ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Σκληρή μάχη για τα νέα μέτρα

Σκληρή μάχη αναμένεται ως τη Δευτέρα για να κλείσουν τα επώδυνα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν χθες το πρωί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στο τραπέζι έχουν μπει πλέον σενάρια και για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και για πλήρη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Η πορεία του προγράμματος με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει από τις έως τώρα επαφές τους με τους υπουργούς απασχόλησε τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλείς της τρόικας.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των επαφών που είχαν οι ελεγκτές, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να επανέλθει το πρόγραμμα σε τροχιά.
Στο μέτωπο του πακέτου των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ, στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια και τη σκυτάλη έχουν πάρει οι τρεις αρχηγοί που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Οι εισηγήσεις αρκετές:
1. κατάργηση το ήδη μειωμένου 13ου - 14ου μισθού στο Δημόσιο
2. κατάργηση 13ης - 14ης επικουρικής σύνταξης
3. κλιμακωτές περικοπές 5% - 15% στις κύριες συντάξεις
4. πλαφόν στις συντάξεις (γύρω από τα 2.300 - 2.400 ευρώ)
5. αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος από το 65ο που ισχύει σήμερα
6. μείωση στο εφάπαξ του δημοσίου από εφέτος
Αλλαγές έρχονται όμως και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται δύο σενάρια ή την καταβολή με βάση εισοδηματικά - περιουσιακά κριτήρια ή με βάση στοχευμένες αυξομειώσεις.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Επίθεση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή τη συνάντησή του με τη τρόικα, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας πως ο κ. Σαμαράς κινείται με βάση το δόγμα "τα πάντα στο βωμό του μνημονίου". Παράλληλα χαρακτήρισε τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση υπόλογα απέναντι στον ελληνικό λαό για νέα βάρβαρα μέτρα που σχεδιάζουν τώρα, ενώ προεκλογικά τα απέκρυπταν, βαφτίζοντάς τα "επαναδιαπραγμάτευση" και "ισοδύναμα".
Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει πως η συμφωνία για τα μέτρα οδηγεί στην ολοκληρωτική οικονομική και κοινωνική εξόντωση και κάνει λόγο για μία πολιτική που δεν έχει ως στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δια του εκπροσώπου τους Χρήστου Ζώη, δηλώνουν πως η μόνη "διαπραγμάτευση" που διεξάγεται είναι αυτή μεταξύ των εταίρων της συγκυβέρνησης και αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα "σερβίρουν" την καταιγίδα επώδυνων μέτρων στο λαό.
Η Χρυσή Αυγή σχολιάζει πως τα νέα μέτρα θα σημάνουν το οριστικό τέλος μισθωτών και συνταξιούχων και βαθύτερη ύφεση. Επιτίθεται μάλιστα στον πρωθυπουργό δηλώνοντας πως η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, σύμφωνα με το λεξιλόγιο του κ. Σαμαρά σημαίνει "βαράω προσοχές στην τρόικα" και τους δανειστές.
Το ΚΚΕ σημειώνει πως το "κοστούμι" όπως το χαρακτηρίζει, σε βάρος του λαού, έχει κοπεί και πως η όποια πίστωση χρόνου προς την συγκυβέρνηση είναι εναντίον του.
Οξύτατη επίθεση στους επικεφαλής της τρόικας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μετά από τη συνάντησή τους. "Συμφωνήσαμε, ότι διαφωνούμε σε όλα. Το πρόγραμμά τους μας έχει καταστρέψει, σπρώχνοντας στην ύφεση την ελληνική οικονομία και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία με πρώτο αυτό της διόγκωσης της ανεργίας", ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος κατηγορώντας τους τεχνοκράτες της τρόικας ότι ήρθαν ως "γιατροί για να μας δώσουν το φάρμακο" αλλά αποδείχτηκε ότι "ήταν τσαρλατάνοι και κομπογιαννίτες που έδιναν ματζούνι".
Οι επικεφαλείς της τρόικας θα αποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες για να επιστρέψουν το Σεπτέμβριο.