Η χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση στη μέση ηλικία μπορεί να αποτελεί πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντική γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Penn State.
Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε τις συσχετίσεις μεταξύ της στυτικής λειτουργίας, της σεξουαλικής ικανοποίησης και της νόησης σε εκατοντάδες άνδρες ηλικίας 56 έως 68 ετών, διαπίστωσε ότι η μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και της στυτικής λειτουργίας συσχετίζεται με μελλοντική απώλεια μνήμης.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Gerontologist, είναι η πρώτη που παρακολουθεί διαχρονικά τη σεξουαλική ικανοποίηση σε συνδυασμό με τη σεξουαλική υγεία και τη νόηση, αναφέρουν οι ερευνητές, και τα ευρήματά της υποδεικνύουν έναν πιθανό νέο παράγοντα κινδύνου για τη γνωστική έκπτωση.
«Αυτό που ήταν μοναδικό στην προσέγγισή μας είναι ότι μετρήσαμε τη λειτουργία της μνήμης και τη σεξουαλική λειτουργία σε κάθε σημείο της διαχρονικής μελέτης, ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε πώς μεταβάλλονται μαζί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Martin Sliwinski, καθηγητής ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών στο Penn State και συν-συγγραφέας της μελέτης.
«Αυτό που βρήκαμε συνδέεται με αυτό που οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν σχετικά με τη σχέση μεταξύ της ικανοποίησης από τη ζωή και της γνωστικής απόδοσης».
Η μελέτη διερεύνησε την σχέση μεταξύ φυσικών αλλαγών, όπως οι μικροαγγειακές αλλαγές, που σχετίζονται με τη στυτική λειτουργία, και ψυχολογικών αλλαγών, όπως η χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση, για να προσδιοριστεί πώς οι αλλαγές σχετίζονται με τη νόηση.
Εξέτασαν τις μεταβολές που ξεκινούν από τη μέση ηλικία, επειδή αντιπροσωπεύει μια μεταβατική περίοδο όπου αρχίζουν να εμφανίζονται μειώσεις στη στυτική λειτουργία, τη νόηση και τη σεξουαλική ικανοποίηση.
Ο Sliwinski πρόσθεσε ότι ενώ η ομάδα ανακάλυψε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των τριών παραγόντων υγείας, μπορεί μόνο να κάνει εικασίες για την αιτία.
«Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι αν έχετε γενικά χαμηλή ικανοποίηση, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως η άνοια, η νόσος Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το στρες και μπορούν να οδηγήσουν σε γνωστική έκπτωση», δήλωσε.
«Η βελτίωση της σεξουαλικής ικανοποίησης μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης. Λέμε στους ανθρώπους ότι πρέπει να ασκούνται περισσότερο και να τρώνε καλύτερα τρόφιμα. Δείχνουμε ότι η σεξουαλική ικανοποίηση έχει επίσης σημασία για την υγεία και τη γενική ποιότητα ζωής μας».
Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία έρευνας από 818 άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα Vietnam Era Twin Study of Aging. Μέσω νευροψυχολογικών τεστ, όπως τεστ μνήμης και ταχύτητας επεξεργασίας, εξέτασαν τις γνωστικές αλλαγές των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια 12 ετών από την ηλικία των 56 έως 68 ετών, προσαρμόζοντας τη γνωστική ικανότητα των συμμετεχόντων στη νεαρή ενήλικη ζωή.
Η στυτική τους λειτουργία και η σεξουαλική τους ικανοποίηση μετρήθηκαν παράλληλα με τη νοητική λειτουργία, χρησιμοποιώντας τον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας, μια αυτοαναφερόμενη αξιολόγηση για την ανδρική σεξουαλική υγεία.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα στατιστικό μοντέλο για να κατανοήσουν πώς οι τρεις μεταβλητές άλλαζαν καθώς τα άτομα γερνούσαν.
«Η έρευνα για την σεξουαλική υγεία έχει ιστορικά επικεντρωθεί σε ποσοτικά μετρήσιμες πτυχές της σεξουαλικότητας, όπως ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων ή η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας», δήλωσε η Riki Slayday, υποψήφια διδάκτωρ στο Penn State και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό που μας ενδιέφερε είναι η αντίληψη αυτής της δραστηριότητας, το πώς αισθάνεται κάποιος για τη σεξουαλική του ζωή και πώς αυτό επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, επειδή πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση σωματικά, αλλά να βιώνουν εντελώς διαφορετικά επίπεδα ικανοποίησης».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μείωση της στυτικής λειτουργίας και της σεξουαλικής ικανοποίησης σχετίζονταν και τα δύο με την έκπτωση της μνήμης, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές υποδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ ψυχολογικής και σωματικής υγείας.
«Όταν χαρτογραφήσαμε τον συσχετισμό με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώσαμε ότι οι αυξήσεις ή οι μειώσεις της στυτικής λειτουργίας και της σεξουαλικής ικανοποίησης σχετίζονταν με ταυτόχρονες αυξήσεις ή μειώσεις της γνωστικής λειτουργίας», δήλωσε η Slayday.
«Αυτές οι συσχετίσεις επέζησαν της προσαρμογής για δημογραφικούς παράγοντες και παράγοντες υγείας, γεγονός που μας λέει ότι υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της σεξουαλικής μας ζωής και της νόησής μας».
«Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει μια σύνδεση μεταξύ μικροαγγειακών αλλαγών και αλλαγών στη στυτική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου. Στην πραγματικότητα, το δραστικό συστατικό του Viagra (σιλδεναφίλη) αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία καρδιαγγειακών προβλημάτων, εξήγησε ο Sliwinski, οπότε η σχέση μεταξύ της αγγειακής υγείας και της στυτικής λειτουργίας είναι καλά κατανοητή. Ο τρόπος με τον οποίο η στυτική λειτουργία συνδέεται με άλλες πτυχές της υγείας θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο εστίασης για μελλοντική έρευνα», πρόσθεσε.
«Η αύξηση της αξιολόγησης και της παρακολούθησης της στυτικής λειτουργίας ως ζωτικής σημασίας ένδειξη της υγείας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης πριν από τα 70 τους χρόνια», είπε. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ενηλίκων στις ΗΠΑ αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι διπλάσιος αριθμός ατόμων θα εισέλθει πιθανώς στα 60 του χρόνια και θα παρουσιάσει μείωση της στυτικής λειτουργίας και της σεξουαλικής ικανοποίησης.
«Έχουμε ήδη χάπια για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό που δεν έχουμε είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την απώλεια μνήμης», δήλωσε ο Sliwinski.
«Αντί η συζήτηση να γίνεται για τη θεραπεία της ΣΔ, θα πρέπει να τη δούμε ως έναν κύριο δείκτη για άλλα προβλήματα υγείας και να επικεντρωθούμε επίσης στη βελτίωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και της συνολικής ευεξίας, όχι μόνο στη θεραπεία του συμπτώματος».