ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Πολιτικά παιχνίδια Μαξίμου με την επιστολική ψήφο – Πάνε να κερδίσουν τους απολιτίκ επειδή «χάσανε» δεξιούς ψηφοφόρους

Ασφαλώς η αιφνιδιαστική κίνηση της Νίκης Κεραμέως να θέσει τροπολογία προς ψήφιση με την οποία να ισχύσει η επιστολική ψήφος στις επόμενες εθνικές εκλογές, ήταν συμφωνημένη με το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αλλάξει η τωρινή ατζέντα η οποία είναι αρνητική για την κυβέρνηση.

Εσωκομματική κρίση

Το κυβερνών κόμμα μαστίζεται από μία πρωτοφανή εσωκομματική κρίση λόγω του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζει μία πύρινη ομιλία την οποία θα εκθέσει στην ελληνική βουλή και, όπως λένε σαμαρικές αναφορές, δεν θα αφορά μόνο το επίμαχο νομοσχέδιο αλλά θα θέτει σε σοβαρή βάση την αλλαγή που έχει επιφέρει ο Μητσοτάκης σε ένα παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα.

Υπόψιν, για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών έχει λάβει αρνητική θέση και ο Κώστας Καραμανλής και αυτό έχει επηρεάσει αρκετά και όσα κοινοβουλευτικά στελέχη έχουν παραμείνει στη ΝΔ.

Οι βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν θα χάσουν πολλούς ψηφοφόρους

Η ΝΔ στο νομοσχέδιο για τη συνολική ατζέντα ΛΟΑΤΚΙ+ έχει δημιουργήσει μία βάση παραπονούμενων γύρω στους 50 βουλευτές.

Προσοχή!

Αυτοί είναι οι βουλευτές που έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν την αρνητική στάση τους, να καταψηφίσουν ή να απόσχουν από τη ψηφοφορία.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι και αυτοί που θα υπερψηφίσουν αλλά δεν συμφωνούν καθόλου με το νομοσχέδιο, δεν θέλουν να δημιουργήσουν θέμα στον Μητσοτάκη ή πιστεύουν ότι με τη στάση τους θα γίνουν υπουργοποιήσιμοι.

Η όλη εικόνα δείχνει πρώτον ότι στη ΝΔ υπάρχουν «προσκυνημένοι» βουλευτές χωρίς αυθύπαρκτη πολιτική προσωπικότητα και δεύτερον η ιδεολογία υποτάσσεται στην φιλοδοξία για εξουσία.

Όμως οι ψηφοφόροι τους αντιδρούν και είναι σίγουρο ότι η εκλογική τους δύναμη θα περικοπεί στις επόμενες εκλογές και ίσως κάποιοι δεν βγουν και βουλευτές.

Προσδοκεί να αλλάξει την εκλογική της βάση

Η εκλογική βάση της ΝΔ έχει μετατοπιστεί.

Την ψηφίζουν πλέον περισσότεροι κεντρώοι, οι δεξιοί είτε είναι στην φάση της αποχής είτε έχουν πάει σε άλλα μικρότερα κόμματα του πολυδιασπασμένου χώρου είτε είναι σε θέσεις εξουσίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Γι’ αυτό και ο Κ. Μητσοτάκης πασχίζει να διεκδικήσει μεγαλύτερο χώρο στο Κέντρο. Δεν είναι τυχαίο που την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές την μπλοκάρει το ΠΑΣΟΚ.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ενθυλακώσει στο εκλογικό κοινό 500.000 ίσως και παραπάνω απόδημων Ελλήνων ενώ προσδοκάει να φέρει στις κάλπες έστω και δια της αποστάσεως νέους ψηφοφόρους που απέχουν… Όσον αφορά το πρώτο ίσως έχει ελπίδες, για το δεύτερο διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις.

Η αριθμητική της επιστολική ψήφου στη Βουλή

Σε αυτό αντιδρά το ΠΑΣΟΚ διότι ως γνωστόν, όποιος έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει και την ευκαιρία να καρπωθεί την επιστολική ψήφο.

Μέχρι στιγμής έχει συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ η Νέα Αριστερά.

Χρειάζονται 200 ψήφοι για να ισχύσει το νομοσχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές αλλά ακόμα και να ψηφίσει την τωρινή τροπολογία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αθροίζουν 194 βουλευτές.

Τα δεξιά κόμματα δεν έχουν μεγάλη θέληση να στηρίξουν την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές διότι όπως έδειξε και η εμπειρία πήραν ελάχιστες ψήφους από τους ομογενείς.

Το ΚΚΕ είναι σίγουρο ότι δεν θα ψηφίσει, οπότε μένει μόνο η Ζωή Κωνσταντοπούλου…

Κοινώς μπορεί η ΝΔ να υποστεί μία μεγάλη ήττα στην Βουλή για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές, διότι πάει να «αντικαταστήσει» τους δυσαρεστημένους της παραδοσιακής της βάσης με απολιτικ απόδημους που δεν τους επηρεάζει καθόλου η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική…

Κυβερνητικό σαμποτάζ στη συναίνεση για την επιστολική ψήφο – «Όχι» σε όλα από ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» υπό προϋποθέσεις από ΠΑΣΟΚ

Το κλίμα συναίνεσης που διαμορφώθηκε στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο σε ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα επικαλείται η κυβέρνηση, για την κατάθεση της τροπολογίας, με την οποία επεκτείνεται η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που είχαν δηλώσει «ναι» επί της αρχής, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «τορπίλισε» το κλίμα συναίνεσης, με τον Σωκράτη Φάμελλο να διαμηνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα καταψηφίσει.

Γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση να επεκταθεί η επιλογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές

Η κα Κεραμέως, κατέθεσε την τροπολογία με την οποία επεκτείνεται η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, με κυβερνητικά στελέχηνα θέτουν το εξής ερώτημα: Γιατί ένας Έλληνας του εξωτερικού να μπορεί να ψηφίσει με επιστολική στις Ευρωεκλογές αλλά να πρέπει να πάρει το αεροπλάνο για κάποιες ώρες, προκειμένου να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές;

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές, απαιτείται απλή πλειοψηφία, ήτοι η ψήφος 151 Βουλευτών, ενώ αντίθετα η τροπολογία, δηλαδή η επιστολική για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή την ψήφο 200 Βουλευτών.

Όσον αφορά, στο ερώτημα που τίθεται στον δημόσιο διάλογο, γιατί δηλαδή η τροπολογία αφορά μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού και όχι και τους εντός επικρατείας εκλογείς, η απάντηση εντοπίζεται στο άρθρο 51, παράγραφος 4 του Συντάγματος.

Τι αναφέρει το Σύνταγμα

Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια.

Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Αλλαγή στάσης ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» υπό προϋποθέσεις από ΠΑΣΟΚ, βέλη από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Την προαναγγελθείσα αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, μετά την κατάθεση της τροπολογίας Κεραμέως επιβεβαίωσε ο Σωκράτη Φάμελλος.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέσυρε την αρχική του συναίνεση στο νομοσχέδιο και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ήταν εκείνη που υπονόμευσε τη συναίνεση και βρέθηκε ασυνεπής και ανεπαρκής.

Από την πλευρά, του ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού κι αυτός καταλόγισε αλαζονεία στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι τίναξε τη συναίνεση στον αέρα, άφησε ένα μικρό περιθώριο να πει την Τετάρτη «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, αρκεί η κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, που όπως φαίνεται δε συγκεντρώνει τα 2/3 για να υπερψηφιστεί και δεύτερον να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο σε ό, τι αφορά τους εκλογείς εντός της επικράτειας, να είναι σαφή τα κωλύματά τους προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική.

Αναμένεται η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό το «ναι» υπό προϋποθέσεις που προσφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, η υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στην κριτική περί πολιτικού τυχοδιωκτισμού που δέχτηκε και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η διαδικασία πήγε βήμα βήμα και «όταν διεφάνη η στήριξη στην Επιτροπή θεωρήσαμε χρέος μας να επεκτείνουμε τη ρύθμιση και για τις εθνικές εκλογές», ρύθμιση που χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής για να εγκριθεί.

Είναι αρκετοί βουλευτές ακόμα που περιμένουν να μιλήσουν, όπως και πολιτικοί αρχηγοί, ο πρόεδρος της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Την Τετάρτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο και ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια, οπότε και θα ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την τροπολογία.

Πολιτική αντιπαράθεση για την επιστολική ψήφο

Ανεβαίνουν κατακόρυφα οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή τροπολογία για την επέκτασή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού.

H Υπουργός Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η διευρυμένη συναίνεση στην Επιτροπή άνοιξε το δρόμο για την ρύθμιση που αποτελεί πάγιο αίτημα των ομογενών και συζητείται για δεκαετίες.

«Όταν πιστεύεις στην επιστολική ψήφο την πιστεύεις συνολικά. Ήρθε στην αρχή της της ολομέλειας για να υπάρξει μια εκτενής συζήτηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα για την μυστικότητα και την καθολικότητα της ψήφου που δεν έχουν λυθεί, τονίζοντας τελικά πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Να ξεκαθαρίσουμε: καμία ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια εξέλιξη, δεν θα συναινέσουμε σε ένα νομοθέτημα ατελές», είπε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Είναι ένα φθηνό τέχνασμα που αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, το πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα. Οποιαδήποτε αλλαγή αυτού του πλαισίου, απαιτεί μία διαφορετική επεξεργασία, με ευρύτατη συναίνεση (αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων), αφού αναφέρεται σε άλλη εκλογική διαδικασία, με πολλές εκλογικές περιφέρειες και πολλούς υποψηφίους» δήλωσε η Γιώτα Πούλου.

«Πώς γίνεται να λέτε “ναι” επί της αρχής και μια ώρα μετά να καταθέτετε ένσταση αντισυνταγματικότητας, τη μία να λέτε “ναι” στην επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και όχι στις εθνικές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για τακτικισμούς και μικροπολιτική, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία αλλά και συνολικά το νομοσχέδιο.

«Ο τυχοδιωκτισμός δεν είναι αρετή στην πολιτική, είναι ενίοτε και αρνητικό σύμπτωμα» δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Δεύτερο μέτωπο αντιπαράθεσης άνοιξε ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα που εξ’ αρχής είχαν τοποθετηθεί αρνητικά στο νομοσχέδιο εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους, όπως το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά, στρέφονται κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντάς τους πολιτική αφέλεια και καλώντας τους να καταψηφίσουν και το νομοσχέδιο και την τροπολογία.

«Σας λέμε ευθέως ότι έχετε φέρει ένα αντιδραστικό και επικίνδυνο νομοσχέδιο» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κατά τη συνεδρίαση, ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης και την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο να κατηγορεί τον Κυριακή Βελόπουλο για «κωλοτούμπα» υπενθυμίζοντας ότι η Ελληνική Λύση ήταν υπέρ της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού με επιστολική ψήφο, άλλαξε όμως στάση μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές και το ισχνό ποσοστό που έλαβε από τους εκτός επικράτειας εκλογείς.

Έντονες αντιδράσεις και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

«Εκφράζουμε επιφυλάξεις γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια των εκλογών» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας.

«Μόνο και μόνο για να κερδίσετε τις εντυπώσεις καταθέτετε αυτή την τροπολογία που είναι πιο αντισυνταγματική από τον νόμο που φέρνετε» τόνισε με τη σειρά του ο Τάσος Οικονομόπουλος του κόμματος «Νίκη».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε: «Εκπρόθεσμη η τροπολογία, δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου».

Συμπέρασμα:

Η ΝΔ παίζει εκ νέου πολιτικά παιχνίδια με την επιστολική ψήφο για να διατηρήσει την επιρροή της στο Κέντρο και να αντικαταστήσει τους χαμένους δεξιούς ψηφοφόρους που έχασε με τα νομοσχέδια για τους μετανάστες και τα ΛΟΑΤΚΙ+