Ο Γιώργος Χατζάρας παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή μόλις δύο ημέρες μετά την πρόσληψή του και το sportculture.gr θυμάται τις πιο σύντομες θητείες προπονητών σε ελληνικές και ευρωπαϊκές ομάδες.
Η διοίκηση του Ηρακλή κλήθηκε να αναζητήσει τον νέο προπονητή της ομάδας, μετά τη διακοπή της συνεργασίας με τον Γιώργο Στράντζαλη και την Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου, συμφώνησε με τον Γιώργο Χατζάρα, ο οποίος την αγωνιστική περίοδο 2004-2005 εργάστηκε στον Άρη και δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον υποβιβασμό της ομάδας της Θεσσαλονίκης στη δεύτερη εθνική. Το «παρελθόν» του 59χρονου προπονητή μάλιστα αποτέλεσε αφορμή, ώστε η επιλογή του να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών του «γηραιού». Εξάλλου, μόλις δύο μέρες μετά την ανακοίνωση για την πρόσληψή του, ο Χατζάρας φερόταν να σκέφτεται να παραιτηθεί και τα σενάρια αυτά επιβεβαιώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής, 18 Ιανουαρίου.Μάλιστα, ο Γιώργος Χατζάρας σε συνέντευξή του ύστερα από την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχα μια παρενόχληση από αυτοκίνητα οπαδών, αλλά και κάποια απειλητικά τηλεφωνήματα. Θεώρησα λοιπόν καλύτερο, τόσο για τον σύλλογο όσο και για μένα τον ίδιο να παραιτηθώ. Η κοινωνία μας δυστυχώς έχει γίνει πολύ extreme. Και αναπόφευκτα στους οργανωμένους έχουν παρεισφρήσει επίσης εξτρεμιστικά στοιχεία. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να δουλέψει ένας άνθρωπος όταν κινδυνεύει η ζωή του. Είναι και κάπως ιδιόμορφη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Αν έχεις περάσει από μια ομάδα, είναι πολύ δύσκολο να πας σε άλλη».
Το ρεκόρ του Αλέφανου, ο Γκόγκιτς και ο Άντσερσεν(x2)
Η σύντομη θητεία του Γιώργου Χατζάρα στον πάγκο του Ηρακλή βέβαια, δεν είναι μοναδική στα ελληνικά χρονικά. Το ιστορικό ρεκόρ κατέχει ο Νίκος Αλέφαντος, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2002 ανέλαβε τον Φωστήρα, ωστόσο αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία του «φονέα των γηγάντων», μόλις τρεις ώρες έπειτα από τη συμφωνία του με τη διοίκηση της ομάδας! Το προηγούμενο ρεκόρ του Αλέφαντου ήταν ηθητεία 9 ημερών στην Ξάνθη, αφού ο «προπονητοφάγος» Χρήστος Πανόπουλος τον προσέλαβε στις 11 Δεκεμβρίου και τον απέλυσε στις 19 του ίδιου μήνα, μετά από μια ήττα από τον Πανιώνιο. Παράλληλα, ο 73χρονος σήμερα τεχνικός, δε συμπλήρωσε ούτε μήνα και σε ομάδες όπως η Καλαμάτα, ο Απόλλων Καλαμαριάς και ο Εθνικός Πειραιώς.
Υπάρχουν όμως και άλλες δύο περιπτώσεις προπονητών, που έχουν γράψει ιστορία. Ο Σίνισα Γκόγκιτς, ο οποίος φέτος καθοδηγεί με επιτυχία τον Εργοτέλη, ανέλαβε μεσούσης της περιόδου 2003-2004 τον Ολυμπιακό, διαδεχόμενος τον Όλεγκ Προτάσοφ, ωστόσο αποτέλεσε παρελθόν μόλις τρεις ημέρες μετά την πρόσληψή του, με τον αντικαταστάτη του να είναι, ο Νίκος Αλέφαντος, που έχασε εκείνη τη χρονιά τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο από τον Παναθηναϊκό.
«Οι απειλές ήταν στην ημερήσια διάταξη για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, που ήταν συνηθισμένοι στις επιθέσεις από οπαδούς. Ήταν όμως τρομακτικό για μένα, όπως και για τους άλλους ξένους της ομάδας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Γιορν Άντερσεν, που τη σεζόν 2010-2011 βρέθηκε για μόλις 24 ημέρες (4 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια) στην τεχνική ηγεσία της Λάρισας. Ο Νορβηγός ήταν μια αποτυχημένη επιλογή του Κώστα Πηλαδάκη, ο οποίος προσπάθησε στη συνέχεια να διορθώσει το λάθος του, αλλά ούτε ο Νίκος Κωστένογλου μπόρεσε να οδηγήσει την ΑΕΛ στην παραμονή της στη Σούπερ Λιγκ. Αυτή μάλιστα ήταν η δεύτερη θητεία του Άντερσεν στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφού τον Μάιο του 2007 συμφώνησε με την Ξάνθη, αλλά δεν πρόλαβε ούτε καν να ξεκινήσει την προετοιμασία της ομάδας, δεδομένου πως περίπου ένα μήνα αργότερα προέκυψαν διαφωνίες με τον Χρήστο Πανόπουλο και τη θέση του πήρε ο Βέλγος Εμίλιο Φερέρα. Ούτε ο τελευταίος μακροημέρευσε στους Ακρίτες, αλλά στη συνέχεια εργάστηκε στον Πανιώνιο και δύο φορές στον Πανθρακικό.
Ο προπονητής των 10 λεπτών και η ταινία για τον Μπράιαν Κλαφ
Είναι γεγονός όμως ότι τους προπονητές δεν αλλάζουν «σαν τα πουκάμισα» μόνο οι ελληνικές ομάδες. Αν ψάξει κανείς στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, θα βρει αρκετές περιπτώσεις τεχνικών, η θητεία των οποίων διήρκησε ελάχιστες εβδομάδες, ημέρες ή ακόμα και… ώρες! Εξάλλου το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Λιρόι Ροσένιορ. Ο Άγγλος προπονητής βρέθηκε στις 17 Μαΐου στα γραφεία της Τορκί για να υπογράψει το συμβόλαιό του, αλλά παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας 10 λεπτά! Κι αυτό γιατί ενώ ο Ροσένιορ υπέγραφε, προκειμένου να αναλάβει για 2η ομάδα την αγγλική ομάδα, ο ιδιοκτήτης της Τορκί, Μάικ Μπέιτσον, την πουλούσε σε τοπικό επιχειρηματικό κονσόρτιουμ, που μόλις απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, έφερε για τη θέση του προπονητή τον Κόλιν Λι.
Στη λίστα με κάποιες από τις πιο σύντομες προπονητικές θητείας στην ιστορία του ποδοσφαίρου, συναντάμε και το όνομα του σπουδαίου Μπράιαν Κλαφ, ο οποίος εργάστηκε στη Λιντς μόλις 44 ημέρες και απολύθηκε λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα. Μάλιστα, ο Κλαφ όταν ανακοινώθηκε η διακοπή της συνεργασίας του με την αγγλική ομάδα, από την οποία έλαβε και μια υπέρογκη αποζημίωση, δήλωσε «είναι μια θλιβερή μέρα. Για τη Λιντς…». Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός αυτό έγινε ακόμα και κινηματογραφική ταινία, ενώ στη συνέχεια της καριέρας του ο Κλαφ ανέλαβε τη Νότιγχαμ Φόρεστ, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα την αγωνιστική περίοδο 1977-1978 και δύο συνεχόμενες φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, το 1979 αλλά και το 1980, δημιουργώντας έτσι το «μύθο» του στο βρετανικό ποδόσφαιρο!