Οι διαφορές απόψεων με τους Θεσμούς – ιδιαίτερα με το ΔΝΤ – δεν έχουν γεφυρωθεί, αλλά οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι… πρέπει να καταλήξουν άμεσα σε κάποιου είδους συμφωνία. Βάζουν λοιπόν deadline στη διαπραγμάτευση και ετοιμάζουν ένα κείμενο όπου θα καταγράφονται η πρόοδος και τα σημεία σύγκλισης, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως πλαίσιο ενδιάμεσης συμφωνίας (state of play). Θα πρόκειται ουσιαστικά για δύο διαφορετικές συμφωνίες – μία με τους ευρωπαίκούς Θεσμούς και μία με το ΔΝΤ.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα συνολική συμφωνία και ότι επιλέγεται μια «μεσοβέζικη» λύση για να «καθησυχαστούν» οι αρνητικές επιπτώσεις από την ……….
καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις. Επιβεβαιώνονται ετσι και οι χθεσινές τοποθετήσεις Μέρκελ – Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα «απέχει πολύ από τους στόχους».
Στην σχεδόν τετράωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, και του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, που ολοκληρώθηκε περίπου στις 11 το βράδυ, συζητήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.
Την ελπίδα για ένα κείμενο απόφασης εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας της συνάντησης τονίζοντας πως ελπίζουμε να καταλήξουμε μέχρι την Κυριακή, για να πάμε στη σύνοδο του ΔΝΤ και στο Eurogroup.
Οπως είπε ο υπουργός συζητήθηκαν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το Σάββατο, ώστε να ετοιμαστεί το σχετικό κείμενο… που θα είναι δύο.
Το πρώτο θα έχει αποδέκτη την Ε.Ε. και το άλλο το ΔΝΤ. Στη συνέχεια, με κάποιες προσαρμογές και παρεμβάσεις θα παρουσιαστούν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup στις 22 Απριλίου.
«Ελπίζουμε να έχουμε τελειώσει έως την Κυριακή το απόγευμα σε ένα κείμενο απόφασης , ώστε να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη και μπορεί εκεί η συζήτηση να διευρυνθεί σε άλλα θέματα όπως το χρέος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με τον υπουργό θα πρόκειται για ένα κείμενο με τους 3 ευρωπαϊκούς θεσμούς και βασικά με τον ESM , διότι πρόκειται για δάνειο του ESM και ένα δεύτερο κείμενο με το ΔΝΤ. Τα κείμενα αυτά θα μοιάζουν αλλά δεν θα είναι ίδια.
Για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ ο υπουργός είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν φέρνει δόση καθώς πρέπει να αποσαφηνισθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ και να εγκριθεί από το Eurogroup και την Κομισιόν.
Κατά τη σημερινή συνάντηση εντοπίστηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, τα ζητήματα που χρήζουν τεχνικής επεξεργασίας και κάποια θέματα για τα οποία χρειάζεται πολιτική συζήτηση.
Η Αθήνα έχει υποβάλει στους Θεσμούς τις προτάσεις της για το πακέτο του 1,8 δισ. ευρώ, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, που φέρεται να έχει κλείσει μετά από δημοσίευση εγγράφου που δείχνει την αποδοχή των Θεσμών, και για τα «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις για το τι πρέπει να γίνει σε επόμενο στάδιο έως την δεύτερη αξιολόγηση.
Σχετική αναφορά έκανε ο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, τονίζοντας σε συνέντευξη του στο News247 ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας».
info by sofokleousin