ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Tρεις Ισπανοί για τον Ολυμπιακό!


Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου και το gazzetta.gr παρουσιάζει τους Γκρεγκόριο Μανθάνο, Μίτσελ και Χοσέ Λουίς Όλτρα που αποτελούν τους πιθανούς αντικαταστάτες του.
Ο Ολυμπιακός δείχνει να στρέφεται στην Ισπανία για τον διάδοχο του Πορτογάλου, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο. Πέραν του... αγαπημένου Ερνέστο Βαλβέρδε, τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι του Μανθάνο, του Μίτσελ και του Όλτρα. Το gazzetta.gr τους παρουσιάζει.
Δεν είναι η πρώτη φορά...
Ο 56χρονος Μανθάνο έχει ακουστεί αρκετές φορές για τη χώρα μας. Το 2010, μετά από την καλή χρονιά που είχε με τη Μαγιόρκα «έπαιξε »για τον πάγκο του Ολυμπιακού, ωστόσο η καριέρα του βρισκόταν σε... υψηλές πτήσεις και εν τέλει έμεινε στην Ισπανία, αναλαμβάνοντας την Σεβίλλη. Το καλοκαίρι, μετά την αποχώρηση του Βαλβέρδε ακούστηκε ξανά έντονα για τους «ερυθρόλευκους» ενώ η περίπτωσή του έχει «παίξει» στο παρελθόν και για την ΑΕΚ. Χαρακτηριστικά των ομάδων του είναι η πολύ καλή οργάνωση και το δυνατό κέντρο. Παράλληλα, είναι γνωστός για την προσέγγισή του προς τους παίκτες, αν και στη Σεβίλλη΄εχασε το παιχνίδι.
 
Πριν την προπονητική δεν είχε παίξει μπάλα. Ήταν καθηγητής ψυχολογίας, εξού και το παρατσούκλι «ο καθηγητής». Ο Ισπανός ξεκίνησε από 27 ετών την προπονητική του καριέρα σε μικρές ομάδες της Ισπανίας και πρώτη φορά που έκατσε σε πάγκο συλλόγου Πριμέρα Ντιβισιόν ήταν την περίοδο 1999-2000, όταν ως προπονητής της Βαγιαδολίδ, την οποία και είχε ανεβάσει κατηγορία,  τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας κερδίζοντας την Ρεάλ Μαδρίτης εκτός έδρας με 1-ο! Πέρασε από Ρασίνγκ Σαντατέρ, με την οποία υποβιβάστηκε και από Ράγιο Βαγεκάνο, πριν πάρει τον πρώτο του τίτλο με την Μαγιόρκα. Κατέκτησε το Κύπελλο κερδίζοντας στον τελικό την Ουέλβα. Επόμενος σταθμός του ήταν η Ατλέτικο Μαδρίτης, την οποία έβγαλε στο UEFA και στη συνέχεια η Μάλαγα. Το χειμώνα του 2006 επέστρεψε στη Μαγιόρκα και... ρίζωσε για τέσσερα χρόνια. Την περίοδο 2009-10 οι «Νησιώτες» έκαναν τρομερή πορεία και με μόλις τρεις ήττες βγήκαν πέμπτοι. Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν τον Μανθάνο εκτός Βαλεαρίδων. 
 
Πήγε στη Σεβίλλη για μια χρονιά, την οποία οδήγησε στην πέμπτη θέση αλλά οι διοικούντες δεν του ανανέωσαν το συμβόλαιο, γεγονός που προκάλεσε την δυσαρέσκειά του. Πάντως, το ξεκίνημά του δεν ήταν καλό και είχε ερθει σε ρήξη με αρκετούς παίκτες. Τον Δεκέμβρη οι Ανδαλουσιάνοι είχαν συνεχόμενες ήττες και υπήρχε έντονη γκρίνια, ωστόσο ξεπεράστηκε. Τουλάχιστον για την τρέχουσα σεζόν...  Η επιστροφή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης έληξε άδοξα. Ήρθε σε ρήξη με τον Χοσέ Αντόνιο Ρέγες, η εικόνα της ομάδας δεν ήταν καλή και μετά από έναν αποκλεισμό-σοκ από την Αλμπαθέτε στο Κύπελλο απολύθηκε. Ο Ντιέγο Σιμεόνε ανέλαβε, χτίζοντας την εκπληκτική ομάδα που φέτος πηγαίνει εξαιρετικά στην Ισπανία. 
 
Ακόμα ένας γνωστός...
Ο Μίτσελ, ένας ακόμα υποψήφιος για τον πάγκο του Ολυμπιακού, φερόταν για ένα διάστημα ως η πρώτη επιλογή για το καλοκαίρι, πριν την έλευση του Ζαρντίμ. Κυρίως μετά το «ναυάγιο» με τον Ντομίνγκος Πασιένσια. Ο Μίτσελ φερόταν ότι θα αποτελέσει παρελθόν από τη Σεβίλλη, ωστόσο τελικά συνέχισε στους Ανδαλουσιάνους μέχρι και πριν από λίγες μέρες. Η εικόνα της Σεβίλλης φέτος δεν είναι καλή και μετά την ήττα με 2-0 από τη Βαλένθια, ο Χοσέ Μαρία Ντελ Νίδο έδειξε την πόρτα της εξόδου στον πρώην θρυλικό παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης. Αποτελεί πάντως μια περίπτωση που ως προπονητής δεν έχει το όνομα που είχε ως παίκτης. Ξεκίνησε την προπονητική με την Ράγιο Βαγεκάνο τη σεζόν 2005-06 και στη συνέχεια δούλεψε για μια χρονιά στη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο τρίτος προορισμός του ήταν ξανά από Μαδρίτη (Χετάφε) και εκεί έχτισε ένα καλό όνομα. 
 
Στη Χετάφε αντικατέστησε τον Βίκτορ Μουνιόθ, έσωσε την ομάδα από τον υποβιβασμό και την επόμενη σεζόν την πήγε... τρένο μέχρι την έκτη θέση, την καλύτερη της ιστορίας της! Βγήκε στην Ευρώπη και έκατσε στην ομάδα για έναν ακόμα χρόνο. Ο πρόεδρος δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο λόγω του κακού δεύτερου γύρου. Τον Φεβρουάριο του 2012 αντικατέστησε τον Μαρσελίνο Τοράλ στον πάγκο της Σεβίλλης και έπεισε τους διοικούντες να του ανανεώσουν το συμβόλαιο, αφού βελτίωσε κάπως την εικόνα της ομάδας, η οποία τερμάτισε ένατη. Δεν άντεξε όμως για πολύ, με τον Ουνάι Έμερι να τον αντικαθιστά.
 
Ταιριάζει στη φιλοσοφία
Ο Χοσέ Λουίς Όλτρα έκανε... μαύρη πρωτοχρονιά, αφού πλήρωσε το μάρμαρο για την κακή πορεία της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στην Πριμέρα Ντιβισιόν και απολύθηκε από τον πάγκο της. Το όνομά του ακούστηκε το καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό, ενώ πριν την έλευση του Φάμπρι ήταν και στους πιθανούς διαδόχους του Φερέιρα για τον Παναθηναϊκό. Ο 43χρονος δεν έκανε ποτέ μεγάλη καριέρα ως παίκτης. Του αρέσει το επιθετικό, «ζωντανό» ποδόσφαιρο.
 
Έκανε καλή δουλειά στην Καταρόχα στις μικρότερες κατηγορίες και από εκεί τον εντόπισε η Λεβάντε, η οποία αρχικά τον έβαλε στη δεύτερη ομάδα της. Με μια καλή πορεία στη Σεγούντα Ντιβισιόν Β και ενώ διεκδικούσε την άνοδό της, η πρώτη ομάδα έμεινε χωρίς προπονητή, αφού ο Μπερντ Σούστερ απολύθηκε. Ο Όλτρα ανέλαβε, αλλά δεν κατάφερε να σώσει τους «βατράχους», οι οποίοι έπεσαν στη Σεγούντα. Στην αρχή της σεζόν 2005-06 του εμπιστεύτηκαν τη θέση του πρώτου προπονητή προκειμένου να ανεβάσει ξανά τη Λεβάντε, αλλά μετά από 10 ματς απομακρύνθηκε. Δούλεψε στην Θιουδάδ ντε Μούρθια με στόχο να την φέρει στην Πριμέρα, αλλά δεν τα κατάφερε, παρότι έκανε καλή πορεία και κατέκτησε την τέταρτη θέση. 
 
Παράλληλα, η ομάδα του έβγαζε καλή εικόνα και αυτό δεν πέρασε από αρκετές ομάδες. Τελικά ανέλαβε την Τενερίφη. Στην πρώτη του χρονιά πήρε την 11η θέση στην Σεγούντα Ντιβισιόν, δείχνοντας καλό πρόσωπο στα εντός και κακό στα εκτός. Παρότι δεν ανέβηκε, η ομάδα του πρόσφερε νέο συμβόλαιο και δικαιώθηκε. Κάνοντας πολύ καλή χρονιά η Τενερίφη ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία, με τον Όλτρα να κερδίζει πολλούς πόντους. Ο κόσμος τον λάτρεψε. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κρατήσει τους «Μπλανκιαθούλες» στην Πριμέρα και παρότι ο κόσμος τον ήθελε, δεν ανανέωσε. 
 
Το καλύτερο δώρο ήρθε από τους οπαδούς που φώναξαν το όνομά του στο πρώτο ματς της επόμενης χρονιάς. Μετά από μια κακή χρονιά με την Αλμερία, η οποία υποβιβάστηκε ως τελευταία, ο Όλτρα ανέλαβε την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Βγήκε πρωταθλητής στην Σεγούντα με ρεκόρ βαθμών, παίζοντας ελκυστικό και συνάμα ουσιαστικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, η ομάδα της Γαλικίας δεν τα πηγαίνει καλά στη μεγάλη κατηγορία και ο Όλτρα αποδεσμεύτηκε, μένοντας πλέον χωρίς ομάδα.