ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Τι είναι DKIM, SPF και DMARC και οι νέες απαιτήσεις Gmail & Yahoo

 


Παράπονο δεν έχουμε! Κάθε τρεις και λίγο κάτι νέο θα αλλάξει στον online κόσμο το οποίο θα κάνει εμάς τους κοινούς θνητούς (και όχι προγραμματιστές) να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο προσπαθώντας να βγάλουμε άκρη και να ανταποκριθούμε σε απαιτήσεις και αλλαγές.

Το σημερινό post αφορά όσους από εμάς χρησιμοποιούν πλατφόρμες email marketing για να επικοινωνήσουμε με το κοινό μας και είναι μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο.

Τι είναι DKIM, SPF και DMARC και οι νέες απαιτήσεις Gmail & Yahoo

Περί τίνος πρόκειται;

Πριν από λίγους μήνες το Gmail και το Yahoo ανακοίνωσαν ότι από 1η Φεβρουαρίου 2024 θα εφαρμόσουν νέους κανόνες προκειμένου να προσφέρουν στους χρήστες των υπηρεσιών τους καλύτερη εμπειρία και να κρατήσουν τους spammers μακριά.

Το Gmail και το Yahoo είναι δύο υπηρεσίες email που εξυπηρετούν το 70% των χρηστών παγκοσμίως που σημαίνει ότι αν εμείς ως επαγγελματίες/bloggers/δημιουργοί περιεχομένου έχουμε λίστες email, το 70% των συνδρομητών μας, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία της λίστας μας, είναι χρήστες Gmail & Yahoo. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει και να ανταποκριθούμε.

Ποιους αφορούν οι νέες απαιτήσεις;

Οι νέες απαιτήσεις αφορούν όλους όσους στέλνουν email μαζικά. Το Gmail το προσδιόρισε κιόλας και είπε ότι οι απαιτήσεις αφορούν όσους στέλνουν περισσότερα από 5.000 email την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις μία λίστα 5.000 ανθρώπων και τους στείλεις το newsletter σου, έστειλες 5.000 email. Αν έχεις μία λίστα 2.500 ανθρώπων και τους στείλεις το newsletter σου και μετά μέσα στην ημέρα θέλεις να τους στείλεις και ένα δεύτερο, έχεις στείλει 5.000 email.

Ωστόσο το Yahoo δεν προσδιόρισε αριθμό email απλώνοντας ένα πέπλο μυστηρίου για τι ερμηνεύει ως μαζική αποστολή. Καλό όμως είναι να συμμορφωθούμε στις απαιτήσεις έτσι κι αλλιώς – αν δεν το έχουμε ήδη κάνει – καθώς βελτιώνουν το deliverability των email μας.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Εδώ αρχίζει το τεχνικό κομμάτι του post. Παρ’ όλο που δεν είμαι ούτε developer ούτε ειδικός σε θέματα deliverability, χρησιμοποιώ (και διδάσκω) email marketing – και για αυτό ήθελα να εξηγήσω τι συμβαίνει σε απλά Ελληνικά.

Επίσης γκούγκλαρα “Τι είναι DKIM, SPF και DMARC” και δεν μου βγήκαν και τόσα άρθρα στα ελληνικά, με εξαίρεση posts που απευθύνονται σε developers. Άρα από πού θα πάρει κάποιος απλός επαγγελματίας πληροφορίες στα Ελληνικά και μάλιστα σε απλά Ελληνικά; Κι έτσι αποφάσισα να γράψω αυτό το post για να μοιραστώ όλα όσα γνωρίζω και εφαρμόζω.

Εξάλλου μου αρέσει να παίρνω το πολύπλοκο και να το κάνω απλό! Να λοιπόν όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το τι αλλάζει και τι πρέπει να κάνετε.

Για να στέλνετε μαζικά email από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να μπορείτε να αποδείξετε ποιοι είστε. Και αυτό γίνεται μέσω των εγγραφών DKIM, SPF και DMARC, το οποίο προϋποθέτει ότι έχετε και χρησιμοποιείτε ένα επαγγελματικό email (δηλαδή ένα email από το domain σας όπως onoma@domain.gr) και όχι ένα email του gmail, του yahoo ή του hotmail.

Email του domain σας είναι για παράδειγμα το info@domain.gr ή το aspa@domain.gr. Ένα email της μορφής aspa1821@gmail.com δεν θα μπορεί πλέον να στέλνει μαζικά email.

Για την καθημερινή σας αλληλογραφία βεβαίως και θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το gmail / yahoo / hotmail email σας, αλλά όχι να στέλνετε email σε λίστα.

Αλλά δεν αρκεί αυτό. Θα πρέπει να μπορείτε να αποδείξετε ότι αυτό το domain που ισχυρίζεστε ότι είναι δικό σας είναι όντως δικό σας. Παλαιότερα, αρκούσε να πατήσετε ένα link επιβεβαίωσης που σας έστελνε η εταιρεία email marketing που χρησιμοποιούσατε. Άρα το Converktit ή το Mailelite ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία χρησιμοποιείτε είχε κάνει έναν έλεγχο και αυτό ήταν αρκετό.

Όμως τώρα αυτό πλέον δεν αρκεί. Πλέον θα πρέπει να προσθέσετε κάποιες εγγραφές (κάποια κομμάτια κώδικα) στην υπηρεσία στην οποία φιλοξενεί το domain σας, που θα λειτουργήσουν σαν μηχανισμός ταυτοποίησης.

Φυσικά δεν γράφετε εσείς τον κώδικα. Εσείς κάνετε copy paste. Και για αυτό δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Απλώς θα πρέπει να ακολουθήσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα σας δώσει η εταιρεία email marketing που χρησιμοποιείτε.

Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που στέλνετε ένα email, η υπηρεσία που αποδέχεται αυτό το email (π.χ. το Gmail, το Yahoo, η Microsoft κλπ) μπορεί να τσεκάρει τον κώδικα που είναι ενσωματωμένος στο email σας (δεν κάνετε κάτι εσείς για αυτό, γίνεται αυτόματα) και να κάνει έλεγχο ταυτότητας ώστε να σιγουρευτεί ότι είστε αυτοί που λέτε ότι είστε.

Τι είναι DKIM, SPF και DMARC

Ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι δεν χρειάζεται να μάθουμε απ’ έξω τι σημαίνει DKIM, SPF και DMARC και από πού βγαίνουν. Το σημαντικό είναι να κάνουμε τη διαδικασία. Αλλά κακό δεν κάνει να έχουμε μια γενική εικόνα για το τι είναι.

Με πολύ απλά λόγια:

DKIM (DomainKeys Identified Mail) είναι μία μέθοδος ελέγχου ταυτότητας email που έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση πλαστογραφημένων email. Επιτρέπει στην υπηρεσία που θα παραλάβει το email (π.χ. Gmail, Yahoo, Microsoft κλπ) να ελέγξει ότι το email που έχει λάβει έχει πράγματι προέλθει από το συγκεκριμένο domain.

SPF (Sender Policy Framework) είναι μια εγγραφή μέσω της οποίας δηλώνετε από ποιους servers θα αποστέλλονται τα email σας. Για παράδειγμα εγώ χρησιμοποιώ το Converktit και έχω δηλώσει ότι τα email μου θα αποστέλλονται από τους servers του Convertkit. Τυχόν email που θα αποσταλούν από άλλους servers (για παράδειγμα από κάποιον που προσπαθεί να προσποιηθεί ότι είναι η Άσπα) θα αποτυχαίνουν στον έλεγχο ταυτότητας.

DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) είναι μία εγγραφή που λέει στον παραλήπτη του email σας (στην υπηρεσία email όπως το Gmail ή το Yahoo για παράδειγμα) τι πρέπει να κάνει εάν λάβει ένα email που θα αποτύχει να περάσει τις μεθόδους ελέγχου ταυτότητας DKIM και SPF. Υπάρχουν 3 διαθέσιμες επιλογές:

  1. Να πείτε στην υπηρεσία να μην κάνει τίποτα.
  2. Να της πείτε βάλει το email σε καραντίνα (π.χ. στα spam).
  3. Να της πείτε να απορρίψει το email.

Συνήθως θα ξεκινήσετε από την πρώτη επιλογή και σταδιακά θα κάνετε πιο αυστηρή την πολιτική σας. Και για αυτό, συνήθως, ο κώδικας που θα σας δώσει η πλατφόρμα για να προσθέσετε αφορά την πρώτη επιλογή.

Πώς να προσθέσετε εγγραφές DKIM, SPF και DMARC

Εδώ θα μιλήσουμε περισσότερο για το τεχνικό κομμάτι της εξίσωσης το οποίο αλλάζει ανάλογα:

  • με το ποια είναι η υπηρεσία email marketing που χρησιμοποιείτε αλλά και
  • ποια είναι η εταιρεία η οποία φιλοξενεί το domain σας και τα DNS records σας. Αυτή η εταιρεία δεν είναι απαραίτητα ίδια με την εταιρεία που φιλοξενεί το site σας.

Επειδή λοιπόν τα βήματα είναι διαφορετικά για τον καθένα, μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε tutorials που εξηγούν πώς κάνετε τη διαδικασία από την αρχή ως το τέλος. Εκείνο όμως που χρειάζεται να κάνετε είναι να μπείτε στην πλατφόρμα email marketing που χρησιμοποιείτε και να εντοπίσετε το σημείο που σας δίνει οδηγίες για την ταυτοποίηση. Η πλατφόρμα σας θα σας ζητήσει να δημιουργήσετε κάποιες εγγραφές στην υπηρεσία που φιλοξενεί το domain σας (π.χ. papaki) και θα σας δώσει τον κώδικα που θα πρέπει να περιέχουν οι εγγραφές.

Στη συνέχεια θα πρέπει να συνδεθείτε στην υπηρεσία του domain σας και να δημιουργήσετε τις εγγραφές. Αν οι οδηγίες σας φαίνονται δυσνόητες, μπορείτε να τις αντιγράψετε σε ένα email και να τις στείλετε στην τεχνική υποστήριξη της υπηρεσίας (π.χ. papaki). Οι περισσότερες εταιρείες θα ανταποκριθούν και θα βοηθήσουν.

Στη συνέχεια, αφού οι εγγραφές θα έχουν γίνει, θα ξαναμπείτε στην πλατφόρμα email marketing που χρησιμοποιείτε και θα πατήσετε ένα κουμπί ή ένα link επαλήθευσης. Αν όλα πήγαν καλά θα δείτε ένα μήνυμα επιτυχίας και θα είστε έτοιμοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε κάποιες ώρες για να γίνει η επαλήθευση.

Τι θα συμβεί αν δεν συμμορφωθείτε με τα παραπάνω;

Το πιθανότερο είναι ότι από 1η Φεβρουαρίου και μετά (ή όποτε τελικά θα εφαρμοστούν οι νέες απαιτήσεις, αν δοθεί περίοδος χάριτος) τα email σας θα αρχίσουν να πηγαίνουν στα spam ή να κάνουν bounce και να μην παραδίδονται.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε;

Εκτός των άλλων, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από εδώ και στο εξής το ποσοστό των spam complaints που τυχόν λαμβάνετε θα πρέπει να παραμένει κάτω από 0,1%. Πράγμα που σημαίνει ότι οι συνδρομητές σας θα πρέπει να θέλουν να βρίσκονται στη λίστα σας και να μην αισθάνονται ότι τους σπαμάρετε. Γιατί διαφορετικά μπορεί να κάνουν “αναφορά ως ανεπιθύμητου” και το ποσοστό σας να αυξηθεί.

Επίσης η απεγγραφή από τα email θα πρέπει να γίνεται εύκολα με ένα κλικ και όλα τα αιτήματα απεγγραφής να ικανοποιούνται εντός δύο ημερών. Αν η εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε δεν είναι σε θέση να προσφέρει αυτές τις δυνατότητες ως την προθεσμία, ίσως να χρειαστεί να αλλάξετε εταιρεία για να προφυλάξετε τη φήμη σας ως αποστολέα και την επιχείρησή σας.

Τέλος θα πρέπει να διατηρείτε μία υγιή λίστα, την οποία θα ξεκαθαρίζετε ανά διαστήματα, αφαιρώντας τους συνδρομητές που έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το περιεχόμενό σας.

Ελπίζω ότι οι παραπάνω πληροφορίες είναι χρήσιμες. Και αν θέλετε να μάθετε ακόμη περισσότερα μυστικά και σωστές πρακτικές που θα σας επιτρέψουν να χτίσετε μια ποιοτική λίστα email που θα σας αποφέρει κέρδη, πιθανόν να θέλετε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμά μου Email Marketing Success.

Βέβαια, αυτή την περίοδο το πρόγραμμα είναι κλειστό και δεν δέχεται νέες εγγραφές.

Αλλά αν θέλετε να είστε από τους πρώτους που θα λάβουν όλες τις πληροφορίες για το πότε θα είναι διαθέσιμο συμπληρώστε το email σας στη λίστα αναμονής που θα βρείτε εδώ.

Καλή επιτυχία!