ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

"Θέλουμε μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική"

Ενημερωτική συνάντηση του Ευρωβουλευτή στην αντιπεριφέρεια με τους βουλευτές και φορείς του νομού
Τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020 εξέφρασαν οι βουλευτές Πιερίας, στην ενημερωτική συνάντηση που είχαν στην αντιπεριφέρεια Πιερίας, με την αντιπεριφερειάρχη κα Σοφία Μαυρίδου και τον ευρωβουλευτή αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ. Γ. Παπαστάμκο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Κ. Κουκοδήμος, Γ. Κωνσταντόπουλος και η κα Α. Μάνη, εκπρόσωπος του κ. Χριστογιάννη, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσιμήτρης, ο δημοτικός σύμβουλος Δίου - Όλυμπου κ. Κ. Δημόπουλος, εκπρόσωποι αγροτικών σωματείων και υπηρεσιακοί παράγοντες της αντιπεριφέρειας.
Η κα Μαυρίδου
Όπως υπογράμμισε η κα Μαυρίδου ο νομός Πιερίας είναι ένας νομός όπου γύρω από το αγροτικό εισόδημα και τον αγρότη έχει χτιστεί το παρελθόν και το μέλλον του ο νομός.
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική όπως είναι λογικό έχει δημιουργήσει ανησυχία και προβληματισμό στους αγρότες της Πιερίας και όχι μόνο, κυρίως σε ότι αφορά τον καπνό.
Η στήριξη σας" τόνισε η κα Μαυρίδου απευθυνόμενη στον κ. Παπαστάμκο είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς μας μεταφέρετε όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν από την Ευρώπη και από την πλευρά μας σας μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας.
Ο κ. Παπαστάμκος
Ο ευρωβουλευτής κ. Παπαστάμκος αναφερόμενος στην υπάρχουσα κατάσταση τόνισε ότι η γεωργία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας μεγάλης συζήτησης.
Το μέλλον της γεωργίας, μαζί με τις δημοσιονομικές προοπτικές πάνε παράλληλα 2014-2020, και θα ήταν τα κορυφαία θέματα της ατζέντας αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση.
Αν κοιτάξουμε πίσω θα δούμε ότι αναλωθήκαμε ως χώρα πάρα πολύ στη μικροδιαχείρηση και αφήσαμε μεγάλες προτεραιότητες. Η γεωργία σήμερα έχει πρόβλημα πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και πρέπει να δίνονται προτεραιότητες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν. Η γεωργία ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Έχουν εξωστρέφεια, φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα, δεν έχουν πρόσβαση που έχουν άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μένει γεωργική γη σήμερα αναξιοποίητη λόγω της μη πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ένα άλλο σημείο ολιγωρίας είναι η διαθρωτική παρέμβαση που για την Ελλάδα σημαίνει 2,2 δις ευρώ αναξιοποίητα που έχουν σχέση με τη γεωργία, παρά το γεγονός ότι σήμερα το 95% της χρηματοδότησης προέρχεται από την Ε.Ε. για να διευκολυνθεί η απορρόφηση των πόρων.
Εμείς θέλουμε μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα παράγει δημόσια αγαθά. Έχουμε ανάγκη από επάρκεια αγαθών, ποιότητα στα αγαθά και προστασία των καταναλωτών που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση".