ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Success story»….με νέες έμμεσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

«Success story»….με νέες έμμεσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις
«Ευτυχώς» για την Ελλάδα που όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το χθεσινό Eurogroup στο Άμστερνταμ, ήταν ένα «καλό Eurogroup» αφού φορτώνει στις πλάτες των πολιτών επιπλέον μέτρα μόνο 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, πέραν των 5,4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη «κλειδώσει».
Το ερώτημα φυσικά είναι τί θα γινόταν εάν δεν ήταν «καλό», όμως αυτό λίγη αξία έχει πια.
Η ουσία είναι ότι η ελληνική κοινωνία, για μια ακόμη φορά, όχι πρώτη όμως, θα πληρώσει πολύ ακριβά τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία ξέρει να μένει σταθερή μόνο σε μια «κόκκινη γραμμή»… Να παίζει με τη «φωτιά» χωρίς να υπολογίζει για τις επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία και εν τέλει στη χώρα.
Άγνοια, ιδεοληψίες, μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή συμφέροντα, έλλειψη σχεδίου ή στρατηγικής, ……………
ανικανότητα, ή όλα αυτά μαζί εξακολουθούν να φέρνουν τη μια ήττα μετά την άλλη.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι κυβερνώντες, παρότι έχουν πάθει, δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους στο πρόσφατο παρελθόν, με αποτέλεσμα να τα επαναλαμβάνουν χωρίς να μετανιώνουν.
Ακόμη και το success story με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2015, δεν στάθηκε ικανό να κάμψει τις απαιτήσεις όχι μόνο του ΔΝΤ, αλλά και της Κομισιόν.
Λάθος στο λάθος όμως μόνο βάρη στην κοινωνία φορτώνει, όσο κι αν επιχειρείται για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις να «βαφτίζεται το κρέας ψάρι», αφού όπως επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι «γεμάτη ιδέες».
Ουδείς βέβαια γνωρίζει πώς οι νέες «ιδέες» – μέτρα θα περάσουν χωρίς αναταράξεις από την κυβερνητική πλειοψηφία, διότι τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησαν χθες σαφές ότι θέλουν συγκεκριμένο και ποσοτικοποιημένο πακέτο και όχι μια αόριστη «ρήτρα απόκλισης».
Επομένως οι «ιδέες» – μέτρα, μεταφράζονται είτε σε νέους φόρους, είτε σε αυστηρές περικοπές δαπανών.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, συμβαίνει άλλωστε από τη «Βαρουφάκειο» εποχή μέχρι σήμερα, τις «ιδέες» της κυβέρνησης οι πολίτες τις πληρώνουν πολύ ακριβά.
Διότι, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να «φουσκώνουν» μήνα με το μήνα το «λογαριασμό», που αισίως έχει ανέβει στα 9 δισ. ευρώ, την ώρα που αδυνατούν να δώσουν πραγματικές «μάχες» με τη φοροδιαφυγή, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
Το μόνο που καταφέρνουν είναι να κρατούν, με κάθε τρόπο, την ελληνική οικονομία κολλημένη στο θανατηφόρο σπιράλ της ύφεσης, ενώ το σχέδιο τους για την ανάταξή της περιλαμβάνει «ταπείνωση» όσων καταφέρνουν και στέκονται ακόμη όρθιοι, μετά από έξι χρόνια κρίσης, μέσω σκληρής οικονομικής πολιτικής.
Άγρια πολιτική λιτότητας την οποία, όπως ανέφερε χθες και ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να αντέξει.
Άλλωστε, όπως αναφέρεται, από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις τεκμαίρεται ότι η υπόσχεση για την ελάφρυνση του χρέους δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. του ΑΕΠ το 2018 και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου ΙΙΙ.
Νέο «light» μνημόνιο 10 νέων μέτρων με αμερικάνικο … άρωμα
Μοιρασμένο, μεταξύ νέων φόρων και περικοπής δαπανών, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αναμένεται να κινηθεί το νέο «light» Μνημόνιο που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου τη Μ. Εβδομάδα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.
Γνωρίζοντας τους εσωκομματικούς «σκοπέλους» που πρέπει και πάλι να ξεπεράσει το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να «ισορροπήσει» μεταξύ φόρων και δαπανών, προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις.
Βασικό επιχείρημα φυσικά του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι ότι τα συγκεκριμένα νέα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
«Δικαιολογία» φυσικά που χρησιμοποιείται και για την ψήφιση του Ασφαλιστικού και Φορολογικού, αφού για να «περάσουν» από τη Βουλή έχει ήδη γίνει η κατάλληλη «προπαγάνδα» ότι εφόσον η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ταχύτερη τότε τα μέτρα που θα ψηφιστούν δεν θα υλοποιηθούν….
Επί του πρακτέου πάντως η κυβέρνηση, μετά το χθεσινό Eurogroup, εμφανίζεται πολύ θορυβημένη και αισθάνεται και πάλι με την πλάτη στον τοίχο, όχι μόνο γιατί αισθάνεται την ανάσα των «53», αλλά κυρίως γιατί ανησυχεί για τη διαρκώς διογκούμενη δυσφορία των πολιτών.
Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ακόμη και ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Κίνημα των Αγανακτισμένων, μίλησε για λάθη…. που δεν πρέπει μάλιστα να επαναληφθούν.
Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως, από χθες, πήραν «φωτιά» τα μολύβια, προκειμένου να βρεθούν τα μέτρα που θα αποφέρουν επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ψηλά στην ατζέντα των σημειώσεων των στελεχών του βρίσκεται το Αμερικανικό «μοντέλο», το οποίο εάν υιοθετηθεί μπορεί να γλυτώσει την κυβέρνηση από τα πολύ δύσκολα, αφού δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσει νέα εισπρακτικά μέτρα.
Το Αμερικανικό «μοντέλο», το οποίο επιθυμεί μάλιστα σφόδρα το ΔΝΤ, ενώ και η Ευρώπη δεν θα είχε καμία απολύτως αντίρρηση, προβλέπει ότι σε περίπτωση αποκλίσεων από το στόχο του πλεονάσματος τότε θα μπορεί να κλείσουν αυτόματα οργανισμοί και υπηρεσίες, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά στο δημόσιο.
Μέτρο «σκληρό» και σίγουρα όχι Αριστερό, ως εκ τούτου δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι φυσικά δεν θα έχουν πολλές επιλογές αφού ο κατάλογος που καταρτίζουν στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει ακόμη:
–μετάταξη των λογαριασμών ρεύματος – νερού από ΦΠΑ 13% σε 24%
–κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% ή διατήρησή του μόνο για τα φάρμακα
–περικοπές των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων
–απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
–περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια, τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων αλλά και τα ειδικά μισθολόγια, όπου σύμφωνα με τους δανειστές παρατηρούνται στρεβλώσεις
–«πάγωμα» προσλήψεων μέχρι νεωτέρας
–«χαράτσι» 0,1% – 0,2% στις τραπεζικές συναλλαγές. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μπορεί να αποδώσει από 300 εκατ. έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως
Ανοιχτό φυσικά μένει πάντα το αφορολόγητο όριο, για το οποίο οι δανειστές επιμένουν στη μείωσή του στα 8.182 ευρώ, από τα 9.090 ευρώ που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση προς τα κάτω.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι οι νέες φημολογούμενες παρεμβάσεις στο ΦΠΑ έχουν πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις στην αγορά, με τον εμπορικό κόσμο να υποστηρίζει ότι θα αποτελέσουν την οριστική «ταφόπλακα», την ώρα μάλιστα που η «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ ανέρχονται τουλάχιστον σε 6,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Το ταμείο είναι … μείον
Μόνο ως «κεραυνός εν αιθρία» δεν έπεσε πάντως η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία γιατί η «κατάσταση είναι στενή. Πέρασαν 4 μήνες από την τελευταία πληρωμή δόσης προς την Ελλάδα. Υπάρχουν πληρωμές τους επόμενους μήνες».
Όλα είναι αλήθεια, όπως άλλωστε ότι και τα διαθέσιμα του δημοσίου «στερεύουν» μήνα με το μήνα, γεγονός που πιστοποιεί και η μεταφορά των αποθεματικών των νοσοκομείων.
Βέβαια σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα», αλλά επισημαίνεται ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον.
Και πώς να συνεχιστεί την ώρα που τα έσοδα τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρουσίασαν υστέρηση άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο τριμήνου, η «τρύπα» των εσόδων περιορίστηκε στα 69 εκατ. ευρώ, αλλά γιατί το Δημόσιο εισέπραξε τον Φεβρουάριο το μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το οποίο ανήλθε στα 775 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά η χώρα δεν έχει λάβει ευρώ από τους «θεσμούς», αφού η πρώτη αξιολόγηση η οποία θα έπρεπε να κλείσει τον Νοέμβριο 2015 δεν έχει ακόμη κλείσει, με αποτέλεσμα οι δύο δόσεις, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015, ύψους 3,7 δισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, να μην έχουν καταβληθεί.
Παρ’ όλα αυτά, με μειωμένα έσοδα και χωρίς χρηματοδότηση, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 4 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.
Προς το παρόν βέβαια ένα από τα εργαλεία χρηματοδότησης που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών είναι συμβάσεις repos με φορείς της κυβέρνησης ύψους 10 δισ. ευρώ με τρέχον επιτόκιο 3,72%.
Όμως, όπως είναι φυσικό τα αποθεματικά τελειώνουν, τα repos δεν είναι μόνιμη λύση, και γι αυτό ο Ρέγκλινγκ έκρουσε τον «κώδωνα», όταν μάλιστα για πρώτη φορά φέτος οι πληρωμές για τόκους συνιστούν τον μεγαλύτερο βραχνά για την κυβέρνηση αφού φθάνουν συνολικά τα 5,9 δισ. ευρώ, την ώρα που οι οφειλές της χώρας προς το ΔΝΤ φθάνουν φέτος τα 3,78 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο  Ιανουάριος ξεκίνησε με υποχρεώσεις 457 εκατ. ευρώ της χώρας προς το Ταμείο, ενώ Φεβρουάριο και Μάρτιο καλύφθηκαν δόσεις 138 εκατ. ευρώ και 876 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Ακολουθούν βέβαια η δόση του Απριλίου 457 εκατ. ευρώ, του Μαΐου  119 εκατ. ευρώ και του Ιουνίου 305 εκατ. ευρώ.
Ο Ιούλιος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό, αφού το ύψος του «λογαριασμού» φθάνει τα 3,66 δισ. ευρώ καθώς εκτός των τόκων των 900 εκατ. ευρώ και μίας ακόμη δόσης που εκκρεμεί προς το ΔΝΤ, θα πρέπει να καλυφθεί και το «ακούρευτο» ομόλογο των 2,3 δισ. ευρώ που βρίσκεται στο «χαρτοφυλάκιο» της ΕΚΤ και ωριμάζει τον συγκεκριμένο μήνα.

liberal.