ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Independent: Τα καρδιακά επεισόδια σπάνε κάθε ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Independent: Τα καρδιακά επεισόδια σπάνε κάθε ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο
 Ανήσυχος ο Βρετανός πρωθυπουργός βλέπει να εκτοξεύονται οι καρδιακές ανακοπές.

Νέα στοιχεία για την Αγγλία δείχνουν ότι περισσότεροι από 84.000 ασθενείς εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής προσβολής το 2021-22, μια αύξηση άνω των 7.000 σε ένα χρόνο.

Την Δευτέρα οι προϊστάμενοι υγείας ξεκίνησαν μια εκστρατεία προτρέποντας όσους έχουν συμπτώματα να αναζητήσουν βοήθεια, με φόβους ότι πάρα πολλά κρούσματα εντοπίζονται πολύ αργά.

Την Δευτέρα οι προϊστάμενοι υγείας ξεκίνησαν μια εκστρατεία προτρέποντας όσους έχουν συμπτώματα να αναζητήσουν βοήθεια, με φόβους ότι πάρα πολλά κρούσματα εντοπίζονται πολύ αργά.

Ο καθηγητής Nick Linker, καρδιολόγος και εθνικός κλινικός διευθυντής του NHS για τις καρδιακές παθήσεις, δήλωσε: «Η καρδιαγγειακή νόσος προκαλεί έναν στους τέσσερις θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα, επομένως είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να γνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια μιας καρδιακής προσβολής!

«Κάθε στιγμή που περνάει κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής αυξάνει τη βλάβη των καρδιακών μυών και σχεδόν όλη η βλάβη συμβαίνει μέσα στις πρώτες ώρες, οπότε εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως αίσθημα συμπίεσης ή σφίξιμο στο στήθος μαζί με εφίδρωση, ναυτία ή μια αίσθηση ανησυχίας, καλέστε το 999 (το αντίστοιχο 166) ώστε να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες για πλήρη ανάκαμψη.»

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός, Rishi Sunak εκπόησε σχέδια για αύξηση δαπανών 250 εκατομμυρίων λιρών για το NHS πριν από το χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων 900 επιπλέον κρεβατιών.

Ο πρωθυπουργός είπε: «Η περικοπή των λιστών αναμονής είναι μία από τις πέντε κορυφαίες προτεραιότητές μου, επομένως φέτος η κυβέρνηση άρχισε να προγραμματίζει για τον χειμώνα νωρίτερα από ποτέ και το κοινό μπορεί να είναι διαβεβαιωμένο ότι υποστηρίζουμε το NHS με τους πόρους που χρειάζεται».

Κυβερνητικά στοιχεία κατέγραψαν σχεδόν 100.000 επιπλέον θανάτους μεταξύ εκείνων με καρδιοπάθεια μεταξύ της άνοιξης του 2020 και της άνοιξης του τρέχοντος έτους.

Η πιθανότητα επιβίωσης από καρδιακή προσβολή είναι πολύ μεγαλύτερη για όσους αναζητούν φροντίδα νωρίτερα, με περίπου επτά στους 10 ανθρώπους να επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή, αυξάνοντας σε περισσότερους από εννέα στους 10 για όσους φτάνουν νωρίς στο νοσοκομείο για να λάβουν θεραπεία.

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής

  • Καλέστε αμέσως το 999, εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από τα ακόλουθα:
  • Πόνος, πίεση, σφίξιμο ή συμπίεση στο στήθος σας
  • Πόνος που εξαπλώνεται από το στήθος σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των χεριών, της γνάθου, του λαιμού, της πλάτης ή του στομάχου
  • Ιδρώτας
  • Ναυτία ή έμετος
  • Ζάλη
  • Ένα συντριπτικό αίσθημα άγχους (παρόμοιο με μια κρίση πανικού)
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Βήχας ή συριγμός

Ο διευθύνων σύμβουλος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς, Δρ Charmaine Griffiths είπε: «Ακόμα κι αν τα συμπτώματα δεν φαίνονται σοβαρά, καλέστε αμέσως το 999. Το έμφραγμα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και η άμεση δράση θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας».

Ο υπουργός Υγείας Lord Markham δήλωσε: «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δολοφόνος στην Αγγλία και αυτή η εκστρατεία βασίζεται στο έργο που κάνουμε για να κόψουμε τις λίστες αναμονής του NHS αντιμετωπίζοντας έγκαιρα αυτήν την πάθηση – συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός νέου ψηφιακού ελέγχου υγείας του NHS που θα μπορούσε να αποτρέψει εκατοντάδες άλλα εγκεφαλικά και καρδιακή προσβολή».