ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Κατευθυντήριες οδηγίες για την σεξουαλική υγεία των πασχόντων από καρκίνο του προστάτη

 Πρόσφατα συγκλήθηκε διεθνές πάνελ επιστημόνων ώστε να καταρτιστεί ένα σύνολο κατευθυντήριων οδηγιών γύρω από την φροντίδα σεξουαλικής υγείας των ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις διαθέσιμες ενδείξεις και την εμπειρία τους για να συντάξουν αυτές τις οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτισμική, εθνική και φυλετική μοναδικότητα των ασθενών όπως επίσης και τις ταυτότητες φύλου και τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς.

Τελικά, οι επιστήμονες συμφώνησαν σε 47 δηλώσεις, σχεδιασμένες να απευθύνονται στις ψυχοσεξουαλικές, κοινωνικές και λειτουργικές πλευρές της σεξουαλικής υγείας των πασχόντων από καρκίνο του προστάτη. Κάθε μια από αυτές τις δηλώσεις κατηγοριοποιήθηκε με τα λατινικά γράμματα A-C με βάση τις επιστημονικές ενδείξεις και με βαθμό σύστασης ισχυρό, μέτριο ή υπό όρους. Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των
κατευθυντήριων οδηγιών:

Οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη και οι σύντροφοί τους θα πρέπει να επιμορφώνονται πριν την θεραπεία και να ενημερώνονται για τις σεξουαλικές παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου του προστάτη και να γίνεται σε αυτό το σημείο αξιολόγηση της σεξουαλικής τους λειτουργίας.

  • Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για την επίδραση των θεραπειών του καρκίνου στην σεξουαλική τους λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων της στυτικής δυσλειτουργίας, της χαμηλής επιθυμίας, των διαταραχών του οργασμού, και της κλιμακτουρίας (ακράτεια κατά την εκσπερμάτιση).
  • Θα πρέπει να ενημερώνονται για τις στρατηγικές αποκατάστασης, για τους μηχανισμούς συναισθηματικής αντιμετώπισης και για τις επιλογές= διατήρησης της γονιμότητας, όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Τόσο οι ασθενείς όσο και οι σεξουαλικοί τους σύντροφοι θα πρέπει να συμπληρώνουν φόρμα αναφοράς και αξιολόγησης της σεξουαλικής λειτουργίας πριν την έναρξη των θεραπειών του καρκίνου του προστάτη.

Μετά την θεραπεία, τόσο οι ασθενείς όσο και οι σεξουαλικοί τους σύντροφοι θα πρέπει να αξιολογούνται εκ νέου βιολογικά, ψυχολογικά και κοινωνικά.

  • Οι τακτικές αξιολογήσεις των σεξουαλικών παρενεργειών των θεραπειών και των επιπτώσεών τους στην σχέση μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς και τους συντρόφους.
  • Επιπρόσθετα ερωτηματολόγια αξιολόγησης μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό τυχόν δυσαρέσκειας ή δυσλειτουργίας στην σχέση που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα των μεταβολών στην σεξουαλική λειτουργία.

Μια ολιστική προσέγγιση (βιολογική, ψυχολογική, κοινωνική) διαχείρισης μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους ασθενείς και τους συντρόφους τους μετά την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

  • Αναλόγως των σεξουαλικών παρενεργειών που προκύπτουν, οι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από στρατηγικές πεϊκής αποκατάστασης για την στυτική δυσλειτουργία, από θεραπείες για την οργασμική δυσλειτουργία ή/και θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης.
  • Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως περισσότερη φυσική άσκηση, υγιεινή διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερη σεξουαλική υγεία.
  • Η ψυχοσεξουαλική θεραπεία είτε για το άτομο, είτε για το ζευγάρι, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αισθήματος απώλειας, στο χτίσιμο αυτοπεποίθησης και στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων, του άγχους και των σεξουαλικών μεταβολών.

Η γνώση αυτών των κατευθυντήριων οδηγιών μπορεί να εμπνεύσει τους ασθενείς και τους
συντρόφους τους να αναζητήσουν την φροντίδα και την βοήθεια που χρειάζονται.

https://andrologia.gr/