Ανενημέρωτη παραμένει η Βουλή για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, σχεδόν έναν μήνα αφότου η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβεβαίωσε την παρακολούθηση μέσω Predator εν ενεργεία υπουργών, κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, συζύγων και δημοσιογράφων.
Η υπόθεση λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις και ξεπερνά τα όρια της καταστρατήγησης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου, καθώς ανάμεσα στα δεκάδες πρόσωπα που έπεσαν θύματα παρακολούθησης μέσω του παράνομου λογισμικού Predator είναι ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και νυν υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Θάνος Πλεύρης, καθώς και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση Δένδια, δεδομένου και του χαρτοφυλακίου της εξωτερικής πολιτικής που κατείχε μέχρι τις εκλογές της 25ης Μαΐου, η θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοοτάκη δυσχεραίνει. Κι αυτό διότι στην ευρωπαϊκή έκθεση της επιτροπής Pega γίνεται λόγο για ταύτιση των παρακολουθήσεων μέσω Predator που οδηγούν απευθείας στο στενό πυρήνα του γραφείου του πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Εφ. Συν» που υπογράφει ο Δημήτρης Τερζής, όταν οι εν λόγω υπουργοί παρακολουθούνταν χειριζόταν κρίσιμες υποθέσεις του ελληνικού κράτους. Και η παρακολούθησή τους συνιστά κατασκοπία κατά το άρθρο 148 του Ποινικού Κώδικα και παραβίαση του «κρατικού απορρήτου» κατά το άρθρο 149 του Ποινικού Κώδικα. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 148 του Ποινικού Κώδικα για την κατασκοπία αναφέρει τα εξής:
- «1. Όποιος παράνομα πετυχαίνει να περιέλθει στην κατοχή ή στη γνώση του κρατικό απόρρητο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.
- 2. Αν όμως ο υπαίτιος ενήργησε με σκοπό να χρησιμοποιήσει το κρατικό απόρρητο για να το διαβιβάσει σε άλλον ή να το ανακοινώσει δημόσια, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη και αν η πράξη έγινε σε καιρό πολέμου, κάθειρξη».
Ακολούθως, το άρθρο 149 του Ποινικού Κώδικα για την έννοια του κρατικού απορρήτου αναφέρει τα εξής:
«Κρατικό απόρρητο κατά την έννοια των άρθρων 146 έως 148 είναι ένα γεγονός, αντικείμενο ή πληροφορία, η πρόσβαση στα οποία είναι δυνατή σε έναν προσδιορισμένο κύκλο προσώπων και που χαρακτηρίζονται ως μυστικά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσβολής της εδαφικής ακεραιότητας, της αμυντικής ικανότητας, των διεθνών σχέσεων ή των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού κράτους και της διεθνούς ειρήνης».
Οι διεθνείς διαστάσεις
Τον χρόνο που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση με το Predator, οι Ελληνες υπουργοί μετείχαν σε συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και σε διεθνή φόρα εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως εκείνος που ήλεγχε την κάμερα και το μικρόφωνο του κινητού τους μέσω του Predator είχε πλήρη εικόνα τού τι διαμηνυόταν σε κάθε υπουργική διάσκεψη της Ε.Ε. και σε κάθε σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι προαναφερόμενοι υπουργοί. Με απλά λόγια, εκτός από τους Ελληνες παρακολουθούσε και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους υπουργούς και κοινοτικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε το Inside Story, ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας και τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έλαβε μεταξύ άλλων στις αρχές Ιουλίου επιμολυσμένο SMS με Predator το οποίο ανέφερε τα εξής: «Μπράβο ρε Νίκο. Μέχρι και τους αριστερούς έκανες να σε παραδεχτούν». Το SMS αυτό εμπεριείχε το παραποιημένο link «https://www.efsyn.news/politiki/exoteriki-politiki/301266_neos-gyros-toyrkikon-prokliseon/». Επρόκειτο για παραπομπή σε ρεπορτάζ του συντάκτη της «Εφ.Συν.» Μπάμπη Αγρολάμπου με τίτλο «Νέος γύρος τουρκικών προκλήσεων», το οποίο δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου 2021.
Στην περίπτωση που η παρακολούθηση του Νίκου Δένδιας διήρκεσε κατ’ ελάχιστον για 20 ημέρες, οι τότε διπλωματικές επαφές του είχαν ως εξής:
- Στις 10 Ιουλίου 2021 ο κ. Δένδιας είχε μεταβεί στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας και είχε μετάσχει στο διεθνές συνέδριο Dubrovnik Forum με ομολόγους του από τα Βαλκάνια.
- Στις 12 Ιουλίου είχε μετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
- Στις 14 Ιουλίου ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στο Κάιρο με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit. Στις 21 Ιουλίου είχε συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία για τα επόμενα βήματα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας.
- Στις 22 Ιουλίου είχε μεταβεί στο Ισραήλ, όπου είχε συναντηθεί με τον τότε ομόλογό του Yair Lapid, ο οποίος μετέπειτα ανέλαβε για κάποιους μήνες ως ο 14ος πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Οι εν λόγω συναντήσεις έγιναν στο διάστημα των 20 ημερών που πλέον ξέρουμε πως εστάλη το SMS με το Predator στον Νίκο Δένδια. Πιθανότατα προηγήθηκαν και ακολούθησαν κι άλλες αποστολές επιμολυσμένων SMS με Predator. Αυτές τις ξέρει μόνον ο κ. Δένδιας και η Ανεξάρτητη Αρχή. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ενημερωθεί η Βουλή και από τους υπουργούς και από την Ανεξάρτητη Αρχή για όλες τις επιμολύνσεις.
Ολα τα παραπάνω δείχνουν πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων εκτός από την εσωτερική της διάσταση έχει μια σημαντική διεθνή διάσταση. Αυτήν την έχει ήδη αναδείξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία στις 18 Ιουλίου 2023 έθεσε σε καθεστώς διεθνών κυρώσεων τις Intellexa και Cytrox, τις εταιρείες που εμπορεύονται και παράγουν το Predator. Αυτή η διάσταση είναι ήδη υπό διερεύνηση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε προσφάτως πως η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει θέσει υπό ανάλυση τις νεότερες πληροφορίες, που είναι πλέον διαθέσιμες, για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.