ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Νέο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο λιγνίτη εγκαινιάστηκε στη Γερμανία...

 

Αυτό που αναμένεται να είναι το τελευταίο νέο εργοστάσιο άνθρακα που θα τεθεί σε λειτουργία στη Γερμανία τέθηκε σε εμπορική λειτουργία στις 30 Μαΐου, περισσότερο από μια δεκαετία αφότου είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Datteln 4 ισχύος 1.100 MW, που ανήκει στην Uniper και βρίσκεται στο Datteln στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, άνοιξε παρά το δεδηλωμένο σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης να τερματίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στη χώρα. Η κυβέρνηση πέρυσι είπε ότι θα κλείσει και τους 84 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της με καύση άνθρακα έως το 2038, καθώς η χώρα κινείται προς καθαρότερες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τουλάχιστον οκτώ γερμανικά εργοστάσια με καύση άνθρακα έχει προγραμματιστεί να κλείσουν φέτος. Αξιωματούχοι στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είχαν πει ότι θα προχωρήσουν με το Datteln 4 επειδή οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του θα αντισταθμιστούν από το κλείσιμο άλλων τεσσάρων εργοστασίων άνθρακα στην περιοχή.

Η γερμανική κυβέρνηση και οι περιφερειακοί αξιωματούχοι συμφώνησαν πέρυσι σε ένα σχέδιο αποζημίωσης για τη βιομηχανία άνθρακα περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ (45 δισεκατομμύρια δολάρια). Η κυβέρνηση είπε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση «κοινωνικά υπεύθυνων λύσεων» για τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων νέων θέσεων εργασίας, νέων έργων υποδομής και πιθανώς παροχής αποζημιώσεων σε εταιρείες που επηρεάζονται.  


Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Datteln 4 στην περιοχή Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας κυκλοφόρησε στις 30 Μαΐου. Ευγενική προσφορά: Uniper

Κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 20.000 άνθρωποι εργάζονται στη βιομηχανία λιγνίτη (καφέ) άνθρακα της Γερμανίας, με περίπου 15.000 στη βιομηχανία εξόρυξης και με περίπου 5.000 απασχολούμενους σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη. Συγκριτικά, η χώρα έχει περισσότερους από 250.000 εργαζόμενους σε τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Γερμανία έκλεισε το τελευταίο από τα ορυχεία μαύρου άνθρακα της χώρας το 2018. Ο μαύρος άνθρακας είναι άνθρακας υψηλότερης κατάταξης από τον λιγνίτη, ο οποίος θεωρείται ο άνθρακας χαμηλότερης ποιότητας λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε άνθρακα.

Στο απόγειο της βιομηχανίας άνθρακα της χώρας, το 1957, η Γερμανία παρήγαγε 150 εκατομμύρια τόνους μαύρου άνθρακα και απασχολούσε 607.000 ανθρακωρύχους.

Η αποζημίωση των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ προορίζεται για τα γερμανικά κρατίδια που διαθέτουν ορυχεία λιγνίτη και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα: Σαξονία-Άνχαλτ, Σαξονία, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Βραδεμβούργο. Η χώρα αυτή τη στιγμή λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της ισχύος της από μονάδες με καύση άνθρακα. περισσότερα από τα μισά από αυτά καίνε λιγνίτη. Η Γερμανία υπήρξε ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στον κόσμο.

Η Γερμανία επίσης καταργεί σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, ένα σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011. Η χώρα σχεδιάζει να παροπλίσει όλους τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της έως το 2022. Η χώρα, η οποία είχε 17 αντιδραστήρες σε λειτουργία το 2011, έχει μόλις επτά ακόμα online.

Ακτιβιστές για το κλίμα διαμαρτύρονται στο Plant

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο Datteln 4 κατά την έναρξη λειτουργίας του το Σάββατο, ζητώντας το άμεσο κλείσιμο του. Οι ομάδες περιελάμβαναν τις Greenpeace, Fridays for Future, Ende Gelände και τη Γερμανική Ομοσπονδία για το Περιβάλλον και τη Διατήρηση της Φύσης, γνωστή ως BUND.

Οι ομάδες έβαλαν γκράφιτι στον πύργο ψύξης του εργοστασίου, γράφοντας «Klimakrise (κλιματική κρίση), Made in Germany».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η Σουηδή περιβαλλοντική ακτιβίστρια και ιδρύτρια του κινήματος ακτιβιστών για το κλίμα Fridays for Futures, έγραψε στο Twitter ότι το Σάββατο ήταν «μια ντροπή για την Ευρώπη.

Το EuroNews ανέφερε ότι περίπου 150 πρώην ανθρακωρύχοι, που έχασαν τη δουλειά τους όταν η χώρα άρχισε να κλείνει ανθρακωρυχεία, ήταν μεταξύ των διαδηλωτών. Το Datteln 4 θα καίει κυρίως άνθρακα που εισάγεται από τη Ρωσία και την Κολομβία, σύμφωνα με το EuroNews.

Το Fortum ανταποκρίνεται σε ανησυχίες

Η Fortum Corp., η μητρική της Uniper, σε δήλωση της 29ης Μαΐου αναγνώρισε τις ανησυχίες για το άνοιγμα του εργοστασίου.

«Η έναρξη λειτουργίας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, λόγω των φόβων ότι το εργοστάσιο θα αυξήσει τις εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. Κατανοούμε τις ανησυχίες των ανθρώπων και συμφωνούμε ότι ο άνθρακας πρέπει να καταργηθεί σταδιακά και να μειωθούν οι εκπομπές. Ωστόσο, η μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών πρέπει να γίνει χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια του εφοδιασμού ή ένα προσιτό κόστος ενέργειας, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης για τη συνολική λύση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία επιτρέπει τη θέση σε λειτουργία του Datteln 4 και τη συστηματική κατάργηση του άνθρακα έως το 2038».

Η Fortum, μια φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας, απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο της Uniper στα τέλη του 2019. Η Fortum στη δήλωσή της σημείωσε ότι «η Uniper ανακοίνωσε ότι θα κλείσει όλους τους παλιούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2025. Η εταιρεία στοχεύει ώστε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας στην Ευρώπη να είναι ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα το 2035. Η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει γρήγορα τις εκπομπές, επομένως οι παλιοί και αναποτελεσματικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα παροπλιστούν πρώτα. Εφόσον απαιτείται άνθρακας για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού, θα πρέπει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

Το Fortum στη δήλωσή του συνέχισε: «Το επόμενο βήμα μας είναι να συμφωνήσουμε σε μια κοινή στρατηγική με την Uniper και να θέσουμε φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητές μας. Κατανοούμε ότι πολλοί θα ήθελαν να αναλαμβάνουμε πιο γρήγορα δεσμεύσεις και να ενεργούμε με πιο ευέλικτο τρόπο, αλλά οι αλλαγές αυτού του διαμετρήματος πρέπει να εφαρμόζονται με υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές. Ωστόσο, η κατεύθυνση είναι σαφής: ένα καθαρότερο μέλλον. Υποσχόμαστε να εργαζόμαστε επιμελώς και συνεχώς προς αυτόν τον στόχο».

Η κατασκευή του Datteln 4 ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2007. Το εργοστάσιο, που κατασκευάστηκε με κόστος 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια), σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τρεις παλαιότερες μονάδες στο Datteln και μια άλλη μονάδα στο κοντινό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Shamrock (Herne). Το Datteln 4 ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ανοίξει το 2011, αλλά καθυστέρησε για χρόνια λόγω τεχνικών προβλημάτων.  

Το Datteln 4 κατασκευάστηκε με ένα προηγμένο σύστημα καθαρισμού καυσαερίων πολλαπλών σταδίων, σχεδιασμένο για την εξάλειψη των οξειδίων του αζώτου, της σκόνης και του θείου από τα καυσαέρια. Η Mitsubishi Hitachi Power Systems προμήθευσε τη γεννήτρια ατμού για το εργοστάσιο.