ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σύσκεψη στο δήμο Κατερίνης για τις σχολικές υποδομές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Τρία νέα δημοτικά σχολεία ιδρύονται στην Κατερίνη
Την ίδρυση τριών νέων 12θέσεων Δημοτικών Σχολείων και τριών νηπιαγωγείων που θα στεγαστούν στα τρία βιοκλιματικά σχολικά κτίρια που κατασκευάζει ο Δήμος Κατερίνης, αλλά και την ίδρυση αντίστοιχων οργανικών θέσεων εισηγείται η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης.
Την πρόταση αυτή κατέθεσε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Αστέριος Κρίτογλου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Κατερίνης, της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, της Σχολικής Επιτροπής, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κατερίνης, διευθυντές σχολείων και εκπρόσωποι βουλευτών.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να προταθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, η ίδρυση του 17ου, του 18ου και του 19ου Δημοτικών Σχολείων που θα στεγαστούν στα τρία νέα κτίρια, των βιοκλιματικών σχολείων, που αναμένονται να παραδοθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προς χρήση από τον Δήμο Κατερίνης.
Επίσης, η ίδρυση του 26ου, του 27ου και του 28ου 2θέσεων Νηπιαγωγείων Κατερίνης που θα στεγαστούν αντίστοιχα στα νέα σχολικά κτίρια.
Επίσης, αποφασίστηκε να προταθεί η αυτονόμηση των Νηπιαγωγείων Λόφου - Ράχης, Ελάφου και Εξοχής, αλλά και η ίδρυση Νηπιαγωγείου στη Μεσαία Μηλιά, καθώς όπως ειπώθηκε πλέον υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών.
Μετά από παρέμβαση και της εκπροσώπου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φρειδερίκης Βάσσου, αλλά και του προέδρου της ΔΕΠ Τάσου Παπαζήση προτάθηκε το Νηπιαγωγείο του Λόφου να παραμείνει ως 2θέσιο και συγχρόνως να λειτουργήσει και το Νηπιαγωγείο της Ράχης, ξεχωριστά.

Ο κ. Κρίτογλου
Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Κρίτογλου, υπάρχει μια καλή εικόνα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Πιερία και παρά τις αντιξοότητες, υπήρξε ένα πολύ καλό επίπεδο, όμως σημείωσε ότι χρειάζονται να γίνουν κάποια βήματα για την αποσυμφόρηση κάποιων δημοτικών σχολείων που λειτουργούν ως 18θέσια.
Συγκεκριμένα, τέσσερα σχολεία της πόλης έχουν αριθμό μαθητών που ξεπερνά τους 400 και με την ίδρυση των νέων σχολείων θα αποσυμφορηθούν και με μια νέα κατανομή του μαθητικού δυναμικού θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης.
Επίσης, στην εισήγηση περιλαμβάνεται και η ίδρυση των νέων οργανικών θέσεων που για όλα τα σχολεία ξεπερνούν τις 100 θέσεις εκπαιδευτικών. Μάλιστα, ο Διευθυντής υποστήριξε ότι το 2016 θα πρέπει να υπάρχουν στην Κατερίνη περισσότερα από 25 δημοτικά σχολεία και περισσότερα από 30 νηπιαγωγεία.
Βέβαια, η κατασκευή και παράδοση την επόμενη σχολική χρονιά των τριών βιοκλιματικών σχολείων θα λύσει ως έναν μεγάλο βαθμό το πρόβλημα στέγης που παρουσιάζεται σήμερα.
Ο κ. Παπαζήσης
Από την πλευρά του ο κ. Παπαζήσης αναφέρθηκε και στο θέμα της υποχρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών, τονίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα σε σχέση με την θέρμανση των σχολικών αιθουσών, παρά την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο που θα ισχύει και για τον εφοδιασμό των σχολείων.
Το θέμα του πετρελαίου αλλά και της κατανομής των μαθητών στα σχολεία, που δεν πρέπει να γίνεται οριζόντια αλλά μετά από συζήτηση και διαβούλευση, έθεσε και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Όλες οι προτάσεις θα έρθουν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημαρχείο Αιγινίου για τα σχολεία του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού και στη συνέχεια στο Λιτόχωρο για τα σχολεία του Δήμου Δίου - Ολύμπου.