Φαγητό: έξι γράμματα και ένας ολόκληρος κόσμος από πίσω του. Οι ζωές μας περιστρέφονται γύρω από το τι τρώμε, τι θα θέλαμε να δοκιμάσουμε και τι θα προτιμούσαμε να αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας. Το φαγητό λειτουργεί σαν πολιτισμική κόλλα, ενώνοντας οικογένειες, φίλους ή δημιουργώντας στιγμές μοιράσματος. Ταυτόχρονα, το φαγητό μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός μας: δε μιλάμε απλά για τους περιορισμούς και τις ακραίες συνέπειες των διατροφικών διαταραχών, αλλά πιο πολύ για την αίσθηση της επίγνωσης όταν πλησιάζουμε μια πιατέλα αλλαντικών.
Κάποια από τα “καθημερινά φαγητά” που τρώμε κρύβουν κάποια θανατηφόρα χαρακτηριστικά, που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους από τους αργούς θανάτους που σας σερβίρουν!
1/15 – ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ
2/15 – ΣΟΔΑ
Το ανθρακούχο νερό, οι αρωματικές ουσίες και τα γλυκαντικά είναι τα 3 πιο βασικά στοιχεία αυτού του παγκόσμια δημοφιλούς ποτού. Επίσης, υπάρχουν πολλά άλλα πρόσθετα που μετατρέπουν τη σόδα από μια αθώα εναλλακτική του νερού σε ένα από τα πιο θανατηφόρα “τρόφιμα”. Γιατί; Είναι απλό. Ο εγκέφαλος σας δε μπορεί να ικανοποιηθεί από τις ζαχαρούχες σόδες, οπότε προσθέτετε άδειες θερμίδες στο ημερήσιο σύνολό σας, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για την υγεία σας. Η μεγάλη ποσότητα αχρείαστων σακχάρων όπως η φρουκτόζη μετατρέπονται από το συκώτι σας σε γλυκόζη, και μετά το σώμα σας το αποθηκεύει ως λίπος. Ναι, ξέρουμε ότι σας αρέσει η σόδα, χάρη στη ντοπαμίνη η οποία είναι σίγουρα η αιτία που την αγαπάτε!
3/15 – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ
Είστε κουρασμένος και πρέπει να αντιμετωπίσετε ακόμη ένα σωματικό ή ψυχικό άγχος, οπότε τι καλύτερο από ένα ενεργειακό ποτό για να τα καταφέρετε στην προσπάθειά σας; Τα ενεργειακά ποτά είναι χρήσιμα αν τα χρησιμοποιείτε με επίγνωση των κινδύνων της κατανάλωσής τους. Τα περισσότερα περιέχουν “μίγματα ενέργειας” ‘όπως καφεΐνη, ταυρίνη, γκουαρανά, βιταμίνες Β και γλυκουρονολακτόνη σε ποσότητες που μπορεί να μην είναι ασφαλείς αν πίνετε πολλά. Ο συνδυασμός αυτών των πρόσθετων είναι επιβλαβής για λήψη μεγάλων δόσεων, με συνέπειες που θυμίζουν αυτές που προκαλούν κάποιες άλλες παράνομες ουσίες, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
4/15 – ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ
Ακόμα κι όταν η ετικέτα γράφει ότι προέρχονται 100% από φρούτα, οι χυμοί φρούτων δεν είναι τόσο υγιεινοί όσο οι διαφημίσεις σας κάνουν να πιστεύετε. Αφού στύψουν τα φρούτα, οι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών συνήθως αποθηκεύουν το χυμό σε τεράστιες δεξαμενές αποθήκευσης μειωμένου οξυγόνου, εώς ένα έτος πριν τον συσκευάσουν. Αυτή η διαδικασία αφήνει το χυμό σχεδόν χωρίς γεύση. Οπότε από που έρχεται η γεύση όταν δοκιμάζουμε τους αγαπημένους μας “φυσικούς” χυμούς; Λοιπόν, αρωματικές ουσίες που προστίθενται σε δεύτερο χρόνο είναι αυτές που δίνουν γεύση.