ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Θανάσης Λιακόπουλος σε μία πρωτότυπη συνάντηση με 300 γυναίκες: Οι δημότισσες της Κατερίνης, τα προβλήματά τους και οι λύσεις μου



 
Μία διαφορετική, πρωτότυπη συνάντηση οργάνωσε ο Θανάσης Λιακόπουλος το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαϊου. Στην πάνω αίθουσα της Εκάβης ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης υποδέχτηκε περίπου 300 δημότισσες και για περίπου 2 ώρες έκανε μαζί τους έναν ανοικτό διάλογο, συζητώντας για όλα τα προβλήματα που τις απασχολούν. Αντί για έναν στείρο μονόλογο, έδωσε το βήμα σε δεκάδες κυρίες που μίλησαν για προβλήματα της καθημερινότητάς τους, περιέγραψαν την αλήθεια που βιώνουν και απαίτησαν συγκεκριμένες λύσεις.

 
Τα καρότσια, τα ποδήλατα και τα ΑμεΑ
Αφού πολλές κυρίες μίλησαν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όταν θέλουν να κινηθούν στα πεζοδρόμια με καρότσι, ο Θανάσης παρουσίασε την ξεκάθαρη και καινοτόμο πρότασή του για τη λύση του προβλήματος:
«Θα μονοδρομήσουμε όλες τις συνοικίες στην πόλη και στη συνέχεια και στα χωριά μας. Ο χώρος της μίας λωρίδας που θα μας περισσέψει θα χρησιμοποιηθεί για να απλώσουμε το πεζοδρόμιο στα 2,20 μέτρα και να περνάνε με άνεση και ασφάλεια κάθε είδους καρότσια, ενώ θα περισσέψει και χώρος για να τοποθετήσουμε μία λωρίδα ποδηλατόδρομου. Όλα αυτά χωρίς να πειράξουμε τις θέσεις στάθμευσης!»
 
 
Τα αδέσποτα
Στην ερώτηση για το αν κάποια κυρία κινδύνεψε από αδέσποτο ζώο, σύσσωμη η αίθουσα σήκωσε το χέρι της και πάρα πολλές ήταν αυτές που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους. Η προσέγγιση του Θανάση ήταν απλή και ρεαλιστική:
«Έναν μεγάλο αριθμό σκυλιών θα τα δώσουμε πίσω στους κτηνοτρόφους. Για τα υπόλοιπα θα επεκτείνουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις με την πρότασή μας για το Διαδημοτικό Πάρκο Αδέσποτων Ζώων, θα συνεργαστούμε με ιδιώτες κτηνιάτρους και θα προσπαθήσουμε όλα να δίνονται για υιοθεσία. Όσα είναι καλά και δεν έχουν υιοθετηθεί, θα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον, όμως με όρους και προϋποθέσεις. Τέλος, θα δημιουργήσουμε την πρώτη 24ωρη τηλεφωνική γραμμή όπου οι δημότες θα ενημερώνουν για πρόβλημα με αδέσποτα και ειδικά συνεργεία του Δήμου θα επεμβαίνουν αμέσως».
 
Ο επικίνδυνος πεζόδρομος
«Περπατάμε με τακούνια και κάποια στιγμή μας μένει το τακούνι στο χέρι» είπε μία από τις πολλές κυρίες που μίλησαν για τα προβλήματα του πεζοδρόμου της Κατερίνης. Το θέμα ο Θανάσης το γνωρίζει καλά:
«Πρωτοστάτησα στη δημιουργία του κανονισμού του πεζοδρόμου, που δυστυχώς μετά δεν τηρήθηκε. Το θέμα το γνωρίζω καλά. Αυτά που θα εφαρμόσουμε δεν είναι μαγικά, πολιτική βούληση έλειψε από την Κατερίνη τα τελευταία χρόνια. Πρώτον ο πεζόδρομος θα φυλαχθεί. Δεν θα μπαίνουν μηχανάκια και αυτοκίνητα, ενώ οι ποδηλάτες θα κατεβαίνουν από το ποδήλατο και θα περπατάνε. Πάνω και πρώτα από όλα είναι η υγεία και η ζωή των πολιτών! Επίσης θα προχωρήσουμε σε ριζική ανακατασκευή του πεζοδρόμου και το άπλωμά του σε περισσότερες περιοχές της Κατερίνης, για να απλώσουμε και το εμπορικό κέντρο μαζί».
 
Το νερό που λείπει από τα χωριά μας
Μπορεί να ήταν σχετικά λίγες οι κυρίες που σήκωσαν το χέρι στην ερώτηση για το ποιες κατοικούν στα χωριά του Δήμου μας (37), όμως όλες μίλησαν με μελανά χρώματα για το πρόβλημα του νερού που τις ταλαιπωρεί επί χρόνια.
«Στο θέμα αυτό δεν υπάρχουν πολλά να πούμε. Θα φέρουμε ΑΜΕΣΑ το νερό παντού. Στην αρχή με προσωρινές λύσεις και ταυτόχρονα θα προκηρύξουμε τις σχετικές μελέτες για να κάνουμε τα έργα και να λύσουμε το πρόβλημα δια παντός. Αν δεν δείτε ότι φέρνω το νερό και δεν αρχίζω τα έργα για να λύσω οριστικά το πρόβλημά σας, τότε δεν θέλω να με ξαναψηφίσετε!» Ο Θανάσης έκανε αναφορά και για τα προβλήματα αποχέτευσης και αργού ίντερνετ, που επίσης είναι προτεραιότητα στο πρόγραμμά του.
 
Νέες παιδικές χαρές παντού, μόνο με ταρτάν
Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τις παιδικές χαρές που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα σημεία του Δήμου μας, με τις μητέρες να καταγγέλουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί.
“Πέρσι τον Ιούνιο μίλησα για πρώτη φορά για την ανάγκη να φτιάξουμε και στον Δήμο μας παιδικές χαρές με ταρτάν. Λίγες μέρες μετά η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου έφτιαξε μία τέτοια μικρή παιδική χαρά στην Πλατεία Δημαρχείου. Εμείς όμως θέλουμε παιδικές χαρές με ταρτάν και νέα όργανα παντού, σε κάθε συνοικία και χωριό! Στη συνέχεια θέλουμε το ταρτάν και στα σχολεία μας! Έτσι θα προστατεύσουμε την υγεία των παιδιών μας και θα απολαύσουν το παιχνίδι τους! Επίσης είχα προτείνει να γίνει στην Πλατεία Μακεδονίας (Ευκαρπίδη) και παιδική χαρά ΑμεΑ, αλλά αγνοήθηκα. Θα ξεκινήσουμε με 4 παιδικές χαρές ΑμεΑ στην Κατερίνη και θα συνεχίσουμε και στα χωριά μας».
 
Ριζική ανακαίνιση των σχολείων μας
Από αρκετές κυρίες τέθηκε το θέμα των μεγάλων προβλημάτων υποδομών που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου μας, όπου σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και κίνδυνος για τα παιδιά, τους δασκάλους και τους καθηγητές.
«Υλοιποιώντας την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων μας με φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας, θα μας περισσέψουν πολλά χρήματα. Όλα τα ποσά θα διατεθούν αποκλειστικά για τη ριζική ανακαίνιση κάθε σχολείου και των υποδομών του. Εννοείται πως όπου τα ποσά δεν επαρκούν, ο Δήμος θα παρέμβει και θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες».
 
Ασφαλείς σχολικές διαδρομές, Παιδικοί Σταθμοί και ΚΔΑΠ
Ακούγοντας τα παράπονα των γυναικών για την έλλειψη ασφαλών σχολικών διαδρομών, το κλείσιμο παιδικών σταθμών (λόγω της μη έγκαιρης κινητοποίησης του Δήμου για να εκδώσει τις σχετικές άδειες) και τους αποκλεισμούς που υπάρχουν στα ΚΔΑΠ, o Θανάσης παρενέβη και έδωσε απάντηση για όλα τα θέματα που τέθηκαν:
«Ήμουν ο «πατέρας» των ασφαλών σχολικών διαδρομών, ένα θέμα που εγκαταλείφθηκε όταν άλλαξα καθήκοντα. Θα το επαναφέρω ως Δήμαρχος και θα το επεκτείνουμε σε κάθε σημείο του Δήμου μας, αλλά και σε άλλα σημεία που πρέπει να μπορούν να φτάνουν οι πολίτες, όπως πχ τα νέα νεκροταφεία του Αγίου Λαζάρου. Για τους παιδικούς να θυμίσω ότι ήμουν αυτός που τους κράτησε ανοικτούς στο παρελθόν, έφερε νέες θέσεις για παιδιά και προστάτευσε θέσεις εργασίας. Από πέρσι λέμε στην απερχόμενη διοίκηση να κινηθεί για να πάρει τις άδειες, αλλά δυστυχώς δεν το έκανε. Αν και θα είμαστε στο «παρά 1» όταν αναλάβουμε, θα προχωρήσουμε άμεσα για να μην αφήσουμε εκατοντάδες παιδιά χωρίς παιδικούς. Για τα ΚΔΑΠ θα σας πω ότι και θα τα στηρίξουμε και θα άρουμε τους αποκλεισμούς που σήμερα υπάρχουν, για να μπορούν να είναι χρήσιμα σε όλες τις δημότισσες».
 
Πώς θα φέρουμε δουλειές. Πώς θα φέρουμε πίσω τα παιδιά μας
και θα κρατήσουμε όσα δεν έχουν φύγει ακόμη
Στην ερώτηση για το αν υπάρχουν κυρίες με παιδιά άνεργα στην οικογένεια ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον, σηκώθηκαν τα περισσότερα χέρια στην αίθουσα. Στην ερώτηση για το αν στο περιβάλλον τους έχουν νέους που έφυγαν στο εξωτερικό για δουλειά, κυριολεκτικά σήκωσαν το χέρι όλες οι κυρίες στην αίθουσα.
«Αν δεν ήμουν πατέρας, αν δεν είχα και εγώ τόσους φίλους που μου λείπουν και ζουν έξω, δεν θα ασχολούμουν με αυτές τις εκλογές. Εκτός από την αγάπη μου για την πόλη και τους ανθρώπους της, θέλω πραγματικά να προσπαθήσω να αλλάξουμε δρόμο, να δημιουργήσουμε δουλειές και τις συνθήκες για να μείνουν εδώ τα παιδιά μας.
 
Πρώτα από όλα, θα προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση των εκτάσεων της Ολυμπιακής Ακτής. Μας ενδιαφέρει να τις δώσουμε για μακροχρόνια μίσθωση, όχι να τις πουλήσουμε. Και θέλουμε να δημιουργηθούν εκεί 10 πεντάστερες μονάδες, μία ανά 100 στρέμματα. Κάθε τέτοια μονάδα θα απασχολεί 300 υπαλλήλους και άλλοι τόσοι θα δουλέψουν στην τοπική κοινωνία. Άρα στόχος μας είναι να φέρουμε 6.000 δουλειές με τα ξενοδοχεία αυτά και να αλλάξουμε για πάντα τον τόπο μας!
 
Επίσης, είμαστε υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μόλις επιτραπεί η δημιουργία τους, θα έχουμε ήδη έτοιμο οικόπεδο με ό,τι απαιτείται για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδυτές. Θα κερδίσουμε έσοδα, θέσεις εργασίας και θα σταματήσουν τα παιδιά μας να φεύγουν έξω για σπουδές. Δουλειές θα φέρουμε και με τη μονάδα Βιοαερίου που θα κάνουμε, προστατεύοντας παράλληλα και τη θάλασσά μας, αλλά και με τη μετατροπή της Κατερίνης στην πιο φιλική πόλη στην Ελλάδα για ΑμεΑ αλλά και σε Smart City. Αυτό είναι το μέλλον, προς τα εκεί θα στραφούμε».
 
 
-        Στην πάνω Εκάβη ανέβηκαν 304 κυρίες
-        Εκ των οποίων 52 υποψήφιες του συνδυασμού ή συγγενείς υποψηφίων
-        37 ήταν οι κυρίες που ήρθαν από τα χωριά του Δήμου μας, οι υπόλοιπες ήταν από την Κατερίνη
-        Δεκάδες έφυγαν λόγω έλλειψης αρκετών θέσεων