Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Ιλαροτραγωδία με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς βουλευτές της ΝΔ σε ταβερνοκουβέντα στην Κηφισιά, το βράδυ της Τετάρτης. Τι ομολόγησε; «Το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέρει το «Εθνος».
Εντελώς άλλη αποστροφή της συζήτησης προώθησε στα τηλεοπτικά κανάλια και τις δεξιές εφημερίδες η κυβερνητική προπαγάνδα, ώστε να βγαίνει το διαμετρικά αντίθετο συμπέρασμα: «Από τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε (!), αρκεί να αντέξουμε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού», είναι η προβαλλόμενη πρωθυπουργική δήλωση. Πρόκειται φυσικά για παραμύθι, για προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Επειδή η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί δραματικά τους επόμενους μήνες, επιχειρείται να καλλιεργηθούν ψεύτικες ελπίδες στους Ελληνες ότι όπου να 'ναι τελειώνει το μαρτύριο.
Μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% προβλέπει για το 2013 η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά και μάλιστα στο πιο επίσημο κείμενό της, τον προϋπολογισμό της τρέχουσας χρονιάς. Τι είδους «απογείωση» θα είναι αυτή με καταποντισμό του ΑΕΠ; «Απογείωση» προς τα Τάρταρα, τον Καιάδα, την άβυσσο;
Θα αργήσουμε πολύ να δούμε άσπρη μέρα, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική οικονομικής και κοινωνικής εξουθένωσης του λαού μας. Πολλά χρόνια θα περάσουν. Πόσα δεν ξέρουμε, γιατί αυτό συναρτάταιμε τις πολιτικές εξελίξεις στις ηγετικές χώρες της ΕΕ και πρωτίστως στη Γαλλία. Δευτερευόντως, η Ιταλία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σοβαρών ευρωπαϊκών γεγονότων. Πάντως, οι Γερμανοί αναλυτές και αξιωματούχοι, που αναφέρονται στο θέμα της Ελλάδας αυτοτελώς, κάνουν λόγο συνήθως για τουλάχιστον μία... δεκαετία (!) μαρασμού της χώρας μας. Εκτιμήσεις, όμως, που δεν συνυπολογίζουν ελληνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις δεν έχουν καμιά αξία.
Κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανότερη από την «απογείωσή» της, εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική. «Θα είμαστε μπροστά σε κοινωνική έκρηξη, αν πιέσουμε τον λαό να δώσει περισσότερα», δήλωσε ευθέως ενώπιον του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. «Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα βάρη. Εχει δώσει πάρα πολλά μέχρι σήμερα. Οι αντοχές των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί», υπογράμμισε.
Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τη δυστυχία των Ελλήνων. Νομοθετεί έχοντας κατά νου μόνο τις εντολές και τις απαιτήσεις της τρόικας. Ετσι π.χ. εξαπλασίασε (!) σχεδόν τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης - για την ακρίβεια από 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα που ήταν πέρυσι τον πήγε στα... 330 ευρώ φέτος. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Εχει ξεπαγιάσει όλη η Ελλάδα, εκατομμύρια Ελλήνων. Κατέρρευσε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Πτώση πάνω από 80%! Φέτος τον Ιανουάριο, λοιπόν, με έξι φορές πάνω τον φόρο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012, η κυβέρνηση εισέπραξε 353 εκ. ευρώ φόρους από το πετρέλαιο θέρμανσης έναντι... 349 εκατομμυριών που είχε εισπράξει τον περσινό Γενάρη! Η κυβέρνηση Σαμαρά και λοιπών οδήγησε σε πολύμηνο μαρτύριο ξεπαγιάσματος 10 εκατομμύρια Ελληνες για να κερδίσει 4 εκατομμύρια ευρώ! Ανήκουστο κοινωνικό έγκλημα για να πάρει... 40 λεπτά παραπάνω φόρο από κάθε πολίτη!
Το ταξίδι στην Τουρκία ύστερα από μία εβδομάδα δεν γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός το συμπεριλαμβάνει στην «απογείωση» της κυβέρνησής του. Ειλικρινά απορούμε γιατί ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί αυτή την επίσκεψη στην πιο εχθρική χώρα προς την Ελλάδα αυτή την εποχή που η χώρα μας είναι εξόφθαλμα τραγικά αποδυναμωμένη σε ό,τι αφορά και τη διεθνή της θέση, ενώ το διεθνές κύρος της είναι μηδαμινό. Θέλει πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κανείς ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ουσιαστική ταπείνωση του Ελληνα πρωθυπουργού είναι αναπότρεπτα δεδομένη εκ των προτέρων;
Οσο για το δημόσιο χρέος, παρά το «κούρεμα» κατά 53% ποσού 200 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλέον και την «επαναγορά» ελληνικών ομολόγων που διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, η μείωσή του είναι απογοητευτικά μικρή. Από 176,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2011 έπεσε στο 156,6% του ΑΕΠ το 2012, έχοντας πάντως ένα ΑΕΠ που μειώθηκε αισθητά στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε. Επειδή, όμως, το δημόσιο χρέος μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι σε απόλυτα μεγέθη, το 156,6% του ΑΕΠ σηματοδοτεί χρέος μη βιώσιμο για χώρα όπως η Ελλάδα.
Πηγή: Έθνος