετικά εύθραυστες.
Οι εσπευσμένες πωλήσεις προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρίσκονται πλέον κάτω από τις τιμές των πρόσφατων ΑΜΚ. Νεα ιστορικά χαμηλά κατέγραψαν η Eurobank (-11,4%), η Εθνική(-10,4%) και η Πειραιώς (-11,7%). Η Alpha έχασε 9,2%, ενώ η Attica Bank «κόλλησε» στο limit down (-30%). O κλαδικός τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 11,14%.
Ο Γενικός Δείκτης έχανε ενδοσυνεδριακά μέχρι 4,72% και έκλεισε τελικά με απώλειες 2,74%, στις 543,13 μονάδες.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι με τη σημερινή «βουτιά» χάνεται η στήριξη των 560-550 μονάδων, στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση ότι η αγορά παίρνει πλέον σαφή καθοδική κατεύθυνση βραχυχρόνια
Αναλυτές επισημαίνουν ότι με τη σημερινή «βουτιά» χάνεται η στήριξη των 560-550 μονάδων, στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση ότι η αγορά παίρνει πλέον σαφή καθοδική κατεύθυνση βραχυχρόνια
sofokleousin